|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  38 39 [40] 41 42   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   [Brisano sporočilo]
10.11.2012 12:53:11   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu josephine27)
  Neposredna povezava do sporočila: 976
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
10.11.2012 13:27:30   
lily32
Aha, torej smo uporabili predebelo in pregrobo vrvico ter premajhen balon. Bomo ponovili s popravki.

Hvala. user posted image

chezAnA, sicer z zamudo, a vseeno čestitke.

Mi danes razvijamo "fino motoriko". Smo izdelovale ogrlice iz na vrvico nanizanih narezanih slamic in druge iz paštice (testenin). Nekaj me zanima. Sem razmišljala, da bi za take namene testenine obarvala. A mislite, da bi uspelo, da jo namočim, obavam z barvo za živila ali kakšno drugo bravo in potem posušim. Je katera že počela kaj podobnega? user posted image

< Sporočilo je popravil lily32 -- 10.11.2012 13:28:53 >

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 977
10.11.2012 20:47:59   
ronja
Danes smo lubija poslale zjutraj na hokej, mi smo šli pa v Škuca na lutkovno igrico in ustvarjalne delavnice, kjer je R. naredila lutko, potem pa še obe vsaka svojo lanterno za Martinovo. Te so naredili tko, da so najprej prosojni papir potiskali s pobarvanim jesenskim listjem, potem so še malo okrasili po želji in na koncu so zalepili papir okoli ogrodja in dali z žičkami na palčko. Luškano:) Točno to smo nameravale delat doma, no, pa mi ni bilo trebauser posted image .

Čežana, se spomnim, da si enkrat rekla, da mame jemljejo otrokom stvari iz rok in same dalje delajo, pa sem se ful čudila, če se mogoče spomniš najinega pogovora (na tej temi nekje)... NO, danes sem bila malo bolj pozorna (oz. mi niti ni bilo treba bit kaj dosti pozorna) in sem opazila, da... jah, no, imaš prav. Dejansko sta bili punci edini, ki sta res sami naredili svoji lanterni, mislim tako, da se odrasel človek ni dotaknil njunega dela, razen tega, kar so meli pač oni tako naštimano (bi tudi zalepit sami znali, ampak če pač majo, da to oni, tudi prav. No, sem bila kar malo paf... Pa to mislim oboje: in samo delo in ideje... Razumem, da pomagaš otroku, če nečesa ne more, itak... Ampak da pa ti odločaš: "pa tule bova dala še en listek"... pa da mu ti barvaš liste... Ja, v čem je potem sploh fora, da on dela? In so res meli nekateri otroci mal tak pogled kot da to ni več njihovo delo... No, moji s tem nista meli problemov, sem mela polne roke (dobesedno) Svitauser posted image . Dobra stran mlajših bratcev, haha, da se ti mama ne umešava v tvoje delouser posted image

Potem smo šli domov, naredili za jest in naprej na "d"rojstni dan (ja, na koncu koncev sem šla v Mulerja, še 1x klicala mamo in smo kupili en velik plastični tovornjak user posted image , napolnila sem tisti del, v katerega pač lahko pri tovornjaku kaj naložiš (ŠE nimam pojma, kako se temu reče:D) z bonboni in čokoladkami, dala v darilno vrečko in to je bilo to - tako malo dela še nikoli nisem mela z darilomuser posted image - saj pravim, tresla se gora, rodila se mišuser posted image . Ampak po pogovoru z mamo se mi zdi, da je bilo to najboljše oz. da se bo s tem ipak več igral kot bi s katerokoli od mojih domačih idej - tiste podloge s cestami ma že dve doma, na lesene reči tudi niso; pravi, da bolj ko je plastično in večje ko je, rajši ima, tako da tu pa res nimam kaj naredit, plastike (še) ne ulivamuser posted image ).

Smo ravnokrat nazaj. Sva malo upala, da bomo uspeli prit še na sprehod z lanternami v Tivoliju ali pa vsaj na Ano plamenito, pa je prepozno in sta punci že utrujeni (mali pa ne, je spal v maitai, ko sva šla midva (no, mi trije) na sprehod vmes (na rdju so meli animacijo).

