|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Dohodnina- ne razumem
30.1.2011 21:07:58   
LONI26
Lp.Sem si računala dohodnino pa mi nič ni več jasno.Zaslužila sem približno isto kot lani okrog 200 eur razlike pa bom mogla letos doplačat.Letos sem delala pol januarja potem sem bila na porodniškem dopustu enega otroka sem uveljavljala med letom drugega pa bi zdaj od feb. do decembra. lansko leto pa sem enega na koncu uveljavljala. Se mogoče porodniška drugače obdavči kot plača?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Dohodnina- ne razumem
31.1.2011 10:53:59   
zmajaz
Porodniška se ne obdavči nič drugače kot plača.
Povej mi samo, kako si ti delala tale izračun - si vpisala oba otroka ali samo tistega, ki bi ga rada zdaj na koncu uvelajvljala feb-dec? Ker če si vpisala samo drugega, izračun ne more biti pravi in zadeva potem izgleda takole, da si med letom plačevala manj dohodnine, ker si uveljavljala 1. otroka, tu ti pa pri izračunu potem manjka ta olajšava za 1. otroka, ker je ne more upoštevati samodejno, če otroka ne vpišeš in zato prikaže doplačilo. V glavnem - vpiši oba otroka.

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu LONI26)
Neposredna povezava do sporočila: 2
31.1.2011 20:15:48   
LONI26
Hvala za odgovor.Po tem takem pa dobim nazaj. A ko nesem na davčno tud lahko oba vpišem al imajo oni že v evidenci da sem starejšega uveljavljala med letom. Kako pa je z preživnino? Mož plačuje preživnino za hčerko in jo misli dat v olajšavo.Mu jo bodo upoštevali za celo leto ali se mu upošteva samo pol leta pol pa bo upoštevana pri materi? Hvala za odgovor ker mi tale dohodnina res že načenja načenja živce.

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 3
31.1.2011 20:36:42   
zmajaz
Hm - če si uveljavljala med letom ta prvo hčerko, je to itak moral prijaviti že delodajalec, samo jaz osebno bi, če bi že itak oddajala vlogo, vseeno napisala kar oba otroka gor - zihr je zihr, škodit pa itak ne more. user posted image

Za moža je pa takole - vse je odvisno od dogovora z materjo otroka. Če otroka uveljavlja tudi ona, lahko dobita vsak samo pol olajšave. Če mati ne bi uveljavljala (kar je bolj malo verjetno - razen če je slučajno brezposelna), potem pa bi lahko on dobil celo olajšavo. Pa še tako je, da glede na to, da plačuje preživnino, načeloma lahko dobi samo toliko olajšave, kolikor je plačal preživnine - če bi znesek te slučajno bil nižji od polovice olajšave - če je letni znesek višji, pa vseeno dobi samo pol olajšave in pol mati.

(odgovor članu LONI26)
Neposredna povezava do sporočila: 4
3.2.2011 19:52:27   
majana79
Se bom prištulila tukaj, če mi zmajaz lahko pomaga, ker sem totalen butelj za dohodnino.

Mož ima nekaj večjo plačo kot jaz in sva se odločila, da on tudi čez leto uveljavlja sina, da ne kreditirava države, recimo temu tako.

Pa mi pravi danes sodelavka, če sem si kaj preračunala komu se splača uveljavljat olajšavo. Seveda si nisem, ker pač smatram da se njemu bolj. Da, ko je ona še imela otroke, jih je uveljavljal mož čez leto, ona jih je pa potem dala v dohodnino in se jim je to ful poznalo, ker je ona dobila nazaj, on je pa le malenkost doplačal.

No in sem šla vnašat v dursov obrazec.

Moji dohodki, brez olajšave za otroka, doplačam 1,73 eur

Moji dohodki, z olajšavo, dobim nazaj xxx

Moževi dohodki, z olajšavo, dobi nazaj 60in nekaj eur

Moževi dohodki, brez olajšave, doplača xxx (moj in njegov xxx sta skoraj identična, par eur razlike)

Kje je torej fora? Ali je potem takem njen mož imel toliko manjše dohodke od nje in da se je razlika tako poznala?
Ali se mi sploh splača še premetavat te cifre in otroka delit pol pol npr.? Glede na to da je 31.1. mimo, bi potem mogla dat ugovor na izračun, če bi hotela drugačno uveljavljanje olajšave?
Pa še nekaj extra butastih vprašanj: a potem olajšavo upoštevajo oni dejansko samo enemu staršu, ne glede na to, da ga finančno vzdržujeva oba? Če ga pa ne bi on imel čez leto, bi ga pa oni delili, med obema ali spet priznali samo enemu? 

