Vijoličarka
|
No, meni se zdi tole seratoninom zanimivo. Če prav razumem, je precej verjetno, da bo trda droga delovala enako na zelo veliko število ljudi, če ne že kar na vse. Ne vem pa, če genetika kaj vpliva na uspešnost odvajanja, torej če ima kdo tak ustroj, da hitreje ''generira'' seratonin, kot pa nekdo drug, z drugačnim ustrojem. Kar se tiče pa marihuane, bom pa povlekla vzporednico z alkoholom, ker probleme s slednjim poznam bolje. Pri alkoholu je praktično nemogoče posploševati, ker zaradi različnega ustroja, ljudje nanj reagirajo različno. Nekdo bo spil kozarček ob kosilu in če je kosilo mastno, mu bo ta kozarček koristil. Nekdo bo spil več kozarčkov in postal glavni komik v družbi. Nekdo drug bo omagal in zaspal, naslednji bo jelene klical, a nekdo bo postal pošast. Marihuana bo nekomu pomenila zdravilo - tast si je z njo lajšal putiko in ni bilo opaziti nobenih sprememb v razpoloženju - ni postal nič bolj kreativen in nič bolj tečen (pa tudi nič manj ne). Poznam dekle, ki ima Chronovo bolezen in jemlje svečke, zvečer, preden gre spat, pravi da ji pomaga in tudi pri njej ni opaziti nobenih sprememb v ravnanju, razpoloženju in sposobnostih. Verjamem, da pri nekaterih ljudeh spodbuja kreativno mišljenje. Zanimiva se mi zdi tudi raziskava, omejena na Jamajko, predvsem če je kdo upošteval tudi genetiko zraven. Zgoraj navedeno je v bistvu uporaba marihuane ''v pozitivne namene''. Verjamem pa tudi, da če jo uporablja človek, ki je nagnjen k odvisnosti in ki je že po ustroju šibek in ima težave pri reševanju problemov in mu je vse skupaj beg - kratkoročna sprostitev oziroma omama oziroma otopitev, nedolžna travica ni več nedolžna. V tem primeru marihuana prav nič ne pomaga, ampak samo pomaga odlaganje soočanja s problemi, ki se potem samo kopičijo. Skratka, vsak človek je zgodba zase. Konkretno v tej temi, ki jo je začela Anonimna, marsikaj ni jasno. Dejstvo je, da je partner zaradi nečesa hudo vznemirjen, da ima probleme, da jih ne zna rešiti, da najverjetneje v obrambi napada, da je precej verjetno, da je zanj marihuana pripomoček za beg, da prav nič ugodno ne vpliva na njegovo kreativno mišljenje, niti na razpoloženje. Treba je torej najprej ugotoviti, v čem je problem. Zakaj je partner nezadovoljen s svojim življenjem in zakaj kaznuje zato partnerico. Možnosti je cel kup. Dejstvo je, da je nezadovoljen s svojim življenjem in zato krivi partnerico. Ne le, da jo krivi, hoče tudi, da zato ''plača''. Zakaj je tako, bi znal marsikaj razkriti pogovor s strokovnjakom, a on noče iti in pošilja partnerico, naj gre kar sama. Meni se to ne zdi slaba ideja, ker na tak način bi lahko pridobila znanje in orodje, kako se z vsem skupaj spopasti. Na terapije se ne hodi, da se ugotovi, kdo ima prav, ampak da se nauči obvladovati situacije. Anonimna se mi zdi namreč precej nervozna, od vseh pričakuje najslabše, skratka, ne bi ji škodoval umirjen poglobljen pristop pri analizi konkretnih problemov.
< Sporočilo je popravil Vijoličarka -- 24.5.2014 23:45:09 >