tix, tisto zelenjavo iz filca imamo mi doma (ni plišasta, je iz filca, amapk takega mehkega) in je zelo priljubljena. Imamo 2 kompleta, sta dobili iz 2 različnih strani, pa sploh ni problem, ker itak rabita vse, pa še včasih se kaj pogubi... Tako da priporočam, če greš kaj tja gor. Za tisto predrago leseno hrano pa ti priporočam en trik: zaželi si to v otrokovem imenu pri dedkih in babicah. Jaz sem povedala, da bi R. to mela za rd, pa ker babi takrat še nič ni imela in je šel lubi zanju kupit, je potem res to dobila:) In babi je bila sicer siiiiilno skeptična in je mislila, da je to kaka moja kaprica, ampak mislim, da je zdaj tudi ona že ugotovila da se res non stop s tem igrat! Res obožujeta, pa se mi zdi, da je večini otrok všeč - vsaj tako vidim v naši knjižnici (mesta knjižnica LJ., ta v centru, Oton Župančič) - tako da če nisi ziher, pelji malo tja, pa ji daj za probat, pa boš videla. Jaz sem nekaj časa iskala to reč, da sem našla, kje majo (no, potem so mi pa lih na tej temi povedale, da je včasih kje tudi ceneje:D) No, ampak to ti res priporočam, mojidve mata fuuuuul radi!

No, pa ko smo ravno pri lesenih igračah: na tem rdju je bila ena sama lesena igrača - leseni konjiček - in od kupa otrok se ni nihče zmenil zanj... nihče razen mojih, ki sta se pričkali zanjuser posted image Očitno je tudi ljubezen do lesa dedna, hehe.user posted image

lily, tele nadgradnje tem iz vrtca se mi zdijo super. Jaz sem tudi iz vrtca pobrala idejo o temah, samo da jih potem malo po svoje sukamo:D.
Kar se tiče obarvanih testenin, seveda smo že probali in seveda je čisto lahko:). V malo vode daš tempera ali jedilne barve, malo okoli obrneš in daš na cedilo, da se odcedijo, pa na brisačko, da se posušijo. Če hočeš potem testenine tudi jest (ali bo to kdo delal ne da bi ti to hotelauser posted image ), naj bojo barve jedilne, gre pa super z vsemi:).

Tega z balonom še nismo probavale, smo ga zadnjič gledale, kako se je napihnil oz. skočil v steklenico, če smo zrak v steklenici segrele ali pa ohladile (to je bilo, ko so bili še prijateljčki na obisku, ker je taka izi aktivnost). Hvala za nasvete, bomo probali tudi tole, pa pogledli še z različnimi vrvicami, pa bomo lahko ugotavljali še to, kak vpliv ima trenje, hehe. Fizik v meni ne da mira, bruhahahauser posted image

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu ThinkPink)
Neposredna povezava do sporočila: 978
11.11.2012 5:50:37   
lily32
ronja, kar se tiče pomoči, se strinjam s tabo. Odrasli prevečkrat pomagajo in vsiljujejo svoje mnenje. Že pri naši vidim, da nekaterim sorodnikom ne gre v glavo, da je ne usmerjam pri barvah. Nariše zeleno sonce, modrega kužka ... Saj ona ve, kakšne barve je kaj, a če ji tako paše, ne vidim razloga, zakaj ne bi smela tako barvati.

Še za eno mnenje vas bom prosila. Pri nas v vrtcu organizirajo lutkovni abonma, v okviru katerega si otroci ogledajo 6 predstav v šolskem letu. Ko sva bili na prvi predstavi, pa me je nekaj zmotilo. Večina stašev se predstave ne udeleži, predajo otroke vzgojiteljicam in sami slabo uro počakajo pred vrati učilnice. user posted image Vse zavoljo nekaj evrov. Meni se zdi, da je veliko lepše, če si predstavo ogledaš skupaj z otrokom in se lahko potem o njej tudi pogovarjaš. Kaj menite? Kako ve to doživljate?

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 979
11.11.2012 8:28:28   
Kasija
Pomoc pri ustvarjanju jaz mislim, da starsi mislijo, da se to od njih pricakuje. Vcasih tudi se. V smislu, da angaziran stars dela skupaj z otrokom. Kaksen pa nas gleda ces glej jo, ko se sprehaja okrog,namesto da pomaga otroku. To je stvar spremembe misljenja. Recimo v vrtcih tudi umetnost izdelujejo - obstaja zazeljen koncnji produkt. Ampak mi doma umetnost vecinoma ustvarjamo kar tako, brez cilja. V smislu tempere in copice na mizo, pa delata kar hoceta. Pa hecn ronja, da si omenila. Jaz sem sebe vceraj ujela pri tocno tem. Pomaganju brez veze. Smo delali sencne lutke in sem jima hotela na vsak nacin narest ozadje. Mislim, da sem resno podhranjena na podrocju odraslih projektov ustvarjanja. Se moram cesa lotit, da bodo ubogi otroci lahko v miru pred mano ustvarjali user posted image . Pa najbolj ekstrenmo vedenje te vrste je bilo, ko sem videla eno mamo, ki se je igrala z otrokom na igriscu. Mu je prav razlagala, kaj naj naredi. A bos lopatko, izvoli lopatko, lepo jo odlozi nazaj, ne tukaj, tamle, tako ja... a ni zanimivo kako razlicne sloge starsevstva imamo? Jaz sem recimo ena od tistih mam, ki si na igriscvu najdejo udobnno mesto in od dalec zavpijem kaksno navodilo - ce se sama igrata ju ne motim, ni sans.

