|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   višina porodniške
12.11.2010 15:42:07   
lipikica
jaz sem v računovodstvu bosa... zato me neki zanima. dobila sem odločbo dam bom prejemela mesečno 1150 eur bruto porodniške. a mi katera zračuna koliko je to neto? po mojih izračunih je ok 800 eur neto. za 5 dni porodniške pa sem dobila 160 eur neto. se pravi drug mesec ko bom cel mesec na porodniški bom dobila ok 650 eur neto ali kaj ( če gledam na to da sem za 5 dni dobila 160, se pravi za 20 dni je 640eur? nič ne razumem....
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: višina porodniške
12.11.2010 15:54:20   
zmajaz
1150 eur bruto je 792,74 neto - z upoštevanjem samo osebne olajšave in nobenih morebitnih oljašav za otroke.

Drugače pa - če si dobila za 5 dni 160 eur, bi to pomenilo 160*(30/5) = 160 * 6 = 960 eur, ker se ne računa na delovne dni, ampak koledarske. Ampak v resnici pa itak ne moreš računati na ta način - glede na število dni - ker so pri višjem znesku višji prispevki in višja stopnja dohodnine, zato je potem končna cifra nižja kot če bi seštevala na ta način, da samo množiš glede na število dni.

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 12.11.2010 15:57:44 >

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu lipikica)
Neposredna povezava do sporočila: 2
12.11.2010 16:12:06   
lunka1
a se lahko pridružim tej temi?

torej, zdaj dobivam samo starševsko nadomestilo - tistih ubogih 193€... kmalu se mi izteče porodniška (februarja). recimo, da dobim službo za eno leto in recimo, da dobim plače 1000€ - hipotetično. potem pa po 3,4 mesecih ponovno zanosim in se vse skupaj izteče, da sem zaposlena eno leto preden bom nastopila ponovno porodniško... zanima me, koliko bo znašala porodniška... tako si želiva še enega otročka, ampak pri eni plači, 500€ kredita in tisti mizerni porodniški te kar mine...

hvala, LP

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 3
12.11.2010 16:21:57   
zmajaz
1000 eur bruto ali neto? Pa da si zaposlena do nastopa porodniške, ali prej izgubiš službo in si na dan nastopa porodniške brezposelna?

(odgovor članu lunka1)
Neposredna povezava do sporočila: 4
12.11.2010 16:35:38   
lunka1
reciva 800 neto in da sem zaposlena na dan nastopa nove porodniške

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 5
12.11.2010 16:41:19   
zmajaz
Če si na dan nastopa porodniške zaposlena, se vzame povprečje zadnjih 12 mesecev - če si bila torej zaposlena celo 1 leto ali več, potem je izračun povsem preprost - če je bilo 800 neto plače, bo tudi porodniške 800 neto.
*Če je kak mesec brezposelnosti zraven (na začetku ali vmes), se zanj pri izračunu vzame 55% minimalne plače, kar potem seveda ustrezno zniža povprečje.
* Če si pa na dan nastopa porodniške brezposelna, imaš pa vsaj 12 mesecev zaposlitve v zadnjih 3 letih (če bi torej med nosečnostjo izgubila službo - potem ko si bila vsaj 1 leto zaposlena), pa se računa takole: 55% minimalne plače + 2 % za vsak mesec zaposlitve v zadnjih 3 letih pred nastopom porodniške.
* Če ne izpolnjuješ ne enega, ne drugega, pa pristaneš spet na starševskem dodatku.

(odgovor članu lunka1)
Neposredna povezava do sporočila: 6
12.11.2010 16:44:16   
lunka1
hvala ti zmajaz!!!

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 7
12.11.2010 16:57:36   
lipikica
hvala zmajaz. se pravi bom imela ok 800 eur in ni to to da je 160 dni za 5 dni in znese ok 600? joj sem trda, dobro da ne delam v rač. ker  bi vsi bankrotirali...:)

(odgovor članu lipikica)
Neposredna povezava do sporočila: 8
12.11.2010 16:59:23   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: lipikica
se pravi bom imela ok 800 eur

Ja - tako je
IZVIRNO SPOROČILO: lipikica
in ni to to da je 160 dni za 5 dni in znese ok 600?

Ne - 100% ne.

(odgovor članu lipikica)
Neposredna povezava do sporočila: 9
14.11.2010 0:06:17   
zez76
zmajaz mene pa zanima če imam 1095€ bruto kolk je pa pol porodniška? Hvala ti ampak vidim da na rr kar se financ tiče res obvladaš! user posted image user posted image user posted image  

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 10
14.11.2010 9:37:05   
zmajaz
1095 bruto je cca. 758 neto, brez morebitnih olajšav za otroke - če bi dala v olajšavo npr. 1 otroka, bi potem bilo 788 neto.

