liliana
|
IZVIRNO SPOROČILO: nananaja IZVIRNO SPOROČILO: liliana Kar se pa tiče sive ekonomije.....je OZ pri tem zelo dvolična......oni bi zgolj za ukinitev tistega dela tega področja, ki ga opravljajo tisti šušmarji, ki niso člani OZ.....tisti del sive ekonomije (ko ti recimo frizerka s.p. ne izda računa, ko ti s.p. parketarstvo položi parket brez računa, ko ti ne dajo računa za tisti 1 EUR, ki ga plačaš za čaj v gostilni) pa se jim zdi povsem legitimen, ker jih je po njihovem država prisilila v to, da so požrešni in bi imeli vedno več, če lahko....... Odrtni zbornici in državnim organom bi moralo biti v interesu, da se izdajajo računi. Meni se je zdelo smešno, ko je bil nedolgo nazaj nek prispevek, ko se je šlo o inšpekcijskem nadzoru nad delom brez računov, pa je bilo rečeno, da je obrtnike težko nadzirati, ker dela, ki ga opravi obrtnik na domu stranke, ne morejo nadzirati, ker je to zasebni prostor stranke. Mislim, da če bi bilo državi v interesu preprečiti tako delo obrtnikov brez računov kot nadzor študentskega dela, kjer je mimogrede spet veliko dela na črno, bi intenzivno v delo poslali inšpektorje. Obrtna zbornica pa bi morala od svojih članov izsiliti, da v primeru kršenja znižajo cene brez davka, da stranke ne bi bile prikrajšane. Sicer pa tudi mi kot stranke podpiramo delo na črno, če vprašamo po ceni brez računa. Kar se pa tiče zaposlovanja in plačilne nediscipline, sem pa mnenja, da je naša zakonodaja zelo slaba. Glede plačilne nediscipline bi bil res potreben korenit premik.....vendar mnogo teh obrtnikov, tudi vidnih članov OZ, ki pozivajo k temu premiku ni plačevalo redno.....pa bi lahko.....vendar zakaj pa bi, če imam možnost, da ne bi......torej tudi tu je dvoličnost OZ..... Kar se pa tiče zaposlovanja in dela na črno, pa je vsak poskus obsojen na neuspeh....študentsko delo se ne sme ukiniti....zakon o malem delu gre na referndum, kjer bo itak padel......o večji fleksibilnosti zaposlovanja lahko tudi samo sanjamo, ker je nobena vlada ne bo upala vpeljati, ker to pomeni potem lažje odpuščanje delavcev...... In potem smo tam kjer smo.....kakršnakoli sprememba obstoječega stanja je obsojena na neuspeh......čeprav je stanje baje alarmantno, mi ne bi nobene spremembe.....vedno se najde kaka pametna skupina, ki iz celega predloga zakona izvzame en stavek in množicam s tem maha pred nosom.....množice pa ne gredo brat celotnega zakona, da bi si ustvarile svoje mnenje..... In potem jamramo....do novih volitev, ko si želimo spremembe......vendar si želimo samo spremembe obrazov na političnem prizorišču, spremembe dejanskega stanja pa si v bistvu ne želimo......ker ko katerakoli vlada pride ven s kakim zakonom, ki bi spremenil obstoječe stanje smo že v luftu......sprememb nočeno, z obstoječim pa nismo zadovoljni...... In potem smo obsojeni na take floskule kot so pozivi obrtne zbornice k državni nepokorščini..... Kaj bo naslednje.....? Da bomo šli iz trgovine s polnim vozičkom flegma mimo blagajničarke, brez da bi plačali......? in kam nas bo to pripeljalo.....?
|