Gina
|
IZVIRNO SPOROČILO: water lily V bistvu mi je blesavo vse skupej to. Kar cela JU Folk sploh ve kaj to obsega? Jst sm drgač za zmanjšanje birokracije. Pr nas tajnica dela za 80 ljudi. Po raznoraznih inštitutih, ministrstvih .... ma pa vsak prdec svojo O tem da mamo miljon zavodov, ministrstev, ljudi ki raziskujejo kolkrat povprečno slovenec prdne in tako....pa zavodov k zafukajo nekaj in pol treba seveda ustanovit novga, da se ugotovi zakaj je un zafukal(ampak laufa itak še vedno naprej....)... Isto bejbe na upravnih enotah. A se v eni zabačeni občini res rabi nekoga k sam štemplje poka po listih tk na vsake tričetrt ure Jst to v šihtu nardim sprot ob vsem ostalem... Sej pravm...birokracija je problem, ne pa raznorazne strežnice v državnih domovih za ostarele recimo(k so btw plačane katastrofalno) in tak kader. Ti delajo. Birokrati pa na 5 ljudi dela en k bukselj (običajno un k je zadnji uletu po možnosti brez vez), ostali si pa jajca prestavljajo po stolu.... Pa sm delala na enmu izmed ministrstva tk da mi ne pameti solit da ni tako Drgač vse te birokratske službe....zakaj pol vsi težijo k zaposlitvi v javnem sektorju(sam za birokrate govorim da ne bo pomote)? Večina mojih znank sanja o službi v JU, tiste k tam delajo so k rožce....pa jamrajo o plači....konstantno vsak dan....pol pa vprašaš zakaj ne gre drugam, recmo parim sm hotla pr nas zrihtat pa.....ja seveda, kaj si normaln, gospa pa ja ne bo delala delovnika do 5ih, pa občasno nadure, pa občasno taka gužva da ti gre na jok....to pa ne....čeprav bi bla še enkrat večja plača. In dobra podjetja že vejo zakaj za raznorazna administrativna ipd. dela neradi zaposlujejo kader ki je par let delal v javnem sektorju pred tem. Se strinjam. Pri nas dela ena tajnica za 70 ljudi in ena računovodkinja. Drugje je to razdeljeno na več ljudi. Po drugi plati imamo ustanove, ki ne vem zakaj obstajajo, ampak res ne vem. Imamo maturitetno komisijo oz. celo ustanovo, ki dela samo za eksterna preverjanja in maturo. Čemu služi neko preverjanje znanja v 6. razredu? Analizam, kako so kvazi dobri ali zanič naši otroci v primerjavi z EU pa ničemur drugemu. Čemu služijo eksterci v 9. razredu? NIčemur. Niti pogojem za vpis v srednjo šolo ne. Zapravljanje časa vseh ljudi. Služi samo preverjanju kako ok ali zanič so naši devetarji v primerjavi z EU. Vendar to v resnici niti nič ne pove o njihovem znanju ali neznanju. Dolgoročnem mislim. Tako da je vse skup ena farsa. Enako je z maturo. Čemu služi? Ni mi jasno, res ne. V resnici ne more biti to pokazatelj, ali nekdo res kaj zna ali ne. Še ocene niso pokazatelj tega, ampak vseeno boljši, kot en enkratni test pod pritiskom. Služi samo nekim zakompleksancem, redkim pač, da se dokazujejo. Ampak ni pokazatelj znanja. Je le mučenje človeka po človeku za brez veze. IN od tega živi množica ljudi, ki delajo na teh projektih! Zakaj to sploh obstaja? Za stran metanje državnega denarja. Ali če pogledamo zavod za šosltvo. Moral bi pripravljat osnovo za šolstvo, pa je sam sebi namen. Resnično mi ni jasno, čemu v realnosti služi? Stran metanju denarja. če bi ga ukinili, ne bi bilo nobene škode. Prihranili bi ogreomno denarja. In potem za upravičevanje obstoja takih in podobnih inštitucij, krčijo oddelke podaljšanega bivanja in butajo otroke skupaj po 30 in več v oddelke in odpuščajo ljudi, ki jih bo država itak morala živeti, ker so prestari, da bi v realnosti dobili v našem fohu zaposlitev, če jo recimo ena mlada punca s 7. leti prakse in strokovnim izpitom ne more, ker sta na leto samo 2 razpisa za njen profil sploh - ker ministrstvo ne plačuje novo zaposlenih, lahko zamenjuje kdor hoče profesorja recimo slovenščine ali matematike, ki gre v pokoj, četudi je to recimo likovnik, ki mu manjkajo ure - glavno da ne gre preko 40% njegovega delovnika - ma to so res tragokomične situacije v praksi. Potem ste govorili o telefonih in selutejpih in podobnih zalogah. Matr, pri nas na šoli ne moreš dobiti ne selotejpa, ne kulija, ne krede!!!!!, če ne prosiš pisno in vse to ti pišejo koliko si si drznil dobit - kadar sploh dobiš, če dobiš. Papirja pri nas recimo ne, igrač za otroke tudi ne, za sentisajzer smo prosile 15 let!!! Nemalokdaj prinesem svoje selotejpe od doma, pa svoje bucke, vsekakor pa zmeraj in brezpogojno svoje pelikane in parkerje, ker jih v službi ne dobim spljoh, če se ne glavo postavim, ker ni denarja. Kopiranje?Halo, kaj je že to? Imamo omejeno kopiranje in števec na kopircu pod vsako osebe pod njegovo kodo. Ampak to je ok, zdaj vsaj smemo kopirat, ko še tri leta nazaj nismo smeli skoraj nič. Vse je šlo preko tajnice. Telefon je zaklenjen za klicanje na mobi in na vse plačljive številke. Mobi kontrolirajo in ima cela enota svojega. Imamo en delujoč računalnik za 17 ljudi - vsaj ta skupina, kamor jaz not padem. Ma ne mi vi o luksuzu v JU. Delamo 40 ur na teden in si ure pišemo, kontroliramo in se štempljamo. Ne, ni ok, da se spravljajo na nas, ki delamo. Naj se preorganizirajo in ukinejo reči, ki ne služijo nikomur in ničemur in sem prepričana, d ajih je na vseh področjih delovanja države ogromno. Ker se jih krije, se spravljajo na ljudi, katerih delo je resnično potrebno in kjer nihče ne zabušava - pod pretvezo, da so ravno oni strošek. Za bruhat. Država rabi javno upravo, ker si sama tako želi. IN rabi gospodarstvo. Oboje je potrebno. Nepotrebne so druge reči, organizacija šepa. To je tako, kot da bi rekel človeku, ki edini doma služi, naj zasluži še več, ker partner vse zapravi in meče denar skozi okno. NI kriva organizacija življenja doma, kriv je tisti, ki dela! Ma ne moreš verjet, kako lahko sploh kdo tako razmišlja - in taki ljudje nam vodijo državo. Fuj.
|