Klemy82
|
IZVIRNO SPOROČILO: špelin@ IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa* IZVIRNO SPOROČILO: špelin@ Kateri pa je tisti (državni) organ, ki odloča, za kom se bo "dolg" vračal, za kom pa ne? Ker takih primerov je verjetno ogromno in nekdo mora presojati, kje se država vmeša v zapuščinsko, kje pa ne? Država se "vmeša" v zapuščinsko obravnavo kadarkoli, kadar je imel zapustnik kakršnokoli korist (finančno ali v obliki oprostitve plačil - tako namreč piše v zakonu) od države oz. konkretno od občine ali od MDDSZ. Pristopi lahko kdorkoli, potem je pa sodišče tisto, ki odloči, ali bo pristop sprejelo ali zavrnilo (upravičenost do dela dediščine ali ne). Če ima MDDSZ dokaz o svoji upravičenosti (kot dokaz je dovolj že ena odločba o DSP na ime zapustnika), potem sodišče pristop sprejme in, glede na zakon, tudi odobri dedovanje dela premoženja. No, en konkreten primer: moja stara mati je imela varstveni dodatek. Na zapuščinski ni bilo nikjer omenjeno, da morata dediča karkoli vračat. Me prav zanima konkretno, kako določen državni organ določa/odloča, v katerem primeru se vmeša in v katerem ne. In kako to izgleda, če recimo navidezna samohranilka prejema DSP v starosti 20-25 let, umre pri 80-ih - a vlečejo takrat iz naftalina dokazila oz. odločbe o DSP? špelin@, se strinjam. Tudi mene zanima kdo določi in kje je določen cenzus oz. znesek, ko država presodi, da se bo vsedla na dediščino in kdaj ne. ALi je vse pač odvisno od tečnosti referenta, ki vodi postopek, oz. koliko se mu da? V mojem primeru stvar šele bo aktualna, ko bo šla moja mama v pokoj. Glede na njeno mizerno plačo bo njena pokojnina še bolj mizerna in bo verjetno upravičena do varstvenega dodatka. Ampak dobro, moja mama nima nobenega premoženja, razen na enem posebnem računu nekaj denarja, kao prišparano za pogreb. Ji moram ob priliki rečt, da da ta denar raje v štunf, you never know.