patrino
|
IZVIRNO SPOROČILO: ronja Ko se enkrat začne tako javno in toliko govoriti o eni temi, jo je nemogoče zatučkati nazaj. In hkrati se zgražaš nad dolgo klobaso... Chezana javno in na veliko govorenje je točno to! Ne rečem, da bo en forum kaj naredil, ampak je pa mikrokapljica v morje. NImamo vedno prilike osebno pomagat žrtvam, včasih se ti ponudi prilika, zelo odvisno od dela, ki ga opravljaš. Ampak če naredimo klimo, da je govorit o tem normalno, bojo otroci lažje povedali in bo več prilik dejansko pomagat tem otrokom. Nekako zaznavam med vrsticami eno tako grenkobo v smislu vi verniki, ki naj bi bili toliko boljši od nas, nevernih, tega ne naredite oz. ste včasih še slabši. Žal imate prav, nismo nič boljši in če se kdo povzdiguje nad neverne, dela napako. Res je. Neverniki zelo pogosto poslušamo, kako verniki spoštujete vse etične zakone in [b]kako ste super duper (pošteni, ne kradete, ne lažete itd...). In ja, naivčine smo potem zelo razočarane, ker je reala precej drugačna. Že samo ne tej temi je bilo večkrat napisano, kako verniki upoštevate vse te zapovedi in še kaj drugega in kako se pokorite in popravite, če naredite kaj narobe. Po mojih izkušnjah to žal ne drži, poznam par takih vernikov in veliko večino drugačnih. In poznam precej ateistov, ki to bolj dosledno izvaja in seveda tudi precej takih, ki so isti kot tisti verniki, ki jih ne morem;). Ampak ti mi vsaj ne pridigajo, kako so boljši od drugih. Razlika med nami in vami je le v tem, da vi sledite svoji vesti, svojim pravilom ( za kar moraš biti presneto močan karakter včasih), mi pa imamo oporo in ljudi in sveto pismo, ki nam pomagajo in nas vodijo, pa kljub temu delamo narobe. Res je. Zato me pa težko kdo prepriča, da je sveto pismo prava pot. Če bi bilo, bi bili kristjani vsi krasni ljudje, ker bi jim bog dal moč, da bi delali dobro. Pa niso vsi krasni. Poskusite nas torej videti kot skupino ljudi, ki se trudi biti ok, tako kot se trudite tudi neverni, da tudi mi delamo napake, tako kot jih delate vi, se zanje opravičimo in jih poskušamo popraviti, tako kot vi. Le naš način je malo drugačen. Razlika je v tem, da neverniki ne rečemo: ateisti pa sledimo vsem moralnim normam in ne lažemo, ne krademo, ne ubijamo, ne želimo si žene svojega bližnjega itd... se pokorimo, popravimo, kar naredimo narobe itd... Ker vemo, da to ni res, ne velja za vse nevernike in vsak govori zase in potem lahko pove to, kar je RES (še vedno lahko tudi laže, seveda, ampak to velja tudi za vernike enako;). Samo na tej temi smo že parkrat skočili v luft, ker se je patrino točno tako izrazila - da kristjani delajo to pa to ali ne delajo tega pa tega. In smo pop*, zato, ker to pač niti pod razno ni vedno res, nekateri imamo celo zelo drugačne izkušnje;). Ja, če mi nekdo pridiga, kako je krasen, kako je njegova vera prava in dela ljudi boljše, potem pa vidim, kake grozote delajo ljudje njegove vere... si mislim svoje. S svojo glavo, ki ji teži moja vest, ki tudi dostikrat ne ve, kaj je prav, ampak vsaj ne pravi, da je boljša od drugih, ker upošteva neka prastara napisana pravila;). Ne verjamem v 10 zapovedi, mislim, da obstajajo vedno izjeme, kjer bi jih bilo zelo narobe poslušat: mislim, da otroku, ki je plod posilstva nekega okrutneža nad mamo, ki ga je potem vrgla v kanto, ker ni mogla skrbet zanj, ne more spoštovat svojih staršev in bog, ki bi to zahteval, se mi zdi okruten. Mislim, da če lahko vržem kamen v pedofila, ki bi zlorabljal otroka (ne pedofila, ki se trudi in ne naredi nikomur nič slabega, take spoštujem), samo če sama ne bom nikoli lagala svojemu otroku, da dedek Mraz obstaja... potem ni čudnega, da smo tu, kjer smo. Ja, vsi grešimo, ampak to ne pomeni, da pa moramo tolerirat karkoli, učit otroke nastavit še drugo lice (ali kaj drugega) itd... Ne, mislim, da to ni prava pot, iskreno tako mislim. Mislim, da da vera veliko ljudem veliko dobrega, da jim olajša marsikatere muke, predvsem ob izgubi svojih bližnjih, saj je gotovo lažje, če si prepričan, da se boste nekje še videli... pa ob bolezni in drugih stiskah, je gotovo lažje, če imaš nekoga zadaj in ti daje moč in občutek varnosti. Gotovo vera tudi pomaga nekaterim ljudem, da delajo dobro, nekateri rabijo nekoga, da jih vodi in v stiskah je veliko lažje, če ti nekdo drug pove, kaj je prav in kaj ne. Vendar prav zaradi zanašanja na božjo pomoč dostikrat ljudje ne naredijo nič ali pa se zgovarjajo nanj: "bog je tako hotel..." A res? Bog je hotel, da nekdo zlorabi otroka? Dober bog? Ne, bog tega že ni hotel, če je dober. On bi hotel, da posežeš vmes, če je dober. Ronja, tule notri si natrosila toliko neresnic in balasta, ki te ni vreden, da ne bi verjela, da si to ti, če ne bi prebrala. Žal.
< Sporočilo je popravil patrino -- 29.5.2014 17:04:31 >