Lily mi imamo tudi parkrat letno moznost iti v lutkovno z vrtcem. Smo tudi sli. Je pa tam tudi bolj klepetalno vzdusje med starsi. Mi iz lutk naredimo projekt. Gremko z avtobusom, se sprehodimo cez mesto, pogledamo predstavo in ce imamo sreco, pride dragi po nas z avtom. To je potem nek moj cas s fantoma. Ce gremo z vrtcem, pa sicer grem na predstavo, ampak potem s starsi klepetamo in to ni nek nasi druzini namenjen cas. Meni se zdi lepo, da gres v dvorano. Tudi tvoji puncki nedvomno to veliko pomeni.

Ze nekaj casa razmisljam o stimulativnem okolju. O teoriji, da se otroku ponudi veliko zanimivih in kvalitetnih stvari vokolju. Vceraj sem brala blog ene mame, ki ima ucno sobo za umret user posted image . Pa mi smo ravno prenovili sobo fantoma. Pa opazam razlike v uporabi prostora. Recimo imata zdaj sotorcek v sobi. Sta si nanosila knjige noter in jih tam skupaj bereta. Kaj mislite o tem? A iizbirate kvalitetne igrace, oblikujete in spreminjate prostore za otroke? Saj ne vem, ce sem razumljivo vprasala.

(odgovor članu lily32)
Neposredna povezava do sporočila: 980
11.11.2012 9:46:06   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: lily32
Meni se zdi, da je veliko lepše, če si predstavo ogledaš skupaj z otrokom in se lahko potem o njej tudi pogovarjaš. Kaj menite? Kako ve to doživljate?

kakor kaj in kakor kdaj. včasih kaj tudi skupaj podebatirajo z vzgojiteljico in skupino v vrtcu, pa ne rabijo tebe zraven, da se to zgodi. včasih je bolje, da ti ona opiše zgodbo (in tebe ni zraven) pa vseeno skupaj enako kvalitetno debatirata o njej. izbereš kar se ti zdi bolj smiselno in koristno atm, ne rabiš jo pa nujno tud ti gledat, da bo to edina dobra izkušnja. ne bo nič narobe ali slabo, če nisi zraven. včasih s tem navajaš na to da nista več s popkovino zvezane in da ima ona svoje izkušnje, ti pa svoje user posted image

imho se to sam odločiš, glede na potrebe; kar se ti zdi najbolj smiselno, primerno in koristno atm. - kaj boš z njo delila in kaj bo "njena" izkušnja, (ki ti jo lahko opiše, če tako želiš), kaj trenutno najbolj vpliva na njen razvoj, ne na to kako se ti bolje (ali bolj povezano) počutiš.

(odgovor članu lily32)
Neposredna povezava do sporočila: 981
11.11.2012 10:03:35   
ronja
. Kaksen pa nas gleda ces glej jo, ko se sprehaja okrog,namesto da pomaga otroku. To je stvar spremembe misljenja.

Haha, ziher. Ampak saj jim pomagamo, (samo) to kar rabijo: recimo, da ji zrihtam rumeno barvo, ker si je pač zmislila delat z rumenouser posted image . Je bilo ful hecno, ko mata malidve par listo natiskanih, potem sta pa pridno čakali in nobena ni nič delala - in pride gospa do njiju in jima prijazno razloži, da je treba tako listke pobarvat pa odtisnit, R. pa lepo počaka, da pove do konca (čudež:D) in ji potem čisto odraslo pove: "Ja, vem, ampak čakam na rumeno barvo, naslednji moj listek bo rumen." Uni ni bilo nič jasno, jaz sem bila pa ful ponosnauser posted image . Seveda sem ji pol zrihtala tapravo barvo (L. je pa čakala na rdečo) in sta malidve delali nemoteno dalje. Če sta nehali, sem prišla in vprašala, kaj rabita, sta povedali in če se je dalo, sem dala, sicer smo pač počakale, da je bila reč prosta. Je pa zanimivo, da sta na koncu naredili bolj enakomerno oz. nekak uravnoteženo potiskane liste kot tam, kjer sta delala oba skup - pa to so bili veliki otroci - mislim, večinoma starost R. ali več... Res pa je, da sem mogoče malo razvajena: onidve dejansko sami končata zadevo in če mi ni treba nekaj zraven svetit, se z veseljem posvetim tačas čemu drugemu:D.

Smo delali sencne lutke in sem jima hotela na vsak nacin narest ozadje. Mislim, da sem resno podhranjena na podrocju odraslih projektov ustvarjanja.

