tehnofil
|
IZVIRNO SPOROČILO: liliana Ah, ti koncepti vzgoje so zadnja leta postali pravi modni hiti......nekoč so baje vzgajali "avtoritativno", potem spet "permisivno"......zdaj pa vzgajamo eno leto "po Juulu", potem drugo leto moramo vzagajati po knjigi "Znanost o vzgoji".....potem naslednje leto naredi velik boom "ustvarjalna vzgoja".......in smo sposobni za te raznorazne metode in knjige zmetati na tone denarja in zavreči ure in ure našega časa, ki je bojda dragocen, zgolj zato, da se ukvarjamo samo z nekim konceptom vzgoje......pri vsem tem pa pozabimo, da obstaja nekaj, čemur se reče lastni občutek oz. zdrava pamet in je VSEM dostopno...... In današnja mladina ni nič bolj agresivna, pokvarjena kot smo bili mi sami......le pozabili smo, da smo se tudi mi včasih stepli, da smo v puberteti zelo ugovarjali staršem......jaz mislim, da je naša otročad in mladina le nekoliko bolj zmedena, kot smo bili mi sami......ker jih nismo naučili preprostega veselja, radosti, sodelovanja, tovarištva, nismo jim privzgojili delovnih navad, z eno besedo, nismo jim več sposobni dati preprostosti, ker moramo vsako stvar do amena zakomplicirati....... Največji nonsenz moderne vzgoje pa se meni zdi pojem "kvalitetne izrabe časa z otrokom".....kar si jaz razlagam tako (vsaj po tistem, kar drugi pravijo, ko kvalitetno izrabljajo svoj dragoceni čas z otrokom), da non stop rineš v otroka.....ga začneš animirati in učiti že ko je še v tvojem trebuhu..... V bistvu pa otroka bolj ali manj vzgajaš s svojim vedenjem.....kuhaš, pospravljaš, on to vidi in ti v svojih zmožnostih pomaga, ti mu moraš to "veselje" le omobočiti.....bereš, gledaš televizijo, ješ, prečkaš cesto po prehodu za pešce.....in s tem svojim vedenjem otroka "učiš".....in ne zgolj s tistim, da se vsak dan minimalno tri ure na kolenih igraš z njim in ga gledaš kot poskusnega zajčka, če je res reagiral tako, kot piše v priročniku o vzgoji.......ker otrok se najbolj nauči z zgledom, ne mislim sedaj ulomkov v šoli, ampak stvari, ki nas danes tako motijo pri mladini, da nimajo delovnih navad, da vedo zgolj za svoje pravice in ne za dolžnosti.....kako pa naj bi vedeli, če pa smo peglali, pucali stanovanje, se tuširali samo takrat, ko je otrok šel spat, svoj čas pa smo prej kvalitetno izrabili z njim in ga triletnika učili abecede ali pa se z njim plazili pod posteljo....... Jaz sem svoji hčeri še vedno najprej starš, ki ima tudi svoje obveznosti, želje in potrebe.....in nisem njena prijateljica pri igri in sredstvo za premagovanje njenega dolgčasa...... Se strinjam. Kot pravi Gina je vse samo stvar vrednot, zdrave pameti in volje. Vendar naj te ne zavede beseda "USTVARJALNO". Ne pomeni, da starši neprestano zasipavamo otroka z ustvarjalnosti lepljenja iz kartona in sestavljanja kock. Pomeni da sprostimo pritiske na otroka ter čakamo in vzpodbujamo otroško ustvarjalnost na področju hišnih opravil, družinskih in šolskih obveznostih. Drugače pa se ne strinjam s trditvijo, da današnja mladina ni nič drugačna. Predvsem je bilo včasih veliko veliko manj nasilja. Ne samo v manjši obliki, tudi v manjšem številu tako pogostosti kot številu oseb.
|