Nika v službi
|
Po naših izkušnjah je eden ključnih faktorjev striktno beleženje vseh izdatkov in analiza le-teh. Midva z možem imava finančno poslovanje res precej dobro razdelano, saj ima predvsem mož znanje in veselje vse te številke beležiti, obdelovati, analizirati. V vsakem trenutku imam vpogled v strukturo najinih stroškov in takoj vem, kje so tista področja, kjer bi lahko najhitreje prihranila, če bi bilo treba. V tem trenutku, HB, še ni take potrebe, da bi se npr. morala odpovedovati malim dnevnim radostim (kavice), ki pa pri nama na letni bazi presegajo 1.500€. Ja, človek je marsikdaj frapiran, ko na koncu (če si seveda vse skrbno beleži - znesek, namen, datum...) ugotovi, kje vse zapravljamo in koliko. Varčevanje imava razpršeno v različne naložbe - od zelo konzervativnih (dologoročno vezane vloge na banki, bonusni račun za kratko ročne naložbe) do srednje tveganih. Visokim tveganjem nisva naklonjena. Vlagava torej tako "klasično" v denarju kot tudi v žlahtne kovine in vrednostne papirje, imava riziko življenjsko zavarovanje (brez varčevalne komponente - saj varčujeva drugje in na drugačne načine), premoženjsko zavarovanje, imava kreirano varnostno zalogo v znesku najinih 3 povprečnih OD-jev (to bi ti vsak finančni svetovalec priporočil za primer izgube službe - da ne padeš takoj na nulo). Glede na svojo prehojeno pot lahko mirno rečem, da je dejstvo, da trošimo toliko, kolikor si pač lahko privoščimo. Več denarja imaš, praviloma več trošiš in več si privoščiš. To je človeško gledano dokaj normalno. Meni se zdi pomembno, da si sam s svojim življenjem zadovoljen. Vedno in povsod zato rečem - ni tako pomembno, koliko zaslužiš, ampak koliko ti od tistega dejansko ostane. Lahko zaslužiš 10K€, vendar če jih prav toliko zapraviš (ali še več), imaš lahko manj, kot tisti, ki npr. zasluži samo 500€ in pridno vsak mesec da na stran 10, 20, 30...€ (kolikor pać zmore). Zara to teorijo recimo podpira. Mi si privoščimo relativno veliko, imava zelo solidne dohodke, službo za ndč, lastno hišo, praktično zanemarljiv kredit, zelo soliden nov avto in kar nekaj prihrankov v različnih oblikah. Če hočeš karkoli prihraniti, je pomembna disciplina in nadzor stroškov. Da pa bi stroške lahko nadziral, moraš vedeti, kje sploh trošiš. In smo na začetku - pri beleženju stroškov.