ronja
|
me pa zanima kako zgledajo popadki... Trebuh rata ful trd in boli - podobno kot če te krč v nogo zagrabi, samo da se dogaja to celemu trebuhu. Navadno se takrat tamali tudi zbudijo, ker jih stiska (vsaj mojidve sta se, bomo videli, kako bo pri Svitu). Meni je fajn, da med popadki brcajo - ko je enega konec, pa predno se drugi začne - da vem, da je vse ok. POtem je en čas mir, pa spet. Potem se ti časi, ko je mir, zmanjšujejo, se pa podaljšujejo sami popadki, torej krč dalj časa traja. Probajte najt kak udoben položaj, baje se hitreje odpiraš, če si pokonci (pač gravitacija pomaga), vendar če vam na začetku rata spat vmes, le dajte, ker te porod zmatra (in vse potem tudi ), tak da je fajn bit čim bolj spočita. Meni navadno ne rata spat vmes,v saj do zdaj mi ni. Položaji: meni odgovarja se zibat na uni veliki žogi za sedet, pa se naslonit z rokama na previjalko in zibat z medenico sem pa tja, da se mal sprosti, pa ko je hudo, se obesim na lubija - dobesedno - roke mu dam okoli vratu in se obesim nanj, zato da sprostim spodnji del, da ni treba nogam in trebuhu še držat cele mene - meni to pomaga, Indijanci so meli podoben sistem, so navezali ene štrike na drevesa in se je ženska gor obesla. Ko sem prvič to vidla, se mi je zdelo grozno: pa kaj mučijo bogo revo, ko da je že ne boli dovolj - ampak ko sem pa rojevala, bi pa marsikaj dala za en ornk hakelj na stropu . Samo ga nimam . mi je takoj ratalo jasno, da oni niso mučili žensk, ampak so jim probali olajšat zadevo... Pa ne se bat! Popadki bolijo. To je dejstvo. Neizbežno, če nimaš epiduralne ali česa drugega močnega. Sicer pa pač bolijo. Ampak to ni nič tako groznega. Spada k porodu, kako naj se pa sicer razmakne tista naša mala odprtina na 35 cm premera - normalno, da to mal čutimo, a ne? To ni nič nenormalnega in vse je ok, če si popadki lepo sledijo, ne se bat, da bo prišel naslednji (ker bo ) - fajn je to, vsak je en korak bližje do deteta . Probajte tako gledat, meni je pomagalo. Potem si bolj sproščena, pa se lažje odpiraš in je vse skup bolj naravno in lepo . To seveda gre, če ej vse ok - če ni, potem itak se prepustiš toku, kaj pa češ... Upam, da bo kateri kaj pomagalo. Pa mejte v mislih, bolj ko bo intenzivno, bližje ste. Torej je fajn, da je vedno manj pavze, da vedno bolj boli - to pomeni, da si že blizu cilja . Aja, pa še to: če se odločite za naravni porod: ta zna malo potrajat - računajte na to. kar se mene tiče: sem mela danes 1 ornk popadek zjutraj, me je zbudil, da nsiem mogla nazaj zaspat, samo potem ni nič sledilo in sem bila prav zadovoljna, bi še teh par stvari urihtala prej. Pa še garažo smo danes pospravili , da bo šel avto not, to ej bila tudi moja velika želja - ker če rata ful mrzlo, je fajn, da lahko damo avto not, da ne bo Svitko česa staknil. Ker shladi se lahko pa tiktak, ipak je januar... lejlo sem rojevala v hudem snegu... No, sneg je bil zunaj, ampak tudi jaz sem bila zunaj pol poroda (smo šli futrat račke z Ronjo ).