Vijoličarka
|
No, če mene vprašaš, bi darila kar ukinila. Predvsem darila zaradi manir. Ko se da darilo zato, da se pač da. Podarjanje stvari, ki jih je sama dobila v dar je stalna praksa moje tašče. Npr. dobi neko stekleno šatuljo, s katero ne ve, kaj početi in potem jo da meni za rojstni dan, zraven mi pa še pove, kdo ji jo je dal in da ona nima s tem kaj početi. Tako ubije dve muhi na en mah: ni se ji treba ukvarjati z iskanjem darila zame in breme eliminacije odvečne krame prenese name. Tvoja tašča ti je torej podarila prstan, ki ga je dobila od kolegice. Možnosti je tu precej. Mogoče že tista kolegica ni preveč marala tega prstana, tašči je bil za hip všeč, ampak ko ga je dobila, je mogoče ugotovila, da mogoče ni primeren zanjo. Mogoče niti toliko ne nosi prstanov. Mogoče se ji je zazdelo, da bi bil prstan primernejši za mlajšo žensko. Mogoče je tašči prstan tako všeč in je tako navdušena, ker si diplomirala, da se ji zdi, da si zaslužiš prav posebno nagrado: ta prstan. Ker noben drug prstan v njenih očeh ni lepši. V tem primeru si lahko izjemno počaščena, ker se je sama nečemu odpovedala, da bi dala tebi. Morda tašča ni ravno pri denarju in je bila v veliki zadregi, kaj bi ti podarila. Med vsem, kar je imela, se ji je zdel ta prstan še najbolj primeren. Morda tašča gleda na ta prstan kot na svoj in se ne ukvarja s tem, da ji ga je podarila kolegica. Morda se ji je zdelo, da se spodobi, da ti za diplomo podari kos svojega nakita, kot neko priznanje, kot nek prenos družinske dediščine, nekaj, kar naj bi vaju zbližalo. Kakorkoli že, prstan je namenjen tebi, ker ti ga je tašča namenila. Mogoče pač ni ravno neki govorec, da bi ti lahko povedala, kaj v resnici čuti in zakaj ti ga je dala. Če zaključim z mojo taščo in darilom, ki ga je dala svoji drugi snahi. Kupila ga je posebej zanjo in ga izročila nekako takole: 'tukaj imaš, me tako noge bolijo, ker sem vse popoldne letala za tem po mestu' . Obdarovanka ni bila niti malo vzihčena, da je darilo 'kupljeno posebej zanjo'.