(odgovor članu zez76)
Neposredna povezava do sporočila: 11
14.11.2010 20:00:02   
zez76
Aha , če bi pa to bil drugi otrok bi bilo pa še malce več oz več olajšave? Hvala user posted image

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 12
14.11.2010 20:25:48   
zmajaz
Če uveljavljaš olajšavo za 2 otroka (kar moraš na vlogi za starševsko nadomestilo označiti), pa je potem to 821 eur neto. Seveda je odvisno od tega, kako sta z možem/partnerjem dogovorjena, kdo uveljavlja olajšavo za otroka/-e: ali eden oba, ali vsak enega, ali jo uveljavljata pri plači ali konec leta za celo leto ...

Je pa tako, da vedno se bolj splača, da olajšavo uveljavlja tisti z višjim dohodkom. Če imaš 2 otroka, je pa spet odvisno - če razlika v plačih ni velika, se splača, da uveljavljata vsak enega ali vsak oba za po pol leta, če je razlika v plači precejšnja, pa se lahko tudi bolj splača, da uveljavlja oba tisti z višjo plačo. To je v bistvu težko na pamet govoriti in je najboljše kar izračunati na konkretnem primeru. Povem ti pa, da so razlike lahko precej velike - pri nama z možem je bilo lani tako, da sva bila skupno gledano na četni ravni za celih 500 eur na boljšem, če je mož uveljavljal oba otroka namesto jaz, če bi recimo uveljavljala vsak enega, pa bi tudi skupno gledano dobila 300 eur manj, kot če je on oba.

(odgovor članu zez76)
Neposredna povezava do sporočila: 13
17.12.2010 12:44:32   
klaudijaa
mene zanima koliko bom dobla porodniške če imam 640 neto plače

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 14
17.12.2010 12:58:38   
zmajaz
Če imaš tako plačo že vsaj 12 mesecev, bo tudi porodniške toliko, ker porodniška je 100% osnove v zadnjih 12 mesecih.

(odgovor članu klaudijaa)
Neposredna povezava do sporočila: 15
17.12.2010 13:03:06   
vesna_b
običajno je porodniške toliko, kot je povprečno neto plača za preteklo leto

(odgovor članu klaudijaa)
Neposredna povezava do sporočila: 16
17.12.2010 13:44:28   
j.b.

IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz

Če uveljavljaš olajšavo za 2 otroka (kar moraš na vlogi za starševsko nadomestilo označiti), pa je potem to 821 eur neto. Seveda je odvisno od tega, kako sta z možem/partnerjem dogovorjena, kdo uveljavlja olajšavo za otroka/-e: ali eden oba, ali vsak enega, ali jo uveljavljata pri plači ali konec leta za celo leto ...

Je pa tako, da vedno se bolj splača, da olajšavo uveljavlja tisti z višjim dohodkom. Če imaš 2 otroka, je pa spet odvisno - če razlika v plačih ni velika, se splača, da uveljavljata vsak enega ali vsak oba za po pol leta, če je razlika v plači precejšnja, pa se lahko tudi bolj splača, da uveljavlja oba tisti z višjo plačo. To je v bistvu težko na pamet govoriti in je najboljše kar izračunati na konkretnem primeru. Povem ti pa, da so razlike lahko precej velike - pri nama z možem je bilo lani tako, da sva bila skupno gledano na četni ravni za celih 500 eur na boljšem, če je mož uveljavljal oba otroka namesto jaz, če bi recimo uveljavljala vsak enega, pa bi tudi skupno gledano dobila 300 eur manj, kot če je on oba.

A ni glede olajšave (če maš 2 otroka, in v primeru da imata oba s partnerjem približno podobno višino plače) bolje, da da vsak od partnerjev za pol leta oba v olajšavo. In ne, da da vsak enega.
Ker, kolker sem jest slišala, je za prvega olajšava (nevem mislim da 10%, za drugega pa 15%). In v tem primeru ju ima vsak pol leta (10%+15%) 25%, kar je več, kot če bi bi vsak imel enega celo leto kar je skupaj (10%+10%) 20%
Upam da me zastopteuser posted image . Lani mi je ena znanka takole tolmačla. Nism pa zih, da sem zadela procente, vem le, da je za drugega več kot za prvega.
lp,

< Sporočilo je popravil j.b. -- 17.12.2010 13:46:00 >

(odgovor članu vesna_b)
Neposredna povezava do sporočila: 17
17.12.2010 13:47:37   
vesna_b
ja, to je definitivno boljše.
sicer ni, da se full pozna, ampak tud par eurov je dobr. zakaj bi jih državi puščal.

torej je boljše, da imata vsak oba otroka kot olajšavo po pol leta

(odgovor članu j.b.)
Neposredna povezava do sporočila: 18
17.12.2010 13:59:53   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: j.b.
A ni glede olajšave (če maš 2 otroka, in v primeru da imata oba s partnerjem približno podobno višino plače) bolje, da da vsak od partnerjev za pol leta oba v olajšavo. In ne, da da vsak enega.
Ker, kolker sem jest slišala, je za prvega olajšava (nevem mislim da 10%, za drugega pa 15%).

