Anonimen
|
Maktub, najslabše, kar lahko narediš je, da se postaviš v obrambni položaj in v napad proti vzgojiteljicam. To prinaša samo zamero in konflikte, ki pa jih ne potrebuješ. Imaš zelo temperamentnega otroka in sama si večkrat na RR povedala, da ne veš, kako svojega otroka obvladat. Se mi zdi zelo prav, da imaš toliko volje, da vprašaš za pomoč. Še slabše bi bilo, če bi se pomoči otepala. Glej, jaz mislim, da bi morala iti na ta sestanek, ki ga imaš napovedanega z vzgojiteljico in svetovalko, z mislijo v glavi, da vsi vi skušate tvojemu fantku najbolje in ga kar najbolje pripravit za odraslo življenje. Recimo, tako, da bo videl, da ni nič narobe, če se jezi, je pa napačen način, da bo svoje frustracije znal izražat na bolj sprejemljiv način. Torej pojdi na sestanek z namenom, da z vzgojiteljico in svetovalko najdete en skupen cilj in pot, da se medsebojno podprete in skušate najti uspešen način reševanja problemov. Z obtoževnajem ne boste prišli nikamor, ne eni ne drugi. Tudi če ti vzgojitzeljica reče, da si pa taka in taka mama, ji lahko mirne vesti rečeš nazaj, da ja, delaš napake, vendar na sestanek nisi prišla, da bi se kregali, temveč da bi poiskali rešitev. Da torej pričakuješ predloge kaj narediti. In obratno velja tudi za tebe! Komot jim poveš, da pogrešaš pohvale in lepe besede namenjene tvojemu malčku, da misliš, da bi morali več delati na pozitivni spodbudi. In vzemi pripombe vzgojiteljic kot konstruktivno kritiko. Sami sebe veliko težje ocenjujemo realno in so morebitne tudi negativne pripombe lahko koristne, če jih znaš pravilno ovrednotit in nisi takoj užaljen. Res se mi ta sestanek ne zdi nič slabega, vidim ga kot možnost, da najdete skupno točko za uspešno sodelovnaje in medsebojno podporo. Konkretno pa poznam en tak primer, ko je v skupini en zelo živahen fantič in ja, je zelo moteč za druge otroke, ker jih tepe, se dere, ne upošteva nobene avtoritete in je celotna skupina bila podrejena temu fantku. Potem so starši stopili skupaj z vzgojiteljicama in svetovalko in po pol leta je situacija zelo očitno boljša. So še vedno izbruhi ipd., ampak v veliko manjši meri. Tu sta obe strani videli skupno korist v sodelovanju in se je obrestovalo. Če pa bi se ena ali druga stran že v začetku postavila v obrambni položaj, pa dvomim, da bi bilo tako.
|