|
RE: 3,5letnica in kg 14.11.2012 8:30:31
|
|
|
|
Tutan
|
Moj sin ima pri skoraj šestih 20kg in 122cm (tehtan cca 3dni nazaj). Ni ravno suh (debel pa tudi ne ), je pa kompakten in mišičast fantek (mi je prav fascinantno, kako se pri fantkih že pri teh letih mišice povsem drugače izoblikujejo kot pri deklicah). Pri skoraj štirih je imel okoli 15, 16kg (mi doma ne premoremo vage , nikoli mi niti ni bilo, da bi jo kupila, tako da točne mere vem iz sistematike, pa če se kdaj stehta pri mojih starših, mere so nam bolj jasne, ker jih rišemo na steno - stara navada, je pa luštna ). Kakorkoli mi smo dosti v gibanju - pri skoraj štirih je obiskoval 1x tedensko Malega športnika, je že rolal, pozimi smučal (dal bp 2 tečaja smučanja tisto leto skozi + nekaj individualnih ur, tako da je za svoja leta lepo smučal na baby progi), drsali smo se dosti (to se vsako leto ), drsalke imajo od številke 24 naprej, pa otroc uživajo in razvijajo svoje ravnotežje, pa se greš na drsališču kakšnega medvedka etc na drsalkah in hitro poštekajo. Zdaj se z 3, 4 letnikom še brez problema odpelješ na kakšen krajši kolesarski izlet (vzameš zraven čaj, pa toplo se oblečt, popoldne se še vedno najde tista urica). Gresta lahko na igrišče, kjer so drugi otroci (to jih itak najbolj utrudi, da se otroci podijo, ker ponavadi gredo malo preko svojih meja in spijo kot ubiti ), jesen je še super čas za kakšen pohod, sprehod (mi hodimo dnevno na sprehode - zato je pes idelana rešitev - ker moraš it v dežju, snegu, soncu - in potem ugotoviš, da za sprehod niso odločilni vremenski pogoji). Jaz lahko rečem, da smo tudi pozimi cca 2 uri zunaj popoldne, po vseh obveznostih- prej so bili še v vrtcu zunaj, zdaj so še v šoli v varstvu dosti zunaj. Mislim, da se premalo gibate doma. Ker in punčka in fantek imata skorajda zaskrbljujočo težo - pa niste edini, ogromno otrok dandanes opažam, ki se jim vidi, da so pretežki - in to ni zdravo. Nekaj je močnejša konstrukcija - tam se vidi, da so otroci lepi, kompaktni, čvrsti, športni, drugo pa je, da imajo otroci pri teh letih celulit (pri dojenčkih je to normalno, samo pri 4,5,6 letnikih pa ne), da imajo konkretne trebuščke itn. Otroka je potrebno že od malega ven navajat, da mu je gibanje in šport del življenja - logično, da ne bodo vsi profesionalni športniki, ampak karkoli že bodo, naj jim bo šport dopolnilo življenja - pa je lahko karkoli od teka, pohodništva, tenisa, whatever naprej. Vpiši tamalo v kakšno organizirano telovadbo za malčke (gimnastika, mali športnik, športne urice itn), starejšega pa v šoli obvezno v Zdrav življenjski slog. Pa malo prečekiraj doma - kaj jeste. Junk food ni za na dnevni meni (vsi si ga pa privoščimo tu in tam), omeji sladkarije (če vidiš, da jim pojesta preveč - spet te junk zadeve ala čips, kokice itn, je skorajda boljše, da doma kaj spečeš), sokove črtaj (oziroma jih omeji) itn.
< Sporočilo je popravil Tutan -- 14.11.2012 8:32:19 >
|
|
|