ronja
|
Sicer - tudi 'bolnemu' otroku, če ga enkrat 'nepravilno' dvigneš ne narediš 'škode' Od 1x ne, od 1x na dan pa se pri bolnem lahko pokažejo posledice, pri zdravem pa ne. Kar se tiče navednic, so zato zdravniki, da stvari definirajo, mi jih ne moremo, čeprav lahko še tako čutimo, kdaj je z našim otrokom vse ok in kdaj ni. Strokovno mnenje je pač nekaj drugega in vsaka vzg. bo preklemano drugače gledala na strokovno mnenje kot na tvojo muho. Večinoma pediatri radi povejo/pokažejo pravilen handling in so veseli, če jih vprašaš - celo če imajo gužvo - ker vejo,d a bo tako manj otrok z nepravilnimi vzorci gibanja. Če so se tvojemu otroku pojavili taki vzorci, potem ti bo razvojna gotovo napisala, da otrok potrebuje handling. Če ne boš imela potrdila, tega nimaš pravice zahtevat, lahko jih pa prosiš. PO moje boš veliko boljše prišla skozi, če boš lepo prosila, kot če boš pisala v tonu kot tu;). Kot že rečeno: če boš ljudem lepo razložila, zakaj je to pomembno za tvojega otroka, bolj kot za ostale, se bojo verjetno bolj potrudili. Če boš "pametna", pa te bo kaka vzg. poslala nekam, druga pa ti bo rekla, da ja, seveda bomo, gospa, ti vsa srečna, ona bo pa delala po svoje. Na splošno so bolj fajn vzg., ki te pošljejo nekam, ker točno veš, kako pa kaj, ker so iskrene. mimogrede: sama imam tri zaenkrat zdrave otroke, ki niso imeli nobenih nepravilnih vzorcev in niso prestopili praga razvojne (hvalabogu še niso rabili), pa sem pri vseh 3 izvajala oz. še izvajam handling. Meni je vseeno, kako ga dvignem in če mu lahko na en način pomagam, da mu bo lažje osvojit določene vzorce gibanja, ni nobenega razloga, da ne bi tako delala. Saj se itak hitro navadiš. Vseeno mi pa ni padlo na pamet, da bi težila vzg. glede tega. Sem pa recimo popravila stare starše, pri novorojenčku (ko dajo vedno eno rokico tja za hrbet;), ampak še to čim bolj neopazno, da ne bi imeli občutka, da jim solim pamet ali da mislim, da oni pa ne znajo. Recimo popraviš, kadar te kdo vpraša, če je tako v redu, pa rečeš, ja, super, samo še tole rokico lahko damo naprej, da jih ima pred sabo. Pa so oni srečni in otrok pravilno postavljen:) Nisem pa recimo nikoli šla popravljat taprvič, ko je kak dedi prijel otroka, ki se ga je itak bal in če bi ga takrat popravljala, bi ga še lep čas ne hoteli vzet v roke, ker bi se bali, da ga bojo pokvarili - pri babicah to ni tak problem, vseeno pa sem pazila, kako kaj rečem. In se mi zdi bolj važno, da spletejo vezi, kot pa če nekdo otroka nosi 10 min. narobe (če je otrok zdrav, seveda). Pač malo paziš na tajming in na to, kako kaj rečeš;). Tako imaš potem veliko večje uspehe;).