Đizus. user posted image

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 5
3.2.2011 20:07:30   
zmajaz
Sj si sama ugotovila, da sta za 60 evrov na boljšem, če otroka uveljavlja mož - to, kar on dobi nazaj zdaj na koncu, čeprav je že med letom uveljavljal. Če njegova plača ni zelo višja od tvoje, pač potem ni velike razlike v tem, kdo uveljavlja (ti ali on). Največja je razlika, če eden od staršev zapade v 40 % obdavčitev, drugi pa ne - tu so pa potem konkretne razlike, ker uveljavljaš olajšavo za del dohodka, ki bi bil sicer obdavčen za 40 %, drugi starš pa za del dohodka, ki bi bil obdavčen 27 % ali celo samo 16 %.

Pri znanki ima mož morda toliko malo plačo, da dobi višjo osebno olajšavo in že itak ne plača skoraj nič dohodnine, četudi ne bi uveljavljal otrok - samo predpostavljam.

In ne  - ne splača se ti več preračunavati - ker sta itak za 60 evrov na boljšem, če ostane otrok pri njemu. Je pa drugače rok za oddajo vloge do 7.2. (ne do 31.1.).

Še zadnje vprašanje - olajašava za otroka je pač ena in starša se sama dogovorita, kako jo bosta uveljavljala  - vsak pol ali en celo - DARSU je vseeno. Če se ne moreta dogovoriti, jo pa dajo pač vsakemu pol (pod pogojem, da dasta oba vlogo). In ne zanima jih, kdo otroka več vzdržuje. Če ne da nobeden od staršev vloge, niti ne uveljavlja med letom pri plači, je pa ne priznajo samodejno - nobenemu od staršev.

Aja - pa ne razumem, zakaj sta znanka in njen mož to delala tako, kot sta - enostavno bi potem ona uveljavljala otroka, če sta ugotovila, da se to bolj splača, ne pa da sta potem vsako leto na koncu nekaj čarala. Ti 1000 % garantiram, da nista na ta način prav nič profitirala - samo delo sta si naredila.

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 3.2.2011 20:14:11 >

(odgovor članu majana79)
Neposredna povezava do sporočila: 6
3.2.2011 20:15:22   
end1

IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz

Največja je razlika, če eden od staršev zapade v 40 % obdavčitev, drugi pa ne - tu so pa potem konkretne razlike, ker uveljavljaš olajšavo za del dohodka, ki bi bil sicer obdavčen za 40 %, drugi starš pa za del dohodka, ki bi bil obdavčen 27 % ali celo samo 16 %.

kje pa lestvico kam spadam dobim?

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 7
3.2.2011 20:26:06   
zmajaz
LESTVICA

To velja za neto osnovo (neto osnova ni isto kot neto plača, ker pri neto plači je še dohodnina že odbita) - torej bruto plača minus prispevki minus osebna olajšava, ostanek se obdavči po lestvici.

Pa če zapadeš npr. v 41% obdavčitev, to ne pomeni, da se ves tvoj dohodek obdavči 41 %, ampak samo tisti del, ki presega 15.057,96 eur neto osnove.

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 3.2.2011 20:27:32 >

(odgovor članu end1)
Neposredna povezava do sporočila: 8
3.2.2011 20:27:56   
end1
hvala zmajazuser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 9
3.2.2011 20:29:00   
zmajaz
Ni za kaj user posted image

(odgovor članu end1)
Neposredna povezava do sporočila: 10
3.2.2011 20:36:00   
majana79
zmajaz, hvala ti user posted image sploh glede olajšave

mislim, meni je že na 'uč' bilo jasno, da bo boljše da je pri njemu... pri sodelavki pa se mi zdi, da gre bolj za tisti občutek, da je 'premagala' državo in kao potegnila nekaj več user posted image skratka, BV, če mene vprašaš

aja, v bistvu imam pa še podvprašanje, ker sem vmes ugotovila, da so lani malega šteli kot olajšavo šele s februarsko plačo

se pravi da za januar mora pa dat vlogo?

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 11
3.2.2011 21:26:20   
zmajaz
Načeloma, če vam pripada olajšava za celo leto (če ni bil mali slučajno ravno februarja rojen), jo bo durs pri letnem obračunu tudi upošteval za celo leto, ne glede na to, da je delodajalec pri plači 1 mesec ni. Morda ti pa ravno zato naračuna program, da dobi mož 60 evrov nazaj.

Sodelavka si pa lahko samo misli, da je potegnila nekaj več - v resnici ti garantiram, da ni zaradi tega dobila niti centa več, kot bi sicer, ker DURS na koncu leta vse izravna tako, da je prav.

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 3.2.2011 21:27:43 >

(odgovor članu majana79)
Neposredna povezava do sporočila: 12
3.2.2011 21:28:51   
lenca1
Bi se še jaz uštulila z enim vprašanjem za zmajaz.

Ne jaz, ne partner med letom ne uveljavljava otroka, ampak to narediva na koncu (vsako leto si izračunava komu se bolj splača prijaviti otroka). No letos, sva pa kar malo presenečena nad izračunom. Kljub dodatni olajšavi še za enega otroka, ki je bil rojen jan.2010 (se pravi je olajšava od jan.-dec.2010) dobimo povrnjeno manj kot predpreteklo leto, ko smo v olajšavo dali le enega otroka. Dohodki so ostali približno na isti ravni (jaz sem v l. 2010 dobila cca 1.800 manj porodniške v primerjavi z l.09, mož pa je zaslužil cca 1.800€ bruto več kot v predpreteklem letu - torej najina dohodka v + in - ostajata približno na enaki ravni). Moram priznati, da ne razumem najbolje  izračune, ampak mi je res čudno zakaj smo z enim otrokom lani dobili več nazaj kot letos, ko imamo v olajšavi 2 otroka. Po izračunih se nama najbolj splača, da oba prijaviva 2 otroka za pol leta (če letos ne bom uveljavljala nobenega otroka bom morala doplačati nekaj manj kot 700€, lani pa sem ravno tako brez olajšave plačala cca 100€ - zakaj prihaja do takšnih razlik

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 13
3.2.2011 21:35:00   
zmajaz
Hm - tule nekaj zagotovo ne štima. Če si bila celo leto na porodniški, oni odvajajo dohodnino bolj ali manj točno in je skoraj nemogoče, da bi imela 700 evrov doplačila. Si imela še kake drugeobdavčljive dohodke? Načeloma bi morala dobiti pri podobnih dohodkih nazaj skoraj 1x več z eno olajšavo več. Pa zagotovo ni noben od vaju uveljavljal med letom olajšave - si morda ti vpisala 1 otroka na vlogo za porodniško, da bi ti že med letom obračunavali olajšavo za 1 otroka?

(odgovor članu lenca1)
Neposredna povezava do sporočila: 14
3.2.2011 21:43:21   
lenca1
Zmajaz - tudi meni je čudno, ker sem po svoji kmečki logiki, tudi jaz pričakovala, da dobimo nazaj še 1x več z dodatnim otrokom. Potem pa začudenje nad izračunom. Nimamo nobenih dodatnih obdavčljivih dohodkov, otrok med letom pa tudi nismo uveljavljali. Sej en del izračuna štima (če mož uveljavlja oba otroka 12mes.,potem po izračunih dobi dejansko 1x več nazaj kot predlani, sam po drugi strani pa mi ne gre v glavo moj izračun: iz 100€ na 700€ doplačila)user posted image

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 15
3.2.2011 21:46:24   
majana79

Načeloma, če vam pripada olajšava za celo leto (če ni bil mali slučajno ravno februarja rojen), jo bo durs pri letnem obračunu tudi upošteval za celo leto, ne glede na to, da je delodajalec pri plači 1 mesec ni. Morda ti pa ravno zato naračuna program, da dobi mož 60 evrov nazaj.

Sodelavka si pa lahko samo misli, da je potegnila nekaj več - v resnici ti garantiram, da ni zaradi tega dobila niti centa več, kot bi sicer, ker DURS na koncu leta vse izravna tako, da je prav.

ne ni februarski, samo par dni prepozno sva sporočila za obračun, pa je šla plača že naprej

porodniško pa res v redu obračunavajo oziroma akontacijo, pri nas pri plači veliko slabše, pa mi ni jasno zakaj, a se jim ne da in vzamejo povpreček za vse, al kako? user posted image

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 16
3.2.2011 21:51:00   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: majana79
porodniško pa res v redu obračunavajo oziroma akontacijo, pri nas pri plači veliko slabše, pa mi ni jasno zakaj, a se jim ne da in vzamejo povpreček za vse, al kako? user posted image

Očitno nekaj delajo narobe, ja - morda se jim ne da vsak mesec čakati na najnovejše podatke za obračun plač ali kaj vem in kar vse leto delajo enako.

(odgovor članu majana79)
Neposredna povezava do sporočila: 17
3.2.2011 21:53:04   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: lenca1
Sej en del izračuna štima (če mož uveljavlja oba otroka 12mes.,potem po izračunih dobi dejansko 1x več nazaj kot predlani, sam po drugi strani pa mi ne gre v glavo moj izračun: iz 100€ na 700€ doplačila)user posted image

Pa celo leto si bila na porodniški? Potem je nemogoče, da bi ti za 700 evrov premalo akontacije odvedli - razen če si na vlogo za porodniško nadomestilo vpisala 1. otroka - daj poglej na izpiske porodniške, če slučajno piše na njih olajšava za 1. otroka - morda si to nehote storila in niti ne veš. Jaz ne vidim druge razlage kot to, da je pri tebi že upoštevan 1 otrok in če ga daš stran, potem logično, da dobiš doplačilo.

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 3.2.2011 21:56:24 >

(odgovor članu lenca1)
Neposredna povezava do sporočila: 18
3.2.2011 22:14:20   
lenca1
Ja, na porodniški sem bila celo leto. Bom jutri preverila izpisek iz CSD (imam ga v službi, ravno zaradi teh izračunov in nejasnosti) in preverila, če je slučajno gor navedena olajšava za 1. otroka (čeprav na vlogi nisem nikjer izrecno vpisala/označila tega podatka - edino, če sem po pomoti). Zaenkrat hvala za odgovore.

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 19
4.2.2011 8:05:26   
zmajaz
Saj na onem letnem izpisku ne boš nič videla glede olajšava - tam samo pišejo zneski bruta, prispevkov in akontacije. Kak mesečni izpisek boš morala pogledati - tam se pa vidi, če je samo splošna olajšava navedena ali tudi za vzdrž. druž. otroka.

(odgovor članu lenca1)
Neposredna povezava do sporočila: 20
4.2.2011 19:38:46   
karamela
Še jaz eno hitro vpašanje plis Zmaja Z in ostale, da ne odpiram nove teme.

Jutri bom po priporočeni pošti poslala obrazce za olajšavo pri dohodnini za otroke. ali bo upoštevano, ker sem na obrazcu opazila, da bodo upoštevali vloge prejete do 7.2.2011. Torej ali se gleda datum oddaje (vemo, da pošta ima 3 dni  da dsostavi pošiljko, čeprav dostavi največkat naslednji dan) ali datum ko prejmejo torej  v tem primeru je tudi možno, da prejmejo 8 oz 9.2.11 ker je vmes praznik.

hvala,

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 21
4.2.2011 20:46:58   
majana79
gleda se odtisnjen datum na pošiljki, ki je bila oddana priporočeno, tako da imaš dejansko oddat čas do polnoči, 7.2.2011

(odgovor članu karamela)
Neposredna povezava do sporočila: 22
5.2.2011 11:17:26   
zmajaz
Kolikor vem, v tem primeru ne velja tako - DURS bo upošteval samo vloge, ki jih bo PREJEL do 7.2., prejetih pozneje pa ne in bo treba potem dajati ugovor na inf. izračun. Tako da tisti, ki še slučajno niste oddali, morate 7.2. osebno odnesti na Durs, če hočete, da se bo vloga še upoštevala.

(odgovor članu majana79)
Neposredna povezava do sporočila: 23
5.2.2011 11:53:44   
majana79
zmajaz, a potem imajo oni drugače določeno v zakonu kot določa zup?

ker tukaj ne govorijo nič posebej o tem, da bi morale biti prejete do vključno 7.2., ampak oddane

res je pa, da si durs (marsikdaj) vzame pravico do svoje razlage...

< Sporočilo je popravil majana79 -- 5.2.2011 11:57:33 >

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 24
5.2.2011 11:56:31   
lenca1

IZVIRNO SPOROČILO: lenca1
Sej en del izračuna štima (če mož uveljavlja oba otroka 12mes.,potem po izračunih dobi dejansko 1x več nazaj kot predlani, sam po drugi strani pa mi ne gre v glavo moj izračun: iz 100€ na 700€ doplačila)user posted image

Pa celo leto si bila na porodniški? Potem je nemogoče, da bi ti za 700 evrov premalo akontacije odvedli - razen če si na vlogo za porodniško nadomestilo vpisala 1. otroka - daj poglej na izpiske porodniške, če slučajno piše na njih olajšava za 1. otroka - morda si to nehote storila in niti ne veš. Jaz ne vidim druge razlage kot to, da je pri tebi že upoštevan 1 otrok in če ga daš stran, potem logično, da dobiš doplačilo.

Točno to se je zgodilo - ne, da bi vedela (oz. se ne spomnim) sem pri oddaji vloge za porod.nadomestilo vpisala 1.otroka za olajšavo. Sem preverila izpisek, kjer je postavka A1-otrok do 18.leta starosti. No, sedaj vsaj vem kaj je bil razlog za takšno razliko v obračunu in vem da napaka ni nastala na CSD. Zmajaz še 1x se ti zahvaljujem za odgovor (glede mojega primera, si pravilno sklepala kje je razlog za takšno razliko med. l.09 in 10).

Aja, še to - glede oddaje vloge (vem, da je rok do 7.2.). Kaj pa če oddam vlogo prek e-Davki (to mislim uredit ta vikend), a ne bom prepozna?

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Učenje skozi igro: Zakaj je igra najboljša...
Učenje skozi igro omogoča otrokom naraven razvoj, izboljšuje njihove kognitivne, socialne in čustvene veščine. Otroci se...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?