Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
Uporabnik | |
|
|
Babica Marjeta Žlebnik bo na forumu odgovarja... 2.6.2010 0:15:17
|
|
|
|
Jerneja_
|
Drage nosečnice, če imate kakršnokoli vprašanje v zvezi z lajšanjem poroda, se nam pridružite 3. in 4. junija, na forumu "porod", kjer bo strokovnjakinja, babica Marjeta Žlebnik odgovarjala na vaša vprašanja. Porod je svojevrstna izkušnje vsake ženske. Seveda porod pospremijo tudi bolečina, veselo pričakovanje in neopisljiva čustva, ko otroka prvič držimo v naročju. Ker je nosečnost in porod tako pomembna izkušnja v našem življenju, o kateri se nosečnice najlažje pogovarjajo z drugimi ženskami, ki so danes morda že mamice oziroma nekom, ki mu porodne izkušnje niso tuje oziroma je že mnogokrat pospremil porod, smo k sodelovanju povabili Marjeto Žlebnik, babico iz Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj. Vabimo vas, da ji na našem forumu Nosečnost, v rubriki Porod, zastavite vprašanja povezana z nosečnostjo, porodom, lajšanjem poroda, negi nosečnice pred in po rojstvu otroka ter porodnim gelom Dianatal, ki ga je pri porodu uporabila med prvimi v Sloveniji. Marjeta Žlebnik bo na forumu gostovala v četrtek, 3. junija in v petek, 4. junija. Vaša vprašanja lahko napišete kar v to temo. lp Jerneja
< Sporočilo je popravil Jerneja RR -- 3.6.2010 13:01:45 >
|
|
|
|
RE: Babica Marjeta Žlebnik bo na forumu odgov... 3.6.2010 7:47:04
|
|
|
|
dvojčica6
|
Živjo, da prebijem led s prvim vprašanjem: v kratkem pričakujem prvega otroka, rodila bom po naravni poti, skrbi pa me ta prerez presredka. Koliko je to odvisno od babice pri porodu, kako lahko na to sama vplivam in ali lahko ta Dianatal gel zmajša možnost rezanja presredka. Nekje sem namreč zasledila podatek, da je v Sloveniji nasproti drugim evropskim državam veliko več tega rezanja. Hvala za odgovor!
|
|
|
|
RE: Babica Marjeta Žlebnik bo na forumu odgov... 3.6.2010 8:11:51
|
|
|
|
pa&ga
|
Dobro jutro! Pred 5- imi leti sem v Kranju rodila fantka v medenični vstavi. Naj vam napišem, da sem imela zakon ekipo (babici Marjeto in Nado ter dr. Urha). Draga Marjeta! Mogoče se me boste spomnili, saj se je dr. Urh takrat prvič slikal v porodni sobi. Sedaj sem drugič noseča. PDP imam 28.07.. Otrok še vedno ni v glavični vstavi. Vem, da ima še čas, da se obrne. Zanima me kako je sedaj z obračanjem. Prvič sem bila kar dolgo časa na oddelku. Obračali so mi ga trikrat, a ni šlo. Zdravila pa tudi niso name nič delovala, temveč je bil Gašper po porodu ves zaspan. Ali še vedno prakticirate naravni porod v medenični vstavi? Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem in upam, da boste tudi tokrat pri mojem porodu. P.S. Zaradi vas, babice Nade in dr. Urha imam res nepozabno izkušnjo poroda. Res ste zakon.
|
|
|
|
RE: Babica Marjeta Žlebnik bo na forumu odgov... 3.6.2010 8:23:25
|
|
|
|
picola1
|
Lep pozdrav ga. Marjeta! Jaz sicer nimam nobenega vprašanja, bi pa se rada vsem skupaj zahvalila za čudovito izkušnjo, ko sem pri vas rodila prvič. Vsi, od babic v porodnem bloku, do sester in pediatrov itd., ste bili neverjetno prijazni! Sedaj v drugo žal ne morem roditi v Kranju (zdr. težave), za kar mi je res zelo žal. Veliko lepih trenutkov v vaši službi vam želim še naprej!
