|
RE: za tiste, ki imate otroke doma 16.11.2012 10:31:21
|
|
|
|
ronja
|
pr nama je seveda popolnoma drugačna zgodba, ker je družina od mojga daleč od perfekcionizma, hitrosti in natančnosti (na začetku me je to motil, ker sm vedla da bi moj oči najino stanovanje zrihtu v parih mescih midva pa še po 2eh letih in pol nimava lustrov in ograje in ne vem česa še vse) ampak ok... važn, da mamo streho nad glavo pa hrano v hladilniku... okrasne letve in ostalo menda počaka... I can relate;). S to razliko, da je mene lubi zdaj že toliko vzgojil, da sploh NE OPAZIM VEČ, da nimava lustrov - no, za to sem sama kriva, ker sem jih mela namen naredit, hehe. No, zato jih še nimamo, pa živiva tu že 6 let . Se spoh ne sekiram - če nas ne moti, potem nima veze. Pri nas je tako, da je moj oče u nulo picajzel, kar on za silo naredi, drži vsaj 10-15 let, navadno pa 20 in več (dobesedno!!!) Vendar pa... je temu primerno počasen. In ko sem dobila otroke, sem mela enkrat aha moment, ko sem šivala R. en zimski pajac, ko se je L. glihkar rodila in ni bilo glih časa na pretek, pajaca pa nikjer nisva dobila za kupit... No, material je bil ubitač grozen za šivat, sicer pa super praktičen - no, takrat sem ugotovila, da v bistvu ni tako važno, KAKO je nekaj narejeno, da je pri otrocih bolj važno KDAJ je nekaj narejeno... In sem pustila tisti krivi šiv in skončala zadevo - ki jo je potem veliiiiko nosila tavelika, pa potem tamala in letos tudi Svit (ja, on je tako velik kot je bila R. pri letu in pol)... Tako da se učiva drug od drugega: lubi je ugotovil, da je včasih pa fajn bit natančen, ker potem stvari ful bolj pašejo skup (sicer se njemu 5 mm sploh ne zdi napaka pri rezanju, recimo , potem se pa čudi, ko ne gre skup, haha:D. NO, jaz sem se pa naučila, da z orto picajzlstvom gre pa vsa skup prepočasi. Pa sva se našla na sredi , ok, recimo, pri eni stvareh bolj proti njemu, enih bolj proti meni... Ronja, resno - dobro premislita in pazita pri kupnji. Poglejta v kakšnem stanju je streha, pa vodovodne cevi, pa kanalizacijske cevi, itd..Tiste "skrite" stvari, ki te potem stanejo ohoho... Skuštrana, ja, saj zato pa razmišljava... Ti bom na mail še bolj opisala situacijo, če te bo zanimalo (samo saj veš, koliko jaz napišem:D)... Sicer je tu tako, da ni, da bi bilo kaj skrito - gospod, ki prodaja, se je že sam lotil obnove in je vse razsuto - dobesedno - ni skritih vodovodnih cevi, ker se jih je spravil menjat - samo ni še končal... Streha, fasada in inštalacije so za naredit, to veva, če bi šla v to, nama je jasno, da je to en kup majstrov (to mi je lubi obljubil, da se bo on z njimi j*, ker jaz se ne mislim , sicer pa je to dokaj blizu njegovih in bi verjetno zraven stal njegov fotr (je to počel že pri lubijevem bratu, čeprav so ful daleč)). Nove hiše v LJ. si ne moremo privoščit, pa tam je pa še več teh majstrov, ker moraš res čisto vse na novo... Vem, da vsi pravijo, da je tudi pri stari tako, samo je mogoče vsaj malo bolj razdeljeno... Ne vem, vsekakor se nisva še nič odločila, samo razmišljam (prvič, da sva dala sploh v možnost nekaj, kar ni vseljivo...) Je šel lubi včeraj gledat še eno nobl stanovanje, ki je baje krasno, dovolj veliko itd... Samo zna bit kasneje problem s parkingom in je v 4. štuku brez lifta... Saj sva navajena stopnic, samo po svoje bi se jih pa tudi rada