patrino
|
IZVIRNO SPOROČILO: liliana IZVIRNO SPOROČILO: patrino In jaz osebno ( za ostale ne garantiram ) ti že ves čas ponavljam, da starš, ki je kar takoj ukrepal v stilu Rie in prej sploh še ni dopustil, da bi sistem " zatajil", sploh ne more iskati za svoje početje izgovora v zatajitvi le tega. Identično si ponavljala tudi meni, ko sem povedala primer, ko je sistem zatajil...... In tudi ves čas govorim, da starša, ki želi preprečiti izvajanje nasilja nad njegovim otrokom, sistem pošilja okrog toliko kot sam dovoli. Strokovni delavci in ostale institucije si ga bodo pač podajale kolikor bo dopustil. Vsak se bo izgovarjal na drugega, če bo videl, da bo starš to pripravljen kupiti. Zato je vse res logično in enostavno. Nasilje ne moreš zamenjati za nič drugega in zato še kako dobro veš kdaj mu je otrok izpostavljen . In to ni prav......imamo zaposleno hordo strokovnih delavcev, ki se ukvarjajo z nasiljem, ki so strokovnjaki za to, ki MORAJO ukrepati, ne pa dvigniti roke od problema.....pa ne ukrepajo, ker se jim ne da, ali pa mogoče tudi zato, ker ni vse tako logično in enostavno....... Če si v dilemi v startu, se ti zelo hitro pokaže prava slika, če le hočeš videti. In če bo meni otrok par dni zaporedom doma tožil, da ga nekdo maltretira, grem definitivno do vzg. ali učiteljice. Dam ji jasno vedeti, da želim, da to razišče, temu nameni več pozornosti in ji hkrati dam vedeti, da se zavedam, da je ona zato tam tudi zato, da je moj otrok varen. Če strokovni delavec vidi, da se te ne da kar tako obrniti, bo stvar resno vzel. Če ne lahko v istem dnevu obiščeš ravnatelja, kontaktiraš mimistrstvo ali pa časopisno hišo. Vse se da, če se hoče. Če pa mučkaš in jajcaš, ja potem te pa nihče ne vzame dovolj resno in te šibajo sem in tja. V primeru suma na nasilje MORA strokovni delavec VSAKEGA vzeti resno.......tako kot policija, ki mora tudi vsakega vzeti resno, ki pokliče na njeno telefonsko številko.....in če jaz kot starš v šoli NE SMEM UKREPATI, jaz kot starš v šolo NE SMEM poklicati policije, ampak MORAM JAZ KOT STARŠ NAJPREJ OBVESTITI STROKONVNE DELAVCE NA ŠOLI, potem jaz kot starš tudi pričakujem, da me bodo strokovni delavci na šoli vzeli TAKOJ RESNO in ne le takrat, ko vidijo, da me ne morejo obrniti, ampak TAKOJ in ne da si me bodo podajali od vrat do vrat, ampak da bodo UKREPALI TAKOJ....ker če me ne vzamejo strokovni delavci takoj resno, ko slišijo za sum o nasilju, komot lahko ali pokličem policijo na šolo ali pa ukrepam sama.....ker v nedogled, da se šolska stroka zbudi, ne mislim čakati...... Kot sem že rekla, iz prakse poznam obe plati in lahko garantiram, da starš lahko doseže vse, brez tega, da sam dela red nad otroki po hodnikih in tudi brez tega, da se stvar zaradi zgovarjanja vleče kot jara kača. Seveda lahko.....samo to "doseže vse" lahko traja tudi nekaj tednov in mesecev.....in v primeru nasilja je to obdobje zelo dolgo in verjetno tudi precej boleče in trpeče za žrtev......in mora biti starš precej vztrajen..... Iz prakse ti lahko povem, da delam precej z našim "togim sistemom", ne sicer v šolstvu in primeru nasilja, pa sem precej vztrajna, poznam tudi precej zakonadaje oz. se znam pozanimati o zadevi......pa se včasih nekaj mesecev