Pa, dobro, če onadva delata svoje lutke in si ti zaželiš delat ozadje, izvoli, saj se tudi ti smeš igratuser posted image . Samo da jima njunih projektov ne puliš iz rok in delaš tistega, kar bi onadva rada po svoje, ti po tvoje...

Jaz sem recimo ena od tistih mam, ki si na igriscvu najdejo udobnno mesto in od dalec zavpijem kaksno navodilo - ce se sama igrata ju ne motim, ni sans.

Boldano podpišem, ostalo pa... Veš, L. je tak otrok, da bo zelezel na najvišjo možno točko določenega prostora in tam gor afne guncal (ne vem, po kom ma to:D)... tako da večino časa kar okoli laufam, pa zraven stojim, če bi dol čmoknila (kadar tega ljudje ne delajo, se včasih slabo konča;)). Če se igrata nekje kolikotoliko blizu tal, pa seveda ne diram lavauser posted image

V lutke grejo v vrtcu sami in mi sami, lutkovno v lj. mislim, ad ne bi preneslo in staršev in otrok hkrati, je premalo:D. Smo bili pa ravno včeraj na lutkah in je S. tudi kar ok prenesel celo reč - se je sicer vmes dojil, sem ga podkupila, da je dal mir:D. Imamo pa igralne urice v vrtcu in tam starši in otroci skup ustvarjamo. Tisto jemljem kot ustvarjanje neke skupnosti - gotovo se otroci boljše počutijo v vrtcu, če so si vsi ljudje tam bolj blizu: vzg. in starši in drugi starši med sabo in da starši poznamo druge otroke... Nekak je potem to ena skupnost in bolj varno okolje, meni se zdi to za otroke in nas dobro. Ko sem prišla sama po tamali, pa se mi še par tamalih zakadi, pa so hoteli vedet, kdaj bo dojenček, pa zdaj, če smo kje blizu, ga hočejo videt, pa me sprašujejo vsakič, zakaj nimam očal gor, ker sem jih včasih imela skoz,... ma, se mi zdi, da je fajn, da se ok počutijo okoli drugih staršev, da vsi profitiramo, če se kdaj skup pohecamo itd...

Kar se stimulirajočega okolja tiče: pri nas se okolje non stop spreminja, iz čisto praktičnih razlogov, ker so skoz neki novi otroci (pač kot pri tebi - 3je v 4,5 letih), pa nove potrebe... Nikoli nisem prav razmišljala o tem, da bi jima rada naredila stimulirajoče okolje za to pa to... Enostavno se mi je zdelo fajn zanju oz. da bi uživali, če bi imeli... Ali pa recimo ker ni bilo kam igrač pospravit, sem jima zrihtala poličke, kjer sva prej mela CDje gor, pa omaro s košarami. Knjižno polico smo itak vedno imeli, ko pa sva si organizirala tako, da je bil plac za regal, sta pa najnižji polici njuni.

Ne vem, tule vedno ugotavljam, da sem ena lena mamauser posted image , nič kaj dosti ne razmišljam, kaj vse in kako ju bom to naučila, pa kako ju stimulirat, mam srečo, da se kar sami, vse ju zanima (očitno tudi podedovano, ali pa pač vidita) - knjige si vlačita povsod, brali smo vedno na tatamiju (na tleh, da je dovolj placa za vse) ali pa v najini postelji (zdaj to ne gre zaradi malega, ki lahko dol čmokne), odkar imata pa pograd, si jih navlečeta tja not, v svoj brlogec:D. Sem pa obljubila L. zavesico za njen sp. del pograda, ker vem, da uživata v raznih ala šotorčkih. Ne vem, če je to stimulirajoče okolje, temu se reče nič placauser posted image . Ampak njiju ne moti, naju bolj.

Če bi imela možnost, bi jima zrihtala še marsikaj, super se mi zdi met en ogromen bralni kotiček, pa glasbeno sobo, pa seveda vrt, pa gredico, pa potoček, pa jezerce, pa ne vem kaj še vse... Ampak toliko prostora verjetno nikoli ne bomo imeli... Tako da - iz tega, kar imamo se mi zdi, pa da kar dosti potegneta:). Mamo eno fajn obdobje zadnje čase (to je ful izi - kadar sta doma in smo zdravi, je vedno super obdobje:D)

(odgovor članu Kasija)
Neposredna povezava do sporočila: 982
11.11.2012 10:13:26   
ronja
Kaj menite? Kako ve to doživljate?

