|
RE: Mama, kje si? 29.8.2010 7:13:50
|
|
|
|
Kerensa*
|
Na splošno pa... Mauro/Marko mi je včeraj zatrdil, da zdaj 100%-no ve, da je bil Džovana rojena na Jesenicah. Tega, od kod to zagotovo ve, mi (še) ni povedal. Trdi tudi, da je Džovana do domnevne najdbe na vlaku živela s staršema na Jesenicah. Tako ali tako sta samo dve možnosti - ali to je res ali pa to ni res. Če je res, jaz vidim tri možnosti. 1.) Džovana je, iz nam neznanega razloga, pobegnila od staršev. 2.) Džovani sta se starša prostovoljno odrekla. 3.) Džovani se starša nista prostovoljno odrekla. Če bi držala 1. možnost, potem sta "pod njo" dve možnosti: 1.) Starša sta iskala Džovano, a je nista našla. 2.) Starša nista iskala Džovane. 1. možnost se mi ne zdi verjetna, ker če bi jo iskala, bi jo tudi našla, glede na to, da je bila še cca. 9 let po domnevni najdbi na vlaku pod okriljem SLO uradnih inštitucij. Če je pa nista iskala (2. možnost), pa... no, ne morem reči, da v tem primeru zanju nimam besed, ampak ju pa zagotovo ne morem spoštovati, ne glede na razlog, zakaj je nista iskala. Če sta se Džovani prostovoljno odrekla, je moral obstajati razlog. Sklepam sicer po drugih primerih iz današnjega časa, ampak danes se večina staršev, ki se odrečejo otroku, odreče zaradi tega, ker zanj tako ali drugače niso sposobni skrbeti (stanovanjsko, finančno, čustveno,...). Če bi držalo kaj od naštetega, se mi zdi posledično najbolj logično, da bi jo predala CSD-ju Jesenice, ki bi jo namestil v ustrezen zavod ali rejniško družino ali pa dal v posvojitev (kar pa je za toliko starega otroka že težko). To, da je Džovana bila tako v najmanj dveh različnih zavodih/domovih in da je bila na jeseniškem CSD-ju, vemo zagotovo. V tem primeru bi CSD Jesenice moral vedeti, kdo sta njena starša, ne pa, da bi trdil, da je najdenka na vlaku. So pa menda v JU obstajale takšne in drugačne organizacije/združbe, ki so "pobirale" otroke po državi in jih novačile za takšna in drugačna dela. To možnost bi sicer potrjevalo dejstvo o Džovaninem izginotju, ne pa tudi časa, ko je bila v SLO in ko se je točno vedelo, kje je. Edina opcija (tej teoriji v prid) je še ta, da so jo tačas izobraževali za določene naloge (kakor npr. ruska mafija mladoletne fante), otroka (Maura/Marka) pa seveda niso mogli predvideti. Ampak ta teorija vam bo vsem dišala samo po zaroti, to mi je že jasno. Kljub temu ostaja dejstvo, da nobene teorije ne moremo izključiti, dokler se je ne preveri. In dejstvo je, da se je včasih to res dogajalo (ponekod po svetu se še). Če pa se starša Džovani nista prostovoljno odrekla, pa spet... kdo jo je odpeljal in zakaj? Najbolj verjetna razlaga bi bila, da sta imela starša neprimerne življenjske razmere in jo je zato odpeljal CSD. Ampak potem spet ni jasno, zakaj CSD trdi, da je najdenka. Tukaj se postavi vprašanje, kdo sta bila starša (pa ne po imenu in priimku). Opcija "teorije zarote" (po vašem mnenju) pa bi bila, da so člani prej omenjenih organizacij/združb staršema, ki sta bila npr. v slabem finančnem stanju, v zameno za Džovano (ki je bila morda ena izmed večih otrok) ponudili določen finančni znesek ali določene druge ugodnosti. Take stvari so se dogajale, ne trdim pa, da se je to zgodilo tudi v tem primeru. Zdaj mi pa zmanjkuje pameti.
|
|
|