j.b.
|
IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz Če uveljavljaš olajšavo za 2 otroka (kar moraš na vlogi za starševsko nadomestilo označiti), pa je potem to 821 eur neto. Seveda je odvisno od tega, kako sta z možem/partnerjem dogovorjena, kdo uveljavlja olajšavo za otroka/-e: ali eden oba, ali vsak enega, ali jo uveljavljata pri plači ali konec leta za celo leto ... Je pa tako, da vedno se bolj splača, da olajšavo uveljavlja tisti z višjim dohodkom. Če imaš 2 otroka, je pa spet odvisno - če razlika v plačih ni velika, se splača, da uveljavljata vsak enega ali vsak oba za po pol leta, če je razlika v plači precejšnja, pa se lahko tudi bolj splača, da uveljavlja oba tisti z višjo plačo. To je v bistvu težko na pamet govoriti in je najboljše kar izračunati na konkretnem primeru. Povem ti pa, da so razlike lahko precej velike - pri nama z možem je bilo lani tako, da sva bila skupno gledano na četni ravni za celih 500 eur na boljšem, če je mož uveljavljal oba otroka namesto jaz, če bi recimo uveljavljala vsak enega, pa bi tudi skupno gledano dobila 300 eur manj, kot če je on oba. A ni glede olajšave (če maš 2 otroka, in v primeru da imata oba s partnerjem približno podobno višino plače) bolje, da da vsak od partnerjev za pol leta oba v olajšavo. In ne, da da vsak enega. Ker, kolker sem jest slišala, je za prvega olajšava (nevem mislim da 10%, za drugega pa 15%). In v tem primeru ju ima vsak pol leta (10%+15%) 25%, kar je več, kot če bi bi vsak imel enega celo leto kar je skupaj (10%+10%) 20% Upam da me zastopte . Lani mi je ena znanka takole tolmačla. Nism pa zih, da sem zadela procente, vem le, da je za drugega več kot za prvega. lp,
< Sporočilo je popravil j.b. -- 17.12.2010 13:46:00 >
|