Po pravici povedano: jaz nisem preveč za lutke, tja ju v gl. vozi mami, ker njej so pa lutke oh in sploh. No, ampak malima so tudi lutke oh in sploh. Zato delamo lutke (to mi je ok), doma igramo lutke (to mi je tudi ok) in ju kdaj pa kdaj peljem tudi jaz. Kar se tiče tega, da bi morala zraven gledat - včeraj je R. gledala lutke nalašč sama, da je lahko bila spredaj, L. je pa želela bit v naročju, kot vedno (prej je bilo nekaj časa obratno, da je R. morala bit v naročju, okoli 4 let imata obe strašno živo domišljijo in se hitro bojita). Tako da odvisno od otroka. kar se tiče tega, da se pogovarjaš potem o predstavi: to se je tudi oči včeraj, pa ni videl nič, je pa čisto vse do zadnjega detajla zvedaluser posted image .
Kaj bi jaz naredila? Verjetno isto kot tisti starši, da bi ju pustila tam, pa bi tačas mela malo časa samo za tamalega... Ne vem, vsakič sproti tehtam, kaj bi bilo za celo družino skup boljše (torej, za enega slabše, za 2 boljše, koliko bojlše, koliko slabše,...)

Včeraj na rdju recimo sta bili tudi sami, mi smo šli ven, ker je bilo za otroke. Če bi jima bilo hudo, bi pa pač svetila zraven. L. najprej ni bila navdušena, ampak ker je R. zdaj tako velika in je rekla, da bo pazila nanjo in potem, ko je malo spoznala ljudi, je bilo ok in sva lahko šla. PO moje ni enega recepta, kot je rekla mateyka.

Sva se pa ravno včeraj na ravno tem sprehodu z lubijem pogovarjala o teh rečeh - vzgoji, učenju itd... Ko sem mu povedala svoje dvome, če delam prav, ker se pač ne "navdušujem" nad nečim, kar mi niti ni, pa če sta zato kaj prikrajšani, ker vidim, da to ljudje delajo, tudi tu (na tej temi) se mi zdi, da je to nekak pričakovano... pa mi je dal ful dober argument: da otroci itak takoj zvohajo, če je navdušenje fake in da je boljše če si navdušen samo nad tistim, nad čemer si res, ostalo pa naj si sami ustvarijo sliko. In potem sva se ravno o lutkah pogovarjala, ki nama res niso, nobenemu od naju, malima pa ful... pa sva ugotovila, da glih zatirava jih očitno ne:D. Pa da ni nič narobe, če vejo, da mami pa neki ni, očiju pa neki drugega, pa da ni nič narobe, če je pa kateri od njiju (ali obema) to ful všeč. Tak da zdaj se mi zdi, da delava čisto ok:).

(odgovor članu lily32)
Neposredna povezava do sporočila: 983
11.11.2012 10:21:59   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: Kasija
Kaj mislite o tem? A iizbirate kvalitetne igrace, oblikujete in spreminjate prostore za otroke? Saj ne vem, ce sem razumljivo vprasala.

jaz bom rabila kmalu pomoč. zdaj se selimo in bi rada en del sobe naredila plezalni-telovadni (z ne preveč poseganja v prostor - lahko zvrtamo luknje za debele kavlje, ne morem pa nekih plezalnih free-climb sten delat..).
ker je tel ful dolga in mrzla zima in naša je mala opica (ki potem pleza po ljudeh, če ni druzga), sem mislila, da bi to znalo bit dobra ideja. se mi zdi radikalna, samo mislim, da ji bo dobro delo. v glavnme zbiram simpl in učunkovite ideje user posted image

mam v mislih enostavne zadeve in blaga in vrvi (da lahko snemamo, modificiramo, kombiniramo in da ni preveč "grajenja")
- uno lestev iz vrvi
user posted image
- visečo mrežo (za ležat)
user posted image
- "stopnice" (to bojo ikeine kombinirane omare)
user posted image

no, pol bi pa rada naredila nekakšen "most" - ne vem kako bi bil ful simpl, ampak tuhtam, da bi se ga dalo narest in kakega močnega šotorskega platna, če ga po dolgem obesiš v U; da se da preplazit/hodit skozi (na igrišču sem videla to v velike fromatu spleteno iz vrvi, samo se mi zdi bolj simpl za sobo iz blaga?) je to dovolj močno? je še kaka boljša ideja?

pa še kaka simpl plezalna/igralna fora iz vrvi bi bila dobrodošla.. kake ideje? user posted image

(odgovor članu Kasija)
Neposredna povezava do sporočila: 984
11.11.2012 10:58:16   
khurde
mateyka, jaz bom mojim naredila plezalno steno na pograd :)

se pa brzdam... smo imeli zadnjič predavanje v vrtcu, ena fajn gospa je bila, za kulturo odnosov in dialoga, pa malo o vzgoji in je rekla, da starši s tem, ko predvidevamo otrokove potrebe in mu delamo vse vnaprej, preden jih sploh izrazi, otroka ropamo za izkušnjo vznemirjenosti in pričakovanja. ker dejansko bi jaz še ful naredila enih stvari, tistih, ki bi jih SAMA imela.

chezana, čestitam user posted image user posted image user posted image pozno, a iz srca user posted image

kasija, moja starejša ima v vrtcu eno tako fajn vzgojiteljico, ki ima prepričanje, da je otroku treba pustit, da sam ustvarja. in je že takoj rekla, da do druge starostne skupine naj ne pričakujemo od otroka, da bo ne vem kaj nosil domov. in da naj mu doma dama škarje, papir, lepilo in barvice v roke, pa preverimo, koliko so sploh zmožni SAMI narediti, brez pomoči in intervencije odraslega in da ne vidi smisla, da s pomočnico delata izdelke namesto njih, samo zato, da bojo nekaj domov nosili. na igrišču delam podobno kot ti. se zavlečem na neko klopco in meditiram user posted image sem pa tudi ena mam, ki raje firbec okoli pase kot otroku navodila daje, kako naj kaj naredi in kam nalepi oči itd. user posted image a daš lah link bloga?

lily32, jaz bi kombinirala, če bi bila mala za. včasih skupaj, včasih sama. odvisno, kako bi ona želela. moja noče nikamor brez mene, bi pa šla kamorkoli z mano user posted image je rekla, da "še ni dost velika" user posted image

If you're too open-minded, your brain will fall out.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 985
11.11.2012 11:12:30   
khurde

Pa opazam razlike v uporabi prostora. Recimo imata zdaj sotorcek v sobi. Sta si nanosila knjige noter in jih tam skupaj bereta. Kaj mislite o tem? A iizbirate kvalitetne igrace, oblikujete in spreminjate prostore za otroke? Saj ne vem, ce sem razumljivo vprasala.

boldanega ne razumem najbolje. ali misliš, če konstantno spreminjamo prostor ali če prilagajamo prostore otrokom?

drugače pa jaz izbiram kvalitetne igrače oz. to, kar mislim, da so (zame): knjige, lesene sestavljanke, puzzli, ustvarjalne zadeve, zdaj bomo počasi začeli z družabnimi igrami, no, vsaj s tavečjo bova. in tudi podarjamo v tem stilu.

imam pa dve vprašanji (eno ponavljam):
1. s kakšno barvo barvate lesene zadeve, pa da ni nevarnosti, če jih otrok grize?
2. katere družabne igre so primerne za 3-4 letnike?

If you're too open-minded, your brain will fall out.

(odgovor članu Kasija)
Neposredna povezava do sporočila: 986
11.11.2012 11:26:20   
sonček33
khurde, na prvo vpr ti ne znam odgovorit, na drugo pa  - pri nas je zdaj njabolj in ENKa, pa človek ne jezi se, pa spomin sem rekla, da bom privlekla na dan.
Spomin bom  naredila sama - iz pokrovčkov otroške hrane frutek. Na netu bom poiskala barvne slike orodja (to je pri nas najbolj in), jih sprintala in z mekol lepilom na prelepila (tudi preko slike) na notrenji del pokrovčka.

...svet je poln lepih rožic tete Pehte...

(odgovor članu khurde)
Neposredna povezava do sporočila: 987
11.11.2012 11:41:14   
mateyka
khurde, visečo mrežo hoče sama met - da bo not ponoč spala user posted image
ostalo pa vem da ma rada na igrišču in ne mislim čakat da izrazi željo, če vmes skoz hoče po nas plezat (pa ni več lahka), ker doma ni nič "pametnega" za viset_ gor user posted image

aja, enka pri treh letih pri nas ni bila aktualna (too much pravil), bolj lotti karotti, domine (une s slikcami, ne številkami - te so za kasneje; pa s slikcami lahko sam nardiš), pa memory/spomin ji je bil super user posted image

domine
user posted image
user posted image

homemade memory
user posted image
user posted image
user posted image

pa tri v vrsto, če se greste z živalcami-magnetki?
user posted image

< Sporočilo je popravil mateyka -- 11.11.2012 11:54:10 >

(odgovor članu sonček33)
Neposredna povezava do sporočila: 988
11.11.2012 18:47:29   
Kasija
Ronja jaz se tudi drzim tega,kar je rekel tvoj. Delam z njima tisto, kar je tudii meni vsec. Ker potem tudi njiju navdusim, sicer pa zraven sitno postopam in cakam, da bo konec.

Mateyka plezala recimo tale izjemna dama izdeluje. Kaj tako lepega se nisem videla. Ce znas strikat user posted image http://playgrounddesigns.blogspot.com/2012/06/more-playground-crochet-from-toshiko.html. no, mogoce dobis kasno idejo. Pa kako dobra ideja za plezalno sobo. V ikei imajo tudi eno tako rdeco gugalnico v obliki kroga, ki jo montiras malo nad tlemi in se da zvirat na njej. Sicer to ni plezanje, ampak ni pa tudi gugalnica za sedet, ampak oahko stoji, lezi z nogami stegnjenimi. Se zvira no.

Khurde sem hotela dat link, pa ne najdem vec. Za tisto domaco ucilnico montessori. Za spreminjanje mislim, da prilagajate kaj pa vem igrace, igrala na vrtu, vse skupaj glede na starost. Recimo enkrat sem brala nek seznam, kaj naj bi malcek dozivel do sole. So bile take stvari kot recimo igrat se v peskovniku, tekat po dezju. V tem smislu dozivetja eni pravijo, da mora imeti otrok tudi doma stvari urejene tako, da raziskuje, da dozivlja nove stvari, razvija spretnosti. Grrr ko ne najdem tiste sobe. Skratka soba polna materialov, se jaz bi se tam igrala.

Za barve za les ne vem.

Druzabne igre poleg domin z vozili se je igral eno igro z cebelami v panju. Das palice v panj in streses cebele notri. Potem vleces palice ven in cebele padajo, ali pa ne. Sicer se je zacel igrati enko, clovek ne jezi se pri stirih letih.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 989
11.11.2012 19:09:15   
Kasija
Nasla user posted image user posted image user posted image user posted image

http://stillparenting.blogspot.com/2012/08/our-montessori-miracle.html

(odgovor članu Kasija)
Neposredna povezava do sporočila: 990
11.11.2012 19:58:49   
caramel
Tale RR te pa res osreči, ko ti blagovoli odpreti okence za odgovor...

Khurde, za zaščito igrač so primerne npr. barve Jubin Decor. Če želiš pa les samo zaščititi in ohraniti naravno barvo pa je najboljše laneno olje.

Tudi jaz imam eno vpr. glede barv. In sicer me zanima, kje bi najceneje dobila magnetno barvo za lesene površine.

(odgovor članu Kasija)
Neposredna povezava do sporočila: 991
11.11.2012 20:04:06   
mateyka
kasija, un link ne dela, pravi : Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist.

za tole montesori učilnico pa - lahko samo občudujem, da ma ženska not tepih in delajo z barvami na tleh user posted image
midve zdajle zganjava paleontologijo in je cela soba v prahu, si ne predstavljam tole zgoraj kot našo učilnico user posted image
mava tri sete za 8 letnike, sam nama je ful žur že zdaj user posted image
user posted image

(odgovor članu Kasija)
Neposredna povezava do sporočila: 992
11.11.2012 20:43:18   
Kasija
Mateyka upam, da bo zdaj ok delal

http://playgrounddesigns.blogspot.com/2012/06/more-playground-crochet-from-toshiko.html

(odgovor članu Kasija)
Neposredna povezava do sporočila: 993
11.11.2012 22:27:44   
pomlad08
Mateyka, kaj pa stari dobri ripstol? Mi smo ga pred kratkim nabavili na bolhi in smo vsi blazno navdušeni. Placa ne zasede praktično nič, za montažo potrebuješ pa samo 4 zvrtane luknje v steni. Nam res dobro služi. Na youtubu imaš vaje za otroke, pa itak se našadva kar sama spomnita ene opičje finte (visečka, visečka z eno roko, visečka s hrbtom ob steni, jaz pa štopam ... pol pa dvigovanje nog med visenjem, pa trebušnjaki ... naš 4letnik že vse to počne, pa ni posebno motoričen tip sicer).

(odgovor članu Kasija)
Neposredna povezava do sporočila: 994
11.11.2012 22:49:47   
ronja
en del sobe naredila plezalni-telovadni

Mi to imamo - reče se mu pograduser posted image . Pa zraven je še omara in regal in skupaj tvorijo eno krasno plezalno orodje, še jaz se gor vesim ko ena opica, ko moram prit do darilnih vrečk, pa do nekaterih igrač, pa do knjig,...user posted image
Mateyka, če ne smeš preveč v steno zabijat, kaj pa kak ripstol, potem pa daš na ene dele čez desko, da ma manj možnosti za kam dat noge, potem pa to po potrebi spreminjaš (da je vedno težje)?
Aja, pa R. bi ubijala za eno navadno vrv z velikim vozlom spodaj, če smete kavlje zabijat. Jaz bi ji jo dala, samo se bojim, da bi pri svojem plezanju treščila tamalega, ki bi 200% visel glih tam spodaj (ker je itak vedno tam, kjer se kaj dogaja - kot vsi dojenčki;)...
Če vzameš šotorsko platno, bi moralo bit dovolj močno, bolj je problem, da je dovolj trdno zašito - vzami trojni šiv, pa še kakega za vsak slučaj zraven naredi.
Jaz pa sem kot mala najbolj uživala na tistih "pajčevinah" iz vrvi, kjer je vrv prepletena v take mreže, meni je bilo to ful fajn:)

khurde, jaz bi dala tej gospe kar prav... Če gledam malidve - L. se zdaj ful veseli tiste svoje zavesice, ker je še ni dobila: Jaz sem ji jo sicer mislila naredit, ampak ker pri meni vse malo traja, ker imam vsaj poldrugi milijon projektov v planu, potem takole pronicajo tiste stvari, ki si jih res želijo. To sicer ni ne vem kak vzgojni princip ampak mi enostavno ne znese naredit vnaprej:D. Vseeno se mi zdi pa, da se po svoje to prav fajn obnese:D.

barve za les poglej, katere so "childsafe" oz. netoksične, so različne znamke. Sicer pa ima Stokmar ali nekaj takega take naravne in vzameš ali njihove akrile ali pa les prebarvaš enostavno z obarvanimi voski, to tudi ful lepo pride in še za tamale je fajn za žvečit:).

Družabnih iger imamo en kup in jih imata malidve ful radi, midva pa sploh ne, tako da se ne gremo prav dostikrat - komaj čakam, da se bo S. lahko šel zraven in naju ne bojo več rabili:D.

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 995
11.11.2012 22:52:50   
ronja
oprosti pomlad, sem šele zdaj videla, da si že ti predlagala ripstol - predno sem jaz uspela svoj odg. napisat, si že ti svojega:D. No, bolje 2x kot nikoli.

Mi smo danes pucali, punci sta sprobali par škatel oblek (da smo dali premalo stran oz. k L., kar je bilo R. premalo, itd...), delali mlince, šli na volitve in v pekarno in naredili gigantski sendvič za večerjo (R. želja).

(odgovor članu pomlad08)
Neposredna povezava do sporočila: 996
12.11.2012 10:27:40   
Kasija
Za telovadnico mogoce tudi tista gigantska zoga? Zna biti zanimiva otrokom.

Pa tale oglas sem nasla http://www.bolha.com/rekreacija-sport/oprema-za-telovadnice/tatami-blazine-48-kosov-1283073962.html
48 tatami blazin za 450 evrov. So dva cm debele in iz nekega karate kluba. Samo ne vem, kaj naj z vsemi temi blazinami. Ce si jih razdelimo user posted image . Saj to se da najbrz dobro ocistit, pa ce niso zelo unicene... ronja, a se jih da cistit?

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 997
12.11.2012 11:31:05   
pomlad08
u, jaz bi tud blazine, ja, sam jih ne rabim 48, bolj 2 ali 3 :)
a si ti že klicala, jih ne prodajajo ločeno?

jaz grem pa danes k mentorju s kazalom in dispozicijo diplomske naloge user posted image majhen korak za človeštvo, zame pa huuuuuuuuuuge :) wish me luck :)

(odgovor članu Kasija)
Neposredna povezava do sporočila: 998
12.11.2012 11:39:14   
caramel

Za telovadnico mogoce tudi tista gigantska zoga? Zna biti zanimiva otrokom.

To sem tudi jaz želela predlagat. Mi imamo dve, pa so otrokom (pri nas v razponu od enega do 8 let) res ful zanimive.

Za tatami blazine bi bila pa tudi jaz zainteresirana (če pride tudi obroba zraven) - za 4.

(odgovor članu Kasija)
Neposredna povezava do sporočila: 999
12.11.2012 11:46:41   
ronja
čistijo se super, mi jih imamo ves čas postavljene lepo po tleh, sploh ne dajemo dol, razen vsake kvatre, ko lubi spodaj počisti:D. Se jih pa splača imet kar po celi sobi, je veliko bolj praktično kot če jih imaš samo nekaj, tam se pa potem ves čas prah nabira po robovih (smo meli najprej samo 2, pa potem 4, pa na koncu sem si želela, da bi jih dali po celem in uspela prepričat lubija, ki mi je še danes hvaležen za to:D). Samo da imamo mi debelejše, 5 cm. Obrobo dobiš zraven, če jih kupiš v štacuni, samo ne dobiš za vse 4 stranice, jih pa lahko (obrobe) posebej kupiš.

žogo pa imamo in je zanimiva vsem 4im (tamalim in meni, tavelikemu otroku:D).

(odgovor članu Kasija)
Neposredna povezava do sporočila: 1000
Stran:   <<   < Prejšnja stran  38 39 [40] 41 42   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  38 39 [40] 41 42   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
photo
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
Kako organizirati nepozaben rojstni dan za...
Organiziran rojstni dan za otroke je lahko nepozaben dogodek, ki razbremeni starše in poskrbi za veselje otrok. Izberite...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?