jajcam "s sistimom", da dosežem tisto, kar bi mogla takoj..... Ravnatelja, ki bi otroka brez tega, da bi ga skušal kako drugače spraviti v red, mu pomagati ( kajti tudi nasilneži niso to zato, ker jim je to tako všeč) in se mu posvetiti z namenom, da bi lahko funkcioniral na isti šoli, želel kar prešolati, bi tudi jaz odpustila. Zakaj? Ker je s tem hotel elegantno prenesti breme na druga pleča, ker je pokazal, da je poden od strokovnega delavca, ki bi raje problem za katerega je bil nastavljen in plačan, zradirati, da mu ne bi smrdel pred nosom in ker je temu "nasilnežu" na tak način pokazal, da je še slabši kot on. Nasilnež rešuje probleme z nasiljem- slabič in lenobnež pa z ignoranco. Tega ne veš....mogoče pa je to že nekajkrat poskušal...... Kakor že- niti pod razno se ni treba bosti v nedogled s sistemom. Je pa zagotovo potrebno imeti voljo in hrbtenico, da nekaj dosežeš- v tem primeru, da zaščitiš otroka, za katerega veš, da se še ne more sam. Tako je.....saj vem, da si ti ta stavek drugače interpretirala, kot ga razumem jaz...... IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_ Enako bi bilo fino, da je splošno jasno, da nevednost in nesposobnost ni merilo, kaj je prav. Ne nevednost in nesposobnost posameznika, ne nevednost in nesposobnost sistema. Običajno trdite, da je za nevednost in nesposobnost ljudi, kriva nevednost in nesposobnost sistema....... IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_ IZVIRNO SPOROČILO: liliana Spomnim se, da so skoraj enega ravnatelja odpustili, ker si je drznil izključiti iz šole enega fanta, ki je bil precej nasilen.....ker ima vsak otrok pravico do izobrazbe.....sedaj se pa potem bojuj kot starš s predpisi in stroko v nedogled...... Skoraj ni še nikoli zajca ujel. To je bistvo....ja...... Strokovni delavci v šoli so tudi skoraj rešili problem z nasiljem, vendar ker se niso odzvali takoj, so starši vzeli stvari v svoje roke....... Lili ne lepi mi besed in komentarjev, ki jih nisem nikoli napisala. S tem, imam v mislih tvoje pisanje, da jaz trdim, da se pedagogi, takšni in drugačni- primerno odzivajo v nasilnih situacijah. Ne, večina se jih ne. Večina se raje obrne okrog oz. se izgovarja, da nič ne morejo. Ves čas poudarjam ravno nasprotno. In ves čas trdim, da se tega ne sme dopustiti. Vendar niti pod razno ni potem to zelena luč za neobvladane starše, da pridejo svoje mišice trenirat v vrtce in šole na tujih mulčkih, temveč je to brca v rit za vse starše, da še bolj odločno pritisnejo na vse , ki so odgovorni za red. To niso otroci v prvi vrsti. To so vsi od učiteljice navzgor. Ne, ne sme se dopustiti ignoranca, sprenevedanje in prelaganje krivde in odgovornosti. Vendar se hkrati ne sme dopustiti izživljanje nad otroki, ker so starši prevelike reve, da bi pritisnili na prave ljudi. In ne, ne traja vedno tako dolgo kot praviš. Traja dlje, če daješ vtis, da dopuščaš to. Če daš vedeti, da s teboj ni šale ( brez fizičnega razkazovanja bicepsov) in da veš, da so ga oni pihnili, se hitro zadeve premaknejo. Zato ponavljam- ga ni izgovora pod soncem, ki bi opravičil dejanje , da starš v izobraževalni instituciji na svojo roko obračunava s tujim otrokom. Ne napaka- opravičilo psihiatra bi verjetno zaleglo.