patrino
|
IZVIRNO SPOROČILO: mamica deklicam Patrino, saj ne morem, da ne bi še jaz nekaj napisala. Povprašaj malo vzgojiteljice, a otroci se hitro navadijo na novo okolje. prej kot ti misliš. In še vsaka reče, da smo starši tisti, ki kompliciramo. In časi so taki, da se moraš hitro navaditi na spremembe. Ni več služb, v katerih si vsa delovna leta. Ko smo uvajali obe hčeri v vrtec, so mi naročili, da naj jih na začetku vozi tisti, ki lahko bolj čustva skrije. Da ne bo otrok dobil informacije, da je vrtec ne bau bau. Enako je z menjavo vrtca. V enem postu si napisala, da smo egoistični, ker zaradi sebe prepišemo otroka in se nam ne da daleč ga vozit v vrtec. Pa ti sploh prebereš, kakšne oslarije pišeš? Pri zdajšenm tempu naj bi jaz vsak dan zapravila še dodatno 1,5 -2 uri, da bi otroka dostavila v prvi vrtec, ki ga je začel obiskovati? In v našem primeru hči ne bi iz tega vrtca niti imela nobenega sošolca nato v šoli. Nisem rekla, da se otroci ne navadijo. Preberi si moje poste tule gor. Se navadijo, ker se pač morajo. Eni prej drugi kasneje. Moj komentar, ki sem ga napisala zgoraj: "Seveda smo to prebrodili. Vseeno pa ne mislim trditi, da je bila to prestavljanje zanjo ne vem kako prijetna in pozitivna izkušnja, ki bi jo čisto flegma z veseljem ponavljali". pove točno to, kar poudarjam. Če je to res potrebno, pač ni dileme, vendar je potrebno vzeti v zakup, da je to za otroka velika sprememba. Pa ne zato, ker so njegovi starši histerični, temveč zato, ker je to ena velika novost v otrokovem življenju. Logično.Zato je tu razlika, ali je prestavljanje res nujno potrebno ali bi se mogoče lahko temu izognili v prid otroka. Seveda ob selitvi daleč na drugi konec ne moreš storiti drugega. Vendar , verjemi, vsi ne prestavljajo otroke zaradi tega. Nekaterim ( še tule gor je nekaj takih )se to pač ne zdi nič takega ( ker gledajo le iz svojega vidika, otrok pa tako nima kaj za govoriti) in ga prestavijo za vsako mišjo figo in ob tem zatrjujejo, da njihovi otroci nimajo nobenih problemov zaradi tega. Osebno sem povedala svoje mnenje Metulj, da bi ga po tako tehtnem premisleku zagotovo prestavila, ker njena odločitev o prestavitvi ni že ta deseta in je zagotovo o tem že nekaj časa razmišljala. Da pa je lahko ob tem pripravljena na kakšno krizo in da flancanje , da ne bo nič hudega, da se otroci prej navadijo kot odrasli, da če ne bo komplicirala, ne bo nobenih problemov...naj ne jemlje za preveč sveto in naj bo pripravljena, da bo v začetku verjetno malo drugače.