Plus minus
|
IZVIRNO SPOROČILO: liliana IZVIRNO SPOROČILO: Plus minus Ronja, tudi sama sem bila začudena, kaj se učijo v prvem razredu, ker so se meni takšne zadeve, kot so zgoraj, spodaj, levo, desno, letni časi, meseci, kako je komu ime, kdaj ima rojstni dan, kje stanujejo itd, .... zdeli samoumevni, da jih že znajo. Ker mi se doma veliko pogovarjamo o vsemu in svačemu, veliko je tudi ona prisotna in valda, da gremo poleti na morje in pozimi sankat in da je marca pomlad ipd. Ampak, kot ti je učiteljica povedala, to ni pri vseh in očitno je naloga prvega razreda, da jih to nauči. In recimo sedaj v tretjem se učijo koliko je ura. Zanimivo, sem tudi mislila, da že to obvladajo, ker pri nas že v drugem ni bil problem ura. Ampak, kot si verjetno že sama ugotovila, lahko sklepamo po sebi in svojih otrocih, kar pa ne pomeni, da je tudi drugje tako . Zdaj sem pa jaz malo zmedena.....kaj pa naj bi se potem učili v prvem razredu.....? Brati in pisati še ne.....letni časi, rojstni podatki, levo in desno pa so nepotrebni, ker jih otrok že zna....tvoj že mogoče, nekateri pa tega tudi ne vedo...... Prvo polletje je bilo za nas tudi zelo fajn....nismo doma skoraj nič o šoli razmišljali.....ker je že vse znala.....brati pa še ni znala, zato pa moramo to malo delati...če pa bi že pred šolo to znala, pa ne bi rabili tudi zdaj nič delati.....In bi lahko potem kot starš tudi rekla, kako to, da nekateri otroci ne znajo brati, saj pa je to vendar samoumevno, da otrok zna brati preden gre v šolo...... Če ti po resnici povem, se nisem kaj dosti poglabljala v to kaj se bodo v prvem razredu učili. Tudi sama sem bila med tisti, ki so menili, da je prvi razred nekaj takega kot v naših časih zadnje leto vrtca - mala šola smo temu rekli. Bila sem začudena, da se to MORAJO učiti, takšne življenjske reči, ki jih otroci iz življenja poberejo, brez da bi se jih MORALI učiti. No saj sedaj se že vedno manj čudim, tudi temu, da se MORAJO učiti poklice, ki jih po moji logiki itak vedo, saj se z njimi srečujejo. Ok, mogoče kakšne takšne vesoljske oz. nenavadne, ampak oni se učijo takšnih čisto navadnih ;). Enako je z uro, jaz je nič nisem učila, koliko je ura, ampak ko rečeš da prideš ob pol treh, pa da je risanka 10 minut do sedem, .... To je učenje iz življenja, ki ga živiš, ni se treba nekaj posebej učit. Tako kot mi ni nikoli bilo jasno, zakaj bi otroka učila hoditi, jesti, saj to se sam nauči, nekaj je fiziološko, drugo z posnemanjem. Drugo pa je pisanje, poštevanka, branje ali pa kaj je zrak, zvok, kaj so snovi, delajo poskuse ipd. ...,
< Sporočilo je popravil Plus minus -- 19.3.2014 11:56:33 >
|