zmajaz
|
Tale tema malo miruje, ampak sem prepričana, da bo vsaka izkušnja nekomu koristila. Naša ta starejša je dober mesec nazaj upihnila 6. svečko, pa je še vedno ponoči imela pleničko. Podnevi je bila suha pred 2. letom, ponoči pa je začela biti suha okoli 3. leta, zato smo takrat vzeli pleničko. Parkrat na mesec se je sicer še polula, ampak to je za 3-letnico normalno. Spala je pa tako trdno, da tudi če se je polulala, je to ni zbudilo in je pač bila mokra do jutra. Tako je bilo kake pol leta, tu pa pridemo do moje največje napake, za katero se bojim, da jo nehote naredi marsikateri starš, vendar se sploh ne zaveda, kaj je naredil: poslušala sem nasvet, naj jo dam pozno zvečer preden grem sama spat, kar je okoli 23h, še 1x lulat. Predvidevam, da to še ne bi bilo tako zelo narobe, če bi se punca pri tem čisto prebudila in bi se zavedala, kaj se sploh dogaja, tako pa se je, ko sem jo posadila na kahlico, samo rahlo predramila, dejansko je na 3/4 spala, saj je zaradi trdnega spanca ni ravno preprosto zbuditi. Tako je v polsnu sedela na kahlici, jaz pa sem ji prigovarjala: "S***** lulaj". In mala je lulala - od 3. večera dalje potem še v posteljo - spet VSAK dan. Tako mi kmalu ni preostalo drugega kot dati spet nazaj pleničko čez noč. Takoj sem vedela, da je to nazadovanje povezano s tem dajanjem na kahlico v spanju in sem s tem nehala, težava ki sem jo s tem povzročila, pa je ostala z nami naslednji 2 leti in pol - pa bi verjetno še bog ve kako dolgo, če se ne bi aktivno lotili reševanja. Kako leto za tem mi je prišla slučajno v roke ena knjigica o hipnozi in samohipnozi in notri je opisan t.i. hypnosleep - hipnoza v spanju. Takrat sem ugotovila, da sem točno to - sicer nehote - naredila svojemu otroku: v spanju sem ji poslala v podzavest neželeno sugestijo "lulaj". Potem smo še čakali in upali, da bo zadeva izzvenela, pa ni in ni. Pri 5. letih je dobila napotnico za UZ ledvic in laboratorijske preiskave, za kar sva itak čakalu nekaj mesecev, potem pa naj bi dobila hormonske tabletke. Na preiskave sem jo peljala, za tablete pa se nekako še nismo mogli odločiti - rekla sem, da bo to zadnji izhod. Potem sem prišla do ugotovitve, da bi bilo najbolje rešiti težavo tako, kot se je začela - s hipnozo. Hipnoterapevti sicer tudi oglašujejo, da se da s hipnozo precej uspešno odpraviti močenje postelje. Našla sem eno hipnoterapevtko z zelo dobrimi referencami in peljala otroka k njej. Prvič je bilo bolj spoznavanje in predstavitev težave, pa da si pridobi zaupanje otroka in dala nam je tudi domačo nalogo - dajanje otroku pozitivne sugestije v spanju vsak večer, kako uro potem ko zaspi. Ko smo šli 2. k terapevtki, pa ji ješe ona delala hipnozo (pri otroku to poteka skozi pravljico) in pozitivne sugestije o suhih hlačkah in postelji ponoči v tem stanju. Od tistega dne naprej se je mala samo še 1x polulala, potem pa je začela biti suha vsako noč in tudi pleničke več nima. Verjetno niti ne bi bilo treba iti še 1x k terapevtki na hipnozo in bi bila dovolj hipnoza v spanju doma, ampak smo za vsak slučaj še 1x šli, potem pa samo še doma nekaj časa dajali sugestije v spanju. Zdaj komaj čakam, da pridem do pediatra in mu povem, kakšen je rezultat -ker se mi je smejal, ko sem mu povedala, da bomo poskusili to. Srečna sem, da smo otroku prihranili jemanje hormonskih tablet in žal mi je edino to, da nismo šli na tole že prej.