Katy78
|
IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_ IZVIRNO SPOROČILO: Izabelina IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_ IZVIRNO SPOROČILO: Izabelina tko, da ko bosta moja starša "na vrsti" je tko, da če bo njuna želja, da sta doma, bosta ostala doma, pač namesto doma, plačuješ nekoga, da pride, ko si v službi, pa patronažna služba tut pripada... dec it, ko smo se rodil so dal naši starši "življenje na hold" ko pa oni umirajo, damo pa otroci življenje mal na hold... Ne moreš tako splanirat, žal. Če nekdo potrebuje nego 24h na dan, je skoraj nemogoče dobiti nekoga zunanjega..ni vprašanje denarja, ampak tega, da ena oseba tega enostavno ne zmore. ja drugač pomoje lahko najameš nekoga za oskrbo, pač več ljudi, da se izmenjujejo, Ne lahko, ne težko, praktično nemogoče je za 24 ur na dan. Verjetno ni danes nič drugače kot je bilo pred 14 leti, ko je moja mami skrbela za svoja starša. Nemogoče je bilo dobiti nekoga, ki bi zanju skrbel čez dan. Kosilo so jima vozili iz doma, to je bilo pa vse. Končno je potem kakšnih par mesecev pred smrtjo (umrla sta en za drugim v roku meseca in pol) je dobila eno gospo, ki je bila res super, tudi mama in ata sta jo lepo sprejela, ampak je potem dobila redno službo in če ne bi ravno takrat oba umrla, bi mami spet ostala sama za vse. Je pa tako, da kar bilo koga ne moreš vzeti da ti bo rihtal ostarelega človeka, moraš res vedeti, koga vzameš oz. mu to zaupaš. Mami je za njiju skrbela 2 leti, več ali manj sta ležala, vstala sta edino za jest, na začetku, proti koncu še to ne. Mami je bila fizično in psihično izčrpana, precej je shujšala, pranje, kuhanje za njiju, vsak dan strah, kaj bo našla, ko pride k njima, nešteto klicev ponoči, ko je bilo treba po zdravnika, proti koncu je veliko noči kar tam prespala. Ko je ata umrl, smo za mamo dobili dom, tam je bila en teden, nato je dobila pljučnico in umrla. Ne vem, meni je bilo hudo, ko sem jo tam obiskovala. Saj verjetno ni v vseh domovih enako oz. je odvisno od zaposlenih - jabolko je imela na nočni omarici in to 2, enega od prejšnjega dneva in enega od zajtrka, ona pa brez zob (proteze ni mogla nositi proti koncu). Ona je pač bila taka, da ni marala drugih okoli sebe obremenjevati in ni nič rekla, saj ko smo jim rekli, bi si verjetno zapomnili in bi dobila čežano ali naribano jabolko vendar takrat se je vse tako hitro končalo, v manj kot 1 tednu bivanja v domu.... Skratka, imam predsodek pred domom in zaenkrat o teh stvareh še ne razmišljam oz. ne želim razmišljat, ker sta oba še relativno mlada in oba še pri močeh. Imam pa občutek, da z mami ne bo težav, tudi če bi morala v dom, z očijem bo pa po moje bolj težka, on bo po moje težko sprejel, da bi bil od nekoga odvisen, bodisi od mene ali od negovalk v domu. Da bi ga mami rihtala, to ja, absolutno, drugi pa... Ne vem, morda se motim. Vem pa, da dokler bo mami, bo tudi z njim ok, če pa mami enkrat ne bi bilo več, bi šlo pa po moje z njim hitro navzdol...
< Sporočilo je popravil Katy78 -- 3.3.2014 21:35:26 >
|