|
RE: od katerega leta jim zaupate, da so kakšn... 4.2.2012 16:00:34
|
|
|
|
Tutan
|
IZVIRNO SPOROČILO: end1 IZVIRNO SPOROČILO: Tutan IZVIRNO SPOROČILO: end1 IZVIRNO SPOROČILO: lilip Amapk tudi doma lahko izgubim zavest in nobeden ne ve in ostaneta praktično sama, ne? oprosti sam men se ne zdi to dobra primerjava! Je pa res, da moraš otroka naučit (poleg vseh traparij, ki jih drugače naučimo) telefonsko številko policije, da ve, kje natančno stanuje in da ga ni strah poklicat. moj 3,5 let star otrok je ne zna poklicat, pa tudi številk še ne pozna, pa ga naučim tudi kakšno pametno. mi je pa nezavest, bolezen in podobne stvari nemogoče primerjat s tem, kda jim zaupam da sta sama doma. To so bolj ko ne ekstremne stvari. Puščat otroka za skočit v trgovino, pa mislim, da je primerno, ko veš da bo ko se vrneš vse OK, torej primerno starosti, predvsem zrelosti, svojega otroka. Je znanka šla čik skadit na balkon, po 3 min je dobila dvojčici, ki še nista dobro shodlili pri lijaku in sta prašek za posodo izpraznili na tla, HB ni šlo v usta, lahko pa bi. Kaj bi se šele zgodilo, da bi jo kap na balkonu. Sicer pa lahko tudi otrok pade v nezavest in kaj bo potem ta sam božec naredil. Ne, ni povsem enaka zadeva - ampak lahko pride do situacije, kjer se bo moral otrok znajti sam. In na nas je, da otroka naučimo, kako naj v primerih, da se znajde sam, reagira. Nezavest, poškoda itn., pa je stvar, ki nikogar ne izbira. Za primer: Moja mama in moj sin sta kolesarila (mali je bil star cca 4leta) - in babica je padla, z glavo udarila na robnik (HB za čelado) in nekaj časa obležala v nezavesti (verjetno je bilo nekaj minut) - ko se je zavedala, je nekako malega prepričala, da ji je dobil iz ruzaka mobitel, da sta me lahko poklicala. Z možem sva bila cca 2uri vožnje stran od kraja, kjer se je to zgodilo, dedi pa na operacijo zoba. In slučajno se je tako zgodilo, da je lahko babica sama poklicala rešilca, ampak vseeno pa je mogel otrok skoraj 1,5h z njo (oziroma brez nje, ko je bila na slikanju glave itn) zdržat v bolnici in biti sam s sestro. In to je stvar, ki se kamot zgodi ali doma ali kjerkoli drugje - in namen mojega posta je posredno tudi bil, da 4, 5, 6 let star otrok brez problema ostane za 15minut sam. Ampak še vseeno ga je pa treba naučit, kako reagirati, če se komu kaj zgodi ali če kdo ne pride domov. In definitivno je 4 leta star otrok tako dojemljiv (seveda, če nima kakšnih drugih problemov), da si zapomni, kje stanuje in da na telefonu odtipka 113. Pa madona, to so ja osnovne stvari, ne pa sci-fi.
|
|
|