losala, mislim, ko moraš prinest gor hrane za 5 ljudi... Pa da ne govorim, da je stanovanje za pol dražje od hiše... Tako da če je obnova od 50-100 jurjev, potem je hiša še vedno cenejša... Saj pravim, da so velika stanovanja noro draga (pa to ni novo, je iz 80ih, samo lepo vzdrževano; jaz nisem bila, ker sta se malidve neki spuntali, ker je bica zamudila in smo vse neki flikali, skratka štala). Imam sper eno vprašanje, imate kakšne ideje kaj bi počeli na naši obali? Kaj priporočate? Debeli rtič je super. Pa Strunjanske in Sečoveljske soline, pa školjčišče, pa tudi sprehod po Portorožki promenadi in Piranski akvarij... Ma, dol je pa res vse lepo:). Tu maš pa še več idej za izlete. čežana, 150 l mi je čisto ok opis . Moram si malo preračunat, koliko bom tega rabila... POjma nimam, ker še nisem delala take reči... No, sem eno, za nečaka, ampak malo manjšo kot je zdaj mišljena, pa še tam sem porabila pač vse, kar sem mela, pa še z ostalimi rečmi sem se znašla (zdaj bi rajši dala samo kroglice, če bi se dalo)... Glede presipavanja pa sem tam s tabo! Se popolnoma strinjam, to je užaaaas!!! Jaz sem na koncu šla to delat na balkon Sicer kakega ful dobrega trika nimam, razen da jaz dam celo odprtino od vreče s stiroporkoti v odprtino od sedežne vreče in potem rabiš vsaj 2 para rok, da to lepo presipaš, sicer je štala. Ker mora vse ves čas "tesnit". dimenzije tatamijev - navadno so 1x1m, torej 1 kvadratni meter ena blazina. Jaslicam pa kamot rečeš jaslice. Zakaj ne? Saj tistemu prazniku luči tudi rečeš d-ne-spomnim-se-več-kako, pa jogi ravno tako rečeš joga, ne telovadba, pa so to ravno tako verske zadeve kot jaslice. To je vse res in se strinjam s tabo - ni, da bi hotela delat razliko zaradi nas, ker kar se mene tiče, je v vsaki veri kaka fajn reč, ki se jo splača pobrat, osnove so pa tako povsod iste, tudi v komunizmu:D. Samo ko Indijki omenim, da praznujemo Divali, je vsa srečna, če kateri krišnovec vidi mojo ganešo (avatar na gju), se jim fajn zdi in jih nič ne moti, da ne verjamem, da je dejansko taka slonička božanstvo - meni je pač všeč kot lik:), pa to, kar predstavlja:). In ko nekdo, ki uči jogo, vidi, da delamo "jogo" doma, se jim fajn zdi, da otroke uvajaš v to, čeprav ni glih po reglcih... Če pa rečeš jaslice, pa skočijo (nekateri) zagreti verniki v luft, da se norca delamo itd... (se mi je že zgodilo, ko sem samo omenila, da bomo delali nekaj podobnega, tudi tu na rr ). Zato sem pri krščanskih praznikih malo bolj previdna. Pač različne vere očitno različno tolerantno prenašajo "skrunjenje" njihovih idej;). Eni imajo to za "smo uspeli nekaj lepega prenest tudi na ateiste", eni pa to jemljejo kot krajo in skrunjenje itd... (čeprav si večine teh običajev ni glih katoliška cerkev zmislila, če smo čisto iskreni;)... Zato sem pri katoliških rečeh bolj previdna, ker so pač katoliki tu v večini ali pa ker je to pač taka vera, da ne pusti prav dosti improvizacije ateistom;). Z drugimi verstvi pa še nisem mela nobenih takih izkušenj, da bi kdo imel kaj proti. Gotovo bi kateri tudi imeli, ampak tukajživeči, oz. tisti, ki znajo slovensko, pa očitno nimajo problemov z našimi poimenovanji:). kar se šole doma tiče, pa sploh nisem vedela, da imamo v slo. toliko doma šolajočih se otrok, sem mislila, da je to res redkost tu. Me pa zanima, kako to izgleda, firbec:).
|