|
|
RE: Babica Marjeta Žlebnik bo na forumu odgov... 3.6.2010 9:40:12
|
|
|
|
bambinca
|
Oj! Pričakujem 3. obakrat sem rodila v Lj. Sedaj pa malo razmišljam, da bi šla v Kr- če se ne motim, tam nudite EA? Zanima pa me tudi vaše mnenje. Razlika med prvima porodoma je bila 6 let, zdaj pa bo 1 leto. Pri prvem in drugem sem imela težave z materničnim vratom...ni in ni šlo, popadki pa jakost 160, 170...ali lahko to pričakujem tudi tokrat? Kaj pa ta novi gel? Ali dejansko pomaga in ali je dovolj preizkušen? Hvala!!!
|
|
RE: Babica Marjeta Žlebnik bo na forumu odgov... 3.6.2010 9:44:13
|
|
|
|
šipek
|
Spoštovana ga. Marjeta! Približuje se rok mojega prvega poroda. Odkrili so mi streptokok b in me kar skrbi, da se otroček ne bi okužil. Kdaj moram v porodnišnico, da bo dovolj časa za antibiotik? Ker zelo slabo prenašam Ospen in Primotren, ali naj takoj prosim za antibiotik, ki je brez penicilina? Po Ospenu imam omotice, kot da bom "skupaj padla", obliva me, nato mrazi... To se mi je vedno dogajalo ponoči, ko sem vstala po vzeti tableti. Koliko je možnosti, da se vpliv/okužba s streptokokom pojavi šele po odhodu iz porodnišnice in kakšni so znaki? Najlepša hvala za vaša pojasnila in vse dobro vam želim!
|
|
|
|
RE: Babica Marjeta Žlebnik bo na forumu odgov... 3.6.2010 9:49:07
|
|
|
|
Babica Marjeta
|
Dvojčica pozdravljena! Da bi preprečili prerez presredka, izvajajte 5-minutno vsakodnevno masažo presredka, z oljem za masažo presredka (Welleda olje). Od doponjenega 35. tedna dalje, z jedilnika črtajte belo moko in sladkor, tako bo manj belega toka (glivic), posledično pa je tkivo tudi bolj zdravo in se manj trga med porajanjem novorojenčka. Uporabljate lahko tudi svečke za glivice, lahko pa tri dni zapored naredite 3-dnevno kuro s probiotičnim jogurtom: tampon namočite v jogurt in ga za 2 do 3 ure vložite v nožnico. Med porajanjem sodelujte z babico, potrudite se, da pravilno pritiskate, v pravo smer, zaupajte ji, še prej pa izrazite svoje želje in strahove.. Dianatal je v večini primerov pozitivno vplival tako, da je ostala sluznica vagine nepoškodovana, manj je bilo tudi prerezov presredka. Točnega podatka števila prerezov presredkov ne vem za Slovenijo, v porodnišnici Kranj pa je letošnja statistika sledeča: Januar: 22% epiziotomij, 29% ruptur mehkega tkiva Februar:27% epiziotomij, 30 % ruptur Marec: 19,1% epiziotomij, 41,1% ruptur April:24% epizotomij, 35% ruptur Maj:19% epizitomij, 35% ruptur Lep porod vam želim in vse lepo! Marjeta
|
|
|
|
RE: Babica Marjeta Žlebnik bo na forumu odgov... 3.6.2010 9:52:47
|
|
|
|
Tonka Paconka
|
Tudi jaz imam eno vprašanje... V materinski šoli je babica rekla, da moramo pred porodom poskrbeti, da si pozdravimo morebitna vnetja. To naj bi namreč bistveno vplivalo na odločitev ali bo treba presredek rezati oz. ali se strga. Rekla je, da včasih vse zgleda fino, potem pa med porodom nekatere kar "zacvetijo" tam spodaj.... Pred nosečnostjo nikoli nisem imela vnetij. Izcedek je bil majhen, večinoma ga niti ni bilo. Od kakšnega 3 meseca nosečnosti dalje, pa se mi je izcedek zelo, zelo povečal. Ker sem brala, da je to popolnoma pričakovano, se nisem kaj dosti ubadala s tem. Potem se je začelo vse srbeti in zunanji del spolovila je postal rdeč in