Olajšava ni v % od dohodka, ampak je zanjo določen fiksen denarni znesek in ja - za 2. je nekoliko višja kot za 1., vsekakor pa ne za za toliko višja od prve, kot je razlika med 10 in 15 % - takole je: za 1. otroka 2.287,48 evrov, za 2. pa 2.486,78.

Kaj se splača uveljavljati je pa težko reči na pamet, ampak je najboljše kar izračunati za vsak konkreten primer. Pri nama z možem je vsako leto drugače - predlani se je bolj splačalo, da sem celo olajšavo uveljavlja jaz, lani se je najbolj splačalo, da je celi obe olajašavi uveljavljal on, ker sva bila na ta način za celih 500 evrov na boljšem, letos pa se nama najbolj splača, da uveljavljava vsak 1. Računala sem vse variante in ni niti za cent razlike v skupnem seštevku, če uveljavljava vsak enega ali pa vsak oba po pol leta, zato bova kar vsak 1.

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 17.12.2010 14:00:40 >

(odgovor članu j.b.)
Neposredna povezava do sporočila: 19
17.12.2010 14:22:52   
vesna_b
sam kakor sem lani delala jaz preračune, je prišlo (z enim otrokom) isti seštevek, če sem imela samo jaz ali samo on ali vsak pol leta.

denarno se splača bolj samo takrat, ko ima nekdo tako nizko plačo, da mu znesek za obdavčenje ne znese toliko kot znašajo olajšave.

ko pa sem delala preračun za 2 otroka, pa je definitivno prišlo bolje pri vsakem, če sta imela oba kot olajšavo oba otroka po pol leta.
sicer pa ja, najbolje je preračunat z dejanskimi podatki...

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 20
17.12.2010 14:29:27   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: vesna_b
ko pa sem delala preračun za 2 otroka, pa je definitivno prišlo bolje pri vsakem, če sta imela oba kot olajšavo oba otroka po pol leta.

En problem je tudi v tem, kje in kako preračunavaš - če npr. uporabljaš obrazec za inf. izračun na dursovi strani, ti sploh ne računa 2. otroka pravilno, če vpišeš SAMO 2. otroka, 1. pa ne (da kar olajšavo kot za 1. otroka), zato tam tovrstni izračuni sploh niso pravilni. Jaz si raje kar sama računam v Excelu in, kot že rečeno, letos nama pride skupni seštevek do centa isti, če uveljavljava vsak 1 ali pa če vsak oba po pol leta.

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 17.12.2010 14:31:53 >

(odgovor članu vesna_b)
Neposredna povezava do sporočila: 21
17.12.2010 14:43:46   
vesna_b
hm, meni je vzelo user posted image
vsaj ko sem kontrolirala zneske pri izračunu - ki so se tudi skladali z prejeto odločbo...

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 22
17.12.2010 14:48:02   
vesna_b
no, mal smo zašle user posted image

izračun porodniške lahko naredite tukaj:
http://www.csd-lj-siska.si/prejemki/izracunOSNOVA.asp

samo vnesete PDP, in kliknite pošlji, pa vam odpre okno, kamor vnesete zneske BRUTO plače in vam izračuna porodniško

(odgovor članu vesna_b)
Neposredna povezava do sporočila: 23
17.12.2010 15:11:06   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: vesna_b
vsaj ko sem kontrolirala zneske pri izračunu - ki so se tudi skladali z prejeto odločbo...

Jaz sem še par dni nazaj probala vnest samo 2. otroka in je upoštevalo višino olajšave, kot je za 1. otroka.

Če si pa vnesla oba otroka po pol leta, potem pa pravilno računa - edino če vneseš samo 2. otroka, 1. pa ne, je problem.

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 17.12.2010 15:14:13 >

(odgovor članu vesna_b)
Neposredna povezava do sporočila: 24
20.12.2010 7:34:17   
vesna_b
ej, letos pa še nisem računala. je še mal prezgodaj user posted image

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?