Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: Tanja55 IZVIRNO SPOROČILO: milijonarka IZVIRNO SPOROČILO: pelin pa vendar se mi še vedno ne zdi prav, da bi nekdo, ki ga je enako pobiksal kot drugi in enako ogrožal druge in sebe , za prekršek plačal več iz preprostega razloga , ker ima višjo plačo.... Zakaj pa ne? Moj otrok je enako lušen kot "tvoj", zakaj za njega plačujem več vrtca? ker vrtec ni kazen. Gre za kazenski prekrsek, ki velja za vse in je za vse enak. Jaz cisto razumem argumente,ampak dejstvo ostaja, da vsi delamo isti izpit in za vse veljajo ista pravila. Za vse veljajo tudi iste kazni. Zakaj se sama s tem ne strinjam je cisto enostavno: ker se mi zdi diskriminatorno. In zakaj v konkretno Slo. okolju toliko bolj kot v primerih, ki ste jih navajale (priznam, nisem vedela, da Svedska to ima v zakonu, niti da ima Svica, sem sla tudi brat razne debate na to temo in razlicne argumente); se vedno me zanima, kako te drzave taksen sistem pravno/legalno upravicijo (ker gre za procent pri placi je verjetno to glavni argument, da pac je kazen ista samo vsota je proprocionalno drugacna ... ok, da odgovorim zakaj pri nas ne verjamem v tak sistem - ker prikazani dohodki pri kar nekaj procentu populacije niso dejanski prihodki (delo na crno, preko napotnic itd...) tega pa drzave, ki jih navajate nimajo oz. ce ze, v zmanjsanem obsegu kot pri nas. Sama vidim problem v tem, da bi tak zakon kaznoval tiste, ki zasluzijo veliko ker so si to prigarali s studijem in delom, nagrajeval pa procente tistih, ki se jim ne ljubi niti sluzbe iskat ker je boljse biti doma in prejemati socialno pomoc (pa da ne bo spet kilometrska kaca na to temo, vemo kdo so pridni iskalci zaposlitve in kdo ne, vemo tudi kako je glede samohranilstva itd.) Poostri naj se nadzor in predvsem....zvisa naj se kultura, ne samo vozniska ampak vsesplosna, pa bo veliko bolje. Ne razumem, zakaj je v vsako debato treba vlect Skandinavijo kot vzor in denar kot izgovor, medtem ko se vsak med nami niti dobro ne ozre v svoje napake in pomete pred svojim pragom. Razmisljanja v smeri: pripet pas je osebna odlocitev in posledica 10km/h vec v naselju so hujse kot 30km/h na AC, nas ne vodijo nikamor. Vozite po predpisih in bo vse veliko bolje. Zavedanje, da gre za zakon in da se zakon spostuje je tud svojevrstna misija pri nas. Verjamem in vem, da je v Skandinaviji drugace. Sama se vsako poletje veliko vozim po gorenjski avtocesti, vozim 130-140/h in niti en avto ne vozi za mano. Nikoli. (razen onih Nemcev, ki vlecejo prikolice za sabo in itak nikamor ne morejo, tko da tiste se jaz prehitim :) ). Vsem je to prepocasi. Omejitev je 130. Ce se pa v kriziscu slucajno ustavim pred stop znakom pa tvegam da se mi vozilo za mano zabije v rit, ob vsem pa skoraj oglusim, ker mi tako pritiskajo na hupo. Tale cela debata bi bila odvec, ko bi se ljudje drzali pravil. Zanimivo, da takoj ko Slovenec zapelje v AUT so table kar naenkrat veljavne, ko prevozi Karavanken tunnel nazaj v SLO pa hop po gasu. Noben zakon ne bo pomagal, ce je splosna miselnost zgresena. Ampak seveda, to je ze drug problem. Tudi miselnost, da se moramo držati pravil, ker lahko sicer fašemo kazen, je zgrešena. Pravil se moramo držati, ker so na cesti živa bitja, ker smo lahko mi, naši bližnji ali popolni tujci žrtve naših nepremišljenih dejanj. BTW, kot primerjava kaznovanja v razmerju s plačo, zanimivo mi je, da tisti z minimalcem plačujejo enak znesek dodatnega zdravstvenega zavarovanja kot tisti s 3000€ plače. Nefer, neživljenjsko in enako je tudi s kaznimi zaradi vožnje. Enega z visoko plačo kazen za neprivezan pas ne bo v ničemer prizadela ali premaknila njegove miselnosti, ker mu gre za drobiž. Tisti z minimalcem se bo pa mogoče celo zamislil.
|