Anonimen
|
Tokrat načenjam temo o cerkvi. Bila sem pri spovedi. Saj ni važno, kaj vse sem župniku povedala, zato bodo sledeči primeri IZMIŠLJENI, da si boste lažje predstavljali sliko. Torej, župnik, pri katerem sem bila, najprej sploh ni hotel poslušat, kar sem mu želela povedat. Rekel je, da naj preidem k bistvu in mu naštejem vse grehe. Tu je bil prvi šok. Mislila sem, da se lahko pri spovedi pogovoriš o stvareh, ki si jih zagrešil, da ti je potem lažje. Potem pa je začel, če hodim k maši. Ne, sem mu rekla, v tistem trenutku pa se je vsul plaz obtožb, kako sem nespodobna, ker ne berem Družine in ne hodim k maši. Ni bilo hudo to, da maltretiram otroka in tepem moža (ok, zdaj si zmišljujem - da veste, gre samo za poanto), da varam in da sem imela nezakonske spolne odnose in s kolikimi moškimi (ja, o tem me je tudi spraševal!!!), hudo je bilo to, da NE HODIM K MAŠI!!! Nato je začel pridigat, da je za to vse kriva šola in ti čudni učitelji, ki učence tako pohujšujejo (mimogrede, jaz sem učiteljica po poklicu, kar on ni vedel - pa še dobro, da ni), da zaradi šole učenci ne morejo hodit k maši in ne verjamejo v boga. Po tej spovedi bi se naj počutila "očiščena" in pripravljena na sprejem svetega zakona. Meni je bilo pa zaradi vsega skupaj samo še huje, imelo me je, da naslednji dan sploh ne bi šla več v cerkev, ker... Potem se mi je zamerilo še nekaj: moja poročna priča mi je plačala Petra Januša, da bi mi pel v cerkvi in seveda zraven še organista. Župnik cerkve, v kateri sva se poročila, pa je imel svojega organista, ki je igral in potem še pel - ne glede na to, da smo imeli svojega pevca. Po obredu je moj tast stopil do župnika in ga vprašal, koliko lahko plača za glasbo in cvetje. Župniku je dal 5000 SIT. Isti župnik pa je zatem mimo naju stopil še do najinih prič in ju poslal, da plačata še njegovega organista... tako da sta najini priči plačali 2 organista in to kar lepo vsoto. Kar zjokala bi se - je to res krščansko? Ali potem meni lahko nekdo pridiga o tem, da ne hodim k maši, ko je sam tako lakomen?
|