zatečen. (Začasno) sem omejila sladkor v hrani, začela zelo pogosto menjavati dnevni vložek in si izpirati z milom v ta namen. Svečkam in kremam sem se v tisti fazi še upirala. Sčasoma sem imela občutek, da so se stvari ustalile - srbenje je nehalo, nabreklost pa je ostala. Pri pregledu v 7. mesecu pa je ginekologinjo "skoraj kap" - takoj je rekla, da moram začeti vstavljati tablete Canesten in se mazati s kremo. Tablete sem vstavljala 3 dni, s kremo pa sem se mazala 1 teden. Zdaj se mi zdi, da je vse OK (meni se že prej ni zdelo nič tako zelo hudo narobe ). Vprašanje je na dlani: kako naj vem, ali je vnetje pozdravljeno in se pomirim, da sem "vestno" pripravila presredek na porod? Če bi morala ponoviti "kuro" s svečkami: kako je s spolnimi odnosi? Ali bi bilo smiselno, da se s kremo maže tudi mož, da ne prenesem nanj vnetja in potem nazaj nase? Najlepša hvala za dogovor.
|
|
|
|
RE: Babica Marjeta Žlebnik bo na forumu odgov... 3.6.2010 9:54:13
|
|
|
|
Babica Marjeta
|
Pozdravljena pa&ga! Seveda se vas spomnim! Tudi slikanja se spomnim! Glede medenične vstave pa takole - delajte indijski most, 2-krat na dan po 15 minut. Če vam postane slabo se obrnite na levi bok. Navodila boste našli na internetu pod »indische bruecke«. Ko ga boste delala, imejte čim bolj poln sečni mehur. Akupunktura ali moxa cigara pomaga v veliko primerih, če želite vam posredujem telefonsko številko, pokličite me v porodnišnico. Zunanji obrat? Ja še prakticiramo medenične porode! Mogoče se zopet srečava v porodnišnici, naj vas potolažim, da je drugi porod večinoma lažji in krajši! Lep porod vam želim! Pozdrave bom seveda prenesla dalje! Najlepša hvala! Marjeta Žlebnik
|
|
|
|
RE: Babica Marjeta Žlebnik bo na forumu odgov... 3.6.2010 9:55:54
|
|
|
|
Babica Marjeta
|
Draga PICOLA1! Hvala vam! Veseli me, da ste bili zadovoljni, da ste doživeli čudovito izkušnjo. To nam ogromno pomeni, to je potrditev, da delamo dobro. Porod je tako nekaj lepega in vendar velika preizkušnja za žensko! Želim vam lep porod in zdravega otročka! Hvala za lepe želje in lep pozdrav! Marjeta Žlebnik
|
|
|
|
RE: Babica Marjeta Žlebnik bo na forumu odgov... 3.6.2010 10:05:37
|
|
|
|
Urša08
|
Pozdravljeni babica Marijeta Jaz imam za sabo dva poroda v vaši porodnišnici in vas lahko samo pohvalim, obakrat sem bila zadovoljna z osebjem. Novembra pričakujem tretjega otročka in me zanima, če je potrebno tretjič kaj prej priti do porodnišnice, se porod odvija hitreje? Hvala in še veliko lepih trenutkov v vlogi babice
|
|
|
|
RE: Babica Marjeta Žlebnik bo na forumu odgov... 3.6.2010 10:10:09
|
|
|
|
uršula83
|
Spoštovana gospa Marjeta! Moje vprašanje ni tako zelo pomembno, me pa silno zanima, saj mi tega nihče noče povedati. Pri prvem porodu sem bila (po mojem opažanju) kar precej prerezana. Fantič je imel og 36cm ter ročico ob glavici, sicer lahek - 3200g. Zanima me, če je lahko razlog velikega prereza prav ta ročica. Se to rado ponovi tudi pri drugem porodu, da ima otrok tako ležečo ročico, je to izjema jih ima veliko otrok tako ročico? Je res, da smo vse enako prerezane, le da je odvisno koliko slojev je prerezanih/strganih? Namreč to mi je rekel dr. ko me je šival, ko sem ga vprašala če sem fajn prerezana. Hvala za odgovore in lp, U.
|
|
RE: Babica Marjeta Žlebnik bo na forumu odgov... 3.6.2010 10:33:30
|
|
|
|
sašk
|
Lep pozdrav! Zanima me kakšne so indikacije, da mora ženska cel porod prestati ležeča na postelji(da ne sme vstajati), in kdaj je med popadki dovoljena hoja ter položaj rojevanja na pručki oz. čim bolj v vertikali? Ter še glede Dianatal gela- je v porodnišnici Kranj zdaj to stalna praksa v primeru ko ženska zaprosi zanj, ali ga rajši prej kupim v lekarni . Sem namreč v 33. tednu nosečnosti...pa me malo že "zvija!... Hvala za odgovore! Lep dan!
|
|
|
|
RE: Babica Marjeta Žlebnik bo na forumu odgov... 3.6.2010 11:06:58
|
|
|
|
Babica Marjeta
|
Draga Tonka Paconka, babica je imela kar prav, kar je povedala glede vnetja in posledic pri porodu. Še naprej se izogibajte beli moki in sladkorju, naredite tridnevno kuro z probiotičnim jogutom, uporabljajte Canesten svečke, bombažno spodnje perilo in dnevne vložke (mislim, da so od Tosame iz naravnih vlaken). Pri vnetju se pogosto pojavi rdečina zunanjega spolovila, srbenje, iztok, bodite pozorni na te pojave. Izpiranje nožnice bi opustila. Predlagam pogosto umivanje, brez mila, ker se drugače spremeni PH v nožnici. Kar se tiče spolnih odnosov predlagam, da počakate, da naredite kuro z svečkami. Moje mnenje je, da je smiselno, da se tudi mož maže s kremo Canesten. Lep pozdrav, Marjeta Žlebnik
|
|
|
|
RE: Babica Marjeta Žlebnik bo na forumu odgov... 3.6.2010 11:13:16
|
|
|
|
Babica Marjeta
|
Draga bambinca! Pri nas je EA na voljo 24 ur na dan. Če se odločite za EA, pridite do našega anastezista na pogovor, vsak dan med delavniki, med 8. in 10. uro. Da bi omehčali maternični vrat in mišice medeničnega dna, pijte od dopolnjenega 36. tedna nosečnosti čaj malinovih listov (eno skodelico 3- krat na dan, brez sladkorja). Pripravite ga takole: prevreto vodo prelijete z eno žličko čaja, stoji naj 5 minut, ga precedite in ga, mlačnega, pijete po požirkih. S tem se vzpostavi boljša prebava, ki tudi vpliva na kontrakcije maternice. Uživajte tudi laneno seme, eno žličko na dan v jogurtu, nato pijte dovolj vode, ker v nasprotnem primeru laneno seme zapira. Laneno seme pomaga tudi pri mehčanju materničnega ustja. Dianatal gel pomagal tako, da naredil oblogo, film v nožnici, s tem pa zmanjša raztrganine vagine in presredka. Do sedaj sem z Dianatalom tako jaz, kot tudi moje kolegice, imela pozitivne izkušnje! Mislite pozitivno! Mogoče se pa vidimo pri nas in dobrodošla! Marjeta Žlebnik
|
|
|
|
RE: Babica Marjeta Žlebnik bo na forumu odgov... 3.6.2010 11:16:38
|
|
|
|
Babica Marjeta
|
Dragi Šipek! Pri nas je rutina, da se odmerek antibiotika da v porodni sobi, pred razpokom, oziroma predrtjem jajčnih ovojev. Ker je vaš izvid na streptokok b pozitiven, bodo pri otroku kontrolirali krvno sliko po porodu, naredili bris na streptokok b. V kolikor bo bris pozitiven, bo dobil otroček antibiotik. Tako, da ni nobene bojazni, da bi odšla domov, ne da bi vedela kakšno je stanje otroka. V porodnišnico pojdite takrat, ko boste imeli redne, močne popadke v intervalih od 3- 5 minut, ki trajajo vsaj eno minuto (1 do 2 uri), pri razpoku mehurja takoj, (v porodni sobi boste dobila takoj antibiotik), če ne čutite dobro gibe otročka ali če krvavite (kot pri menstruaciji. Krvava sluz je normalna. Pri sprejemu povejte za svoje težave, ki jih imate z antibiotiki in boste dobila druge, ki vam odgovarjajo. Brez strahu in lep porod vam želim! Marjeta Žlebnik
|
|
|
|
RE: Babica Marjeta Žlebnik bo na forumu odgov... 3.6.2010 11:20:27
|
|
|
|
Babica Marjeta
|
Draga Urša08! Najlepša hvala za pohvale! Glede tretjega poroda ni pravil, lahko pa se zgodi, da popadki ne bodo tako pogosti, da so v razdobju več kot na 5 minut , bodo pa ti močni, dolgi in lahko zelo vplivajo na odpiranje materničnega ustja. V kolikor ste doma nesigurna glede popadkov, ki sem jih omenila, se pridite pokazat, pa bomo videli.... Pogosto se porod tretjič odvija hitreje. Lep, hiter porod vam želim! Marjeta Žlebnik
|
|
|
|
RE: Babica Marjeta Žlebnik bo na forumu odgov... 3.6.2010 11:22:50
|
|
|
|
Babica Marjeta
|
Draga uršula83 Vaš fantiček je imel kar velik obseg glavice, če pa je imel še ročico ob glavi, se pogosto pokaže potreba po prerezu presredka. Vendar pa to ni pravilo. Priporočam, da masirate presredek in pazite, da boste imela čim manj belega toka. Lahko pa vas potolažim, da je pri drugem porodu pogosto manj epizitomij, ker je tkivo oziroma presredek bolj raztegljiv. Porodi, kjer je ročica ob glavici pa vendar le ni tako pogost. Ne drži pa, da so vse porodnice enako prerezane. Lep pozdrav in lep porod (brez prereza)! Marjeta Žlebnik
|
|
|
|
RE: Babica Marjeta Žlebnik bo na forumu odgov... 3.6.2010 11:32:19
|
|
|
|
Babica Marjeta
|
Draga sašk! Na postelji je potrebno ležati, če otrokova glavica še ni vstavljena v porodni kanal, maternično ustje je že nekaj cm odprto, počil pa je plodov mehur ali če srčni utripi otroka niso optimalni - to pomeni, da na CTG zapisu prepoznamo kakršnakoli odstopanja od normale. Če porod poteka normalno, ni nobenih odstopanj od normale, lahko rodite tudi kako drugače - ne leže, temveč na stolčku, na boku ali sede. Se pa morate sama tudi pripravljati na tak porod: utrjevanje mišic (čepenje), vaje za noge... Svetujem vam, da se z babico, ki vas bo spremljala med porodom pogovorite o vaših željah. Dianatal gel dobite v naši porodnišnici. Povejte babici, ki vas bo sprejela, pa ga boste dobila. Lep porod vam želim! Marjeta Žlebnik
|
|
|
|
RE: Babica Marjeta Žlebnik bo na forumu odgov... 3.6.2010 13:12:08
|
|
|
|
amazonka3
|
Spoštovana babica Marjeta, Ravno sem iz pregleda, 3 nosečnost, 2x porod v 38t, zdaj sem v 37 t. Odprta sem 2-3 cm. No, sem se odločila doma čakati na popadke, čeprav me vse boli in špika kot hudič tam spodaj - CTG ni pokazal nič. Imam pa malo drugačno vprašanje. 5 let nazaj sem se pri porodu potrgala, ker je mala letela ven z odprto ramico. Mislim, da je na tistem mestu presredek še vedno malo rigiden, no vsaj tako opažam pri masaži, je pa res, da jo tokrat izvajam kar malo površno. Sprašujem po vaših izkušnjah - ali lahko upam, da bo ob uporabi Dianatala, pa morda kakšnem toplem obkladku presredek zdržal (aja, pa en šiv premalo so mi naredili, tako da sem očitno že tako ali tako malo bolj raztegnjena tam spodaj )? Drugič sem rodila v 45 minutah - če bo tudi tokrat tako tako ali tako nič ne bom potrebovala, če bi se pa vleklo, kakšno je vaše mnenje o Ultivi? In če imaš vstavljeno kanilo zaradi Ultive, lahko še vedno iztis opraviš polsede, čepe, ipd (ne leže)? Hvala za odgovor in prijeten dan še naprej!
|
|
|
|
RE: Babica Marjeta Žlebnik bo na forumu odgov... 3.6.2010 14:18:35
|
|
|
|
benika
|
Pozdravljeni! V KR porodnišnici sem rodila 2x, prvič bp, drugič pa je imel otroček razcep ustnice in neba. v septembru pričakujemo tretjega otročka. V tej nosečnosti so mi v 18. tednu postavili diagnozo nosečniškega diabetesa in ne je g. poslal na vodenje v patološko ambulanto v LJ. porodnišnico. Tam mi je dr. Steblovnik dejala, da težijo k temu, da nosečnice z ND tudi rodijo v LJ. Zanima me, kako je z vodenjem poroda in s samo oskrbo mamice z ND in novorojenčka v KR porodnišnici? Moja velika želja je roditi pri vsa, saj sem imela obakrat krasno izkušnjo tako v porodni sobi kot na oddelku in si v bistvu ne želim rodit v LJ? Ali kljub vsemu priporočate porod v Lj?
|
|
|
|
RE: Babica Marjeta Žlebnik bo na forumu odgov... 3.6.2010 15:19:52
|
|
|
|
Babica Marjeta
|
Draga Benika! Glede nosečniškega diabetesa bi odgovorila tako: pri nas rojevajo tudi nosečnice, ki imajo nosečniški diabetes, vendar imajo večinoma predpisano le dieto. Med samim porodom se kontrolira krvni sladkor in pa vaše splošno stanje. Otroci po porodu imajo pogosto premalo sladkorja v krvi, to se večkrat kontrolira, primankljaj pa nadomešča. Najbolje je, da se z zdravnico v Ljubljani pogovorite o tem, kakšne so možnosti, da bi rodili kje drugje. Seveda svetujem, da njeno strokovno mnenje tudi upoštevate. Lep pozdrav! Marjeta Žlebnik
|
|
|
|
RE: Babica Marjeta Žlebnik bo na forumu odgov... 3.6.2010 16:03:55
|
|
|
|
Babica Marjeta
|
Draga amazonka3! Če vas boli in špika, pomeni, da se nekaj dogaja, imate popadke, čeprav jih CTG aparat ne zazna dobro. To so popadki, ki odpirajo maternični vrat, ga tanjšajo in mehčajo. Če bodo popadki bolj pogosti, bolj močni oziroma boleči, vam svetujem, da se oglasite v porodnišnici. Pomembno je, da se otrok porodi počasi, da se glavica počasi "okrona" čez presredek, poslušajte babico in pritiskajte res samo takrat, ko vam bo rekla. Na presredek bi se lahko polagala topla kompresa, ki razširja žile in zaradi česar je tkivo presredka bolj prožno. Glede Dianatala nimam nobenih pomislekov, dejstvo pa je, da če ste pri zadnjem porodu rodili v 45 minutah, je tudi sedaj velika verjetnost za prav tako hiter porod in uporaba gela mogoče ne bo prišla v poštev. O Ultivi imam dobro mnenje, porodnice boli manj, posledično so tudi bolj sproščene, s tem se tudi glavica lažje pomika skozi porodni kanal in odpiranje materničnega ustja bolj napreduje. Pomembno je, da se Ultivo regulira glede na stanje posamezne porodnice - če je ta preveč zