ronja
|
kaj pa naj zobozdravnik dela s tistim enim zobkom? Pogleda če je tisti zobek ok (moji mali imajo tak čas že kar nekaj zob, recimo), da ti smernice, vidi, kje ga serješ in ti pove, dela statistiko, da vidi, pri katerih rečeh se večkrat pojavljajo problemi, svetuje glede ščetke, paste, itd... ma, vsekakor ni brezveze. Baje se tudi pozna pri tem, koliko so zobki zdravi - otroci, ki so šli prej k zobozdravniku, imajo bolj zdrave zobe - seveda ne zaradi samega obiska, amapk zato, ker starši, ki prej peljejo k zobarju, tudi bolj pridno zobke doma čistijo;). Ja v šoli za starše pravijo da kao pri enem letu da je treba že it,sam otrok tud ust ne bo odpru,sam strah bo dobil To sploh ni res. Preverila 3x;). Strah dobi, če ima mama predsodke ali če je zobozdravnik grob (pa večinoma ti za tamalčke niso taki, sicer pa pač zamenjaš) Me zanima kako dojenčka prepričate, da odpre usta oz. jih drži odprta Mal ga pohecaš, saj s temi zobki navadno ni takih problemov, da bi moral 10 min. usta držat odprta, jih bolj na hitro pogledajo, poleg tega so to ljudje, ki cele dneve gledajo dojenčkom zobke in jih znajo mal zanimirat;). In tako bo pri 3 letih že dobro poznala zobozdravnika, instrumente in okolje in ne bo nič novega in šokantnega, če bo opravil bolj temeljit pregled ali celo kaj popravil. Podpis. Pa če bo otrok že od začetka navajen zobozdravnika, bo zobozdravnik pohvalil zobke in jih bo otrok bolj hotel met lepe in čiste (pač še ena zunanja avtoriteta, ki pravi isto kot starši:)) in verjetno niti ne bo treba nič popravljat, ker se bo dalo lepo čistit:). Sicer sva vsem trem umivala zobke že takoj in pri dojenčkih niti ni problem, da odprejo usta, ker itak vse nosijo v usta in hočejo tudi ščetko z usti spoznat. Bolj je problem, da jo skoz grizejo in ne moreš normalno drgnit Navadno se spuntajo enkrat kasneje, 9 mesečniki niso problem, se vsi režijo s ščetko v ustih, mam fotke:D. Pri nas sta tako stomatolog na predavanju v šoli za starše kot tudi zobozdravnica na pregledu poudarila, da je potrebno otroku zobe že od začetka čistiti z zobno krtačko in zobno kremo za otroke (je daš res malo in ni problema če je ne izpljune) in odsvetovala čiščenje z gazo/ nastavki za prst... Vsi zobozdravniki, s katerimi sem govorila in tudi pri nas v šoli za starše, pravijo enako. Se strinjam, da je boljše preventiva kot kurativa. In vsi zobarji se strinjajo - zadnjih 2x, ko sta punci bili na pregledu, sta bili v celem dnevu EDINI, ki nista meli nič za popravljat... To ti ipak nekaj pove. In po moje boljše, da je otrok že kdaj videl zobozdravnika, instrumente, da je navajen, da mu kdaj tudi v usta pogledajo, PREDEN je karkoli za popravit. Bo takrat manj stresno. Kar es tiče samih preventivnih pregledov pa sploh ni treba, da so stresni, če se tebi to ne zdi nekaj groznega - ker otrok sam itak ne ve, da bi moral bit zobar karkoli groznega. Mojidve se recimo veselita it k zobozdravnici.