ronja
|
No, s tem se strinjam: da pač rajši manjši kup svinjarije. Samo ne zdi se mi pa katastrofa, če otroci kdaj pojejo pašteto ali hrenavke (nekateri so namreč grozno proti, da imajo v vrtcu 2x na mesec hrenavke). Predvsem velja, da če ima telo na voljo dobre gradnike, potem bo najprej to uporabilo za gradnjo. Ankica, če paziš na svinjarijo, potem je tunina na vrhu spiska - tuna je zadnja v verigi in ima daaaaleč največ živega srebra, sploh tuna, ki je v konzervah, je praktično vsa iz daljnega vzhoda, ob Japonski, kjer je najbolj usrano morje in najbolj zastrupljene ribe. Tudi meni in puncama je recimo tuna v konzervi všeč, vendar je iz tega razloga ne jemo veliko. Ankica, kruh doma komot spečemo samo s kvasom, brez dodatkov, samo ta kruh nima tako velikiega volumna kot kupljeni - zvagaj svojo žemljico in njihovo - če bo ista velikost, bo različna teža... POtem bi pa premalo zgledalo;). Saj veš, važno, da zgleda... Ali ljudem dol visi in vase zmečejo lih vse, kar jim pride pod roke, ali pa se pretirano obremenjujejo in gredo v druge skrajnosti, jedo samo nekaj malega ozko izbranih artiklov in si odrekajo na vsakem koraku. Oboji pa nasedajo reklamam, barni al kaj je že rezine, ker so kao zdrave za otroke, ali pa eko, bio in superživilo, pa ni ne prvo, ne drugo, ne tretje,... Podpis. Zato pa pravim, da ni pametno rečt: saj je tudi manjmasten jogurt nezdrav, pa vsak sadni, ker ma not cuker itd... Cuker ma not itak vse. Mleko v prahu tudi. Zato še ni nezdravo, čeprav sama tega ne bi dodajala stvarem doma kar tako. Fino je, če kuhamo doma, če imamo dostop do bio zelenjave, sploh, ni pa zdaj to nek mus in ni nobena katastrofa, če dovolimo otrokom jest tudi kaj nezdravega. Razliko med različnimi sladkorji poznam, ampak vem, da obstajajo razlike tudi med različnimi telesi. Meni recimo nikoli ni pasal kruh, vedno sem ga bolj malo pojedla in sem ga jedla samo, če esm bila res lačna. Sadje in jogurte od zmeraj obožujem. Ko sem imela nosečniško sladkorno, so mi dali dieto, kjer je za moje pojme ogroooomno kruha (seveda polnozrnatega), sem si sama pekla kruh, da sem vedela, da je not res čista polnozrnata moka ali pa sem v trgovini res preverila (me ma ena prodajalka rada, pa sem prišla, kadar ni bilo gužve in mi je šla pogledat, kateri kruh res nima nič bele ali kake druge prepovedane moke),... In sem si tehtala ta kruh, da sem ga pojedla točno toliko, kot ej bilo treba. In mi je dvignil cuker. pa čeprav sem hujšala, torej si lahko ziher, da nisem pojedla več kot naj bi. Sadja sem lahko pojedla 5x več, kot ga naj bi. PO svojem sladkem jogurtu s sladkimi kosmiči (probala enkrat) pa sem mela super cuker. PO suhem sadju v čokoladi tudi. Po njihovi priporočeni hrani, z izjemo jogurta z ovsenimi kosmiči, pa sem mela velikokrat probleme. Tako da sem na koncu ugotovila, da je najboljše če jem to, kar meni paše - mislim, kar se tiče cukra. Tudi zdaj po porodu sem si kar nekajkrat merila cuker in glej ga zlomka, po sladkarijah se mi ni dvignil, ampak je bil tako nizko, kot ga smeš met na tešče . Nismo enaki. Tako kot tudi vsi "polnozrnati" izdelki niso enaki;). Meni recimo polnomastno mleko ne paše. Ker slabo prenašam laktozo, ki je ima polnomastno več, ker je manj razredčeno in ker očitno maščoba oteži presnovo laktoze, vsaj meni. Od malega sem bruhala, driskala in mi je bilo slabo po domačem kravjem mleku. Zdaj ga že lahko pijem, dobim pa še vedno navadno drisko. po posnetem mleku pa ne. Kaj misliš - kaj je boljše zame? Misliš, da je res bolj zdravo, če imam ves čas drisko? Ali da ne pijem nič mleka, ker pač ne prenašam polnomastnega? POtem se pomanjkanje kalcija ob dojenju kar hitro začne poznat... Ni enega prav, ker smo v različnih situacijah, v različnih telesih...
_____________________________
http://vecna-optimistka.blogspot.com/
|