_Mavrica_
|
sasek79 sama vem, ravno zato ker se spoznam na te hormone, pa moja G. zmeraj pozabi in mi stvari razloži tako pomanjkljivo kot da sem v vrtcu in sem zaradi tega dostikrat jezna. KOPIRANO IZ NAVODIL: Dabroston je sintetični peroralni gestagen, podoben progesteronu, ki nastaja v rumenem telesu in ima čisti progesteronski učinek na maternico in celice, ki imajo gestagenske receptorje. Zdravilo Dabroston uporabljate za zdravljenje vseh ginekoloških motenj, pri katerih je potrebno jemati gestagene: · pri nadomestni hormonski terapiji v kombinaciji z estrogeni, fiziološki postmenopavzi in stanje po ovariektomiji · pri motnjah menstrualnega ciklusa: nepravilen menstrualni ciklus zaradi hormonalnega neravnotežja, disfunkcionalne maternične krvavitve, dismenoreja (boleča menstruacija) , sekundarna amenoreja (izostanek menstruacije), menoragija brez organskih vzrokov (premočna menstruacija, ki traja dlje kot 7 dni) · če imate predmenstrualni sindrom · če imate endometriozo · če ste neplodni zaradi insuficience rumenega telesa · pri habitualnem in grozečem splavu Zdaj pa zakaj sploh potrebuješ progesteron oz. kaj je popuščanje rumenega telesca: Med ovulacijo poči folikel z dozorelim jajčecem godnim za oploditev. Preostali del folikla pa se oblikuje v rumeno telesce, ki deluje kot žleza z notranjim izločanjem in sama izloča hormone, predvsem je pomemben progesteron, ki preprečuje menstruacijo v primeru zanositve. Torej stopnja progesterona po ovulaciji narašča. Če ženska zanosi, se rumeno telesce ohrani in deluje do 12. ali 14. tedna nosečnosti, dokler njegove funkcije ne prevzame posteljica. Če pa količina progesteronov in estrogenov upade in začne se menstruacija in s tem novi ciklus. Če rumeno telesce popušča in ne deluje pravilno, tako pride do menstruacije lahko kljub temu da do zanositve pride in se z menstruacijo vse skupaj izloči (neke vrste splav). In takšnih splavov je kar dosti, vendar ženska običajno sploh ne ve še da je bila noseča. To da 15 mesecev po porodu še nimaš menstruacije, se mi zdi pa malo dolgo? Ampak plodnost ženske se lahko vzpostavi že kmalu po porodu, še preden se pojavi prva menstruacija. Pri ženskah, ki ne dojijo, se prva ovulacija (in s tem možnost zanositve) v povprečju lahko pojavi približno 6 tednov po porodu, pri ženskah, ki dojijo, pa kasneje. Metoda laktacijske amenoreje (LAM) je le začasna kontracepcijska metoda, vendar le pod določenimi pogoji: metoda je uporabna v prvih šestih mesecih od poroda v primeru, da ženska polno doji in nima menstruacije. V teh primerih ob dojenju zanosijo tri od stotih žensk v prvih šestih mesecih uporabe. Jaz bi na tvojem mestu vseeno, če ne dojiš več, šla do G. in ji malo pojambrala, da bi rada zanosila. Če ti bo spet vzela kri, bo pa itak videla če je kaj narobe s hormonskim ravnotežjem. Upam da sem kaj pomagala čeprav sem bila zelo dolga in upam da ni preveč zapleteno .