ena_štajerka
|
O toksoplazmozi pa jaz kar nekaj vem. Nočem sicer soliti pameti, ampak kljub vsemu nekaj popravkov. Toxoplasma gondii, ki povzroča toksoplazmozo je parazit, ni bakterija. Glede okužbe pa je pravzaprav tako. Najbolj kužen ni svež (okužen) mačji iztrebek ampak šele okoli 2 dni ali več star. Šele takrat so jajčeca oz. oociste v taki obliki, da so za človeka kužne. Torej tiste, ki imate doma muce, če jim čistite pesek vsak dan sproti, je zelo malo možnosti, da bi bile te škodljive oblike prisotne. In res je, največkrat se ne okužimo direktno od muce, ampak s slabo oprano zelenjavo in sadjem z domačega vrta, če ga okužene mačke uporabljajo za stranišče. Druga, ampak manjša možnost je še s surovim mesom, kjer so lahko prisotne tkivne ciste parazita, predvsem v govedini, zato je tudi kakršnokoli surovo meso (bifteki, karpači, "rare" stejki...) v nosečnosti odsvetovano (pa tudi zaradi bakterije Listeria, ki je v takem mesu lahko prisotna). Jaz že celo življenje vlačim vsemogoče mačke, doma jih imam kar nekaj, jem tud jagode direkt z vrta, neoprane, pa sem še vedno negativna na toxo... Okužb pri nas ni več veliko, moraš imeti res "srečo", da jo stakneš, ampak nekaj takih primerov pa je. Jaz se prav namenoma trudim že kakih 10 let, da bi jo fasala, pa mi ne rata, res upam, da je ne bom ravno takrat, ko bi bilo najmanj treba . Pa tudi s tem je tako, da so najbolj nevarni za okvare ploda prvi 3 meseci, je pa takrat najmanjša možnost okužbe. največje tveganje za okužbo je v zadnjem trimesečju, takrat so pa tveganja za okvare manjša in se jim z zdravljenjem večinoma ognemo. Žal mačke zaradi nepoznavanja zadeve res dostkrat nastradajo in to čisto po nepotrebnem, saj se je z malo znanja mogoče ogniti okužbi tudi tistim, ki živijo z mucami. Tako da Anon2012, brez skrbi, ti se kar cartaj z macico še naprej, potrebna je čisto osnovna higiena, bolj pa pazi pri zelenjavi in sadju z vrta. Sicer pa boš zdaj itak testirana na toxo in mogoče jo pa že imaš, pol pa sploh ni panike...
|