patrino
|
IZVIRNO SPOROČILO: liliana IZVIRNO SPOROČILO: patrino Lili, vsaj 20x sem napisala, da se je naprej v šoli- vrtcu treba obrniti na strokovne delavce vrtca , šole. Ga ni starša, ki ima otroka v vrtcu ki ne bi vedel, kdo so ti ljudje. Ob vpisu v vrtec in šolo jih namreč starši spoznajo še pred vzgojiteljico in pomočnico. Na to so opozorjeni še večkrat skozi leto na različnih sestankih , predavanjih itd. Če celoten sistem v šoli zataji sem tudi napisala, kam se lahko starši zatečejo po pomoč. Omenila sem csd, policijo, medije, ministrstvo...Preberi poste za nazaj in se prosim nehaj sprenevedati. Lahko prebereš tudi poste Frodo ali Stanislave, pod katere sem se podpisala in , ki sta ti odgovorili isto. Frodo je prva omenila policijo.....ti si najprej omenila novinarje (še pred ministrstvom) se mi zdi.......da se starši naj nanje obrnejo, če v šoli ne naletijo odziva......meni osebno je recimo to še večje "nasilje" kot to, da drugemu otroku starš "napne" verbalno nekaj krepkih, če ta drugi otroko ustrahuje njegovega otroka in se šolska stroka ne zgane....... Kar so pa omenjale druge kolegice na forumu pa nima veze.....jaz sem tebi nekajkrat konkretno zastivila vprašanje kam naj se kot starš obrnem, če otroku grozijo v parku, na avtobusu, v šoli, ko šola ne ukrepa.....nisi odgovorila ne s csd in ne s policijo, ampak s sarkazmov "če mislim, da bo pa zdaj učiteljica skrbela za mojega otroka še na poti v šolo"...... Ne vem, kaj bi rada , da ti napišem. Mogoče to, da še vedno obstajajo ljudje, ki ne vedo kam bi se lahko obrnili?Seveda obstajajo. Vsak je kdaj v takšni dilemi, sploh če naleti pri pristojnih za te zadeve na neprimeren odnos ( kar je žal pogosto), vendar , kot sem že stokrat rekla- jaz sem še vedno mnenja,da neumestno vedenje pristojnih organov, ki bi morali skrbeti za red v vzgojnih ustanovah, še ni izgovor, da se starši spustimo iz vajeti in začnemo po šolah loviti mladoletne "nasilneže".Treba je svojo jezo, vztrajnost in odločnost dati na plan na pravem mestu in tistim , ki so odgovorni za probleme, pokazati, da ne dovoljujemo da se stvari spregledajo, pometajo pod preprogo in prelagajo na tuja ramena. Če vzameš red v svoje roke in ukrepaš tako kot nekateri zagovarjate ( direktno na žogo- v tem primeru na otroka), delaš resnično in edino uslugo le strokovnim delavcem in pristojnim organom- otrokom- svojemu in tujemu, pa čisto nič. Verjamem, da je večina staršev takih, da ne vedo kam se obrniti v primeru nasilja......verjamem, da je večina staršev takih, ki sploh v bistvu ne ve ločiti nasilje od "otroške razigranosti", verjamem, da velika veličina strokovnih delavcev na šoli tega ne ve in to je verjetno tudi eden od razlogov zakaj čakajo tako dolgo in ne ukrepajo oz. ukrepajo šele takrat, ko je potrebno koga na urgenco peljati ali pa še takrat ne...... In že cel čas ti govorim o tem kaj storiti in kako ukrepati v primeru nasilja, ko stroka v šoli zataji......in da starši ukrepajo na svojo pest RAVNO ZATO, KER STROKA V ŠOLI NE UKREPA....... Lili, na vsa vprašanja sem ti odgovorila- preberi prosim. Odgovorile so ti tudi nekatere druge in ker so napisale tisto, kar zagovarjam in s čemer se strinjam sama sem se pod njih podpisala. Ta moj podpis je v bistvu moje mnenje,ki bi ga lahko podobno ponovila kot one, vendar se mi ni zdelo bistveno ponavljati že povedanega. Zato sem v potrditev tega dodala le podpis.Ker pa želiš, da ponovim že povedane zadeve, ti jih pa lahko: Ko si spraševala kdo je odgovoren, za varnost otroka če ga maltretirajo na poti v šolo, sem ti povedala, da to niso učitelji itd, temveč ti in da ne moreš pričakovati, da ti bodo tudi na poti v šolo otroka varovali oni. Lahko pa se takrat obrneš na pomoč tudi v šoli, vendar ti v tem primeru lahko pomagajo, če želijo,v bistvu pa se moraš v takšnem primeru sama pogovoriti s starši oz. v skrajnem primeru obrniti na policijo. Prav tako sem ti povedala, kam se obrniti in kdo je odgovoren, če je otrok izpostavljen nasilju na šolskem avtobusu na poti v šolo. Ponavljam še enkrat: za red na avtobusu je odgovoren šofer, ker pa ponavadi ne veš kdo to je, se v tem primeru obrneš na institucijo, ki je prevozništvo najela- šolo. Tu so ti zakonsko dolžni pomagati. V prejšnjem primeru ne. V parku, javnem igrišču itd. si zanj odgovorna ti. Zato tudi za vzdrževanje reda poskrbiš sama. V pogovoru z dotičnimi starši oz. v skrajnem primeru s policijo. In še enkrat ti ponavljam in pišem z veliko, ker si tudi ti: ČE STROKA V ŠOLI NE OPRAVI SVOJE ODGOVORNOSTI SE OBRNEŠ NA CSD, NA MINISTRSTVO ZA ŠOLSTVO, NA POLICIJO... Temu se reče ukrepanje. Obračunavanje starša s tujim otrokom za vogalom hodnika, se reče kaznivo dejanje, se reče izživljanje, ...vse kar drugega kot delanje reda. Vse to sem ti že parkrat napisala- kaj sedaj? Boš spet napisala, da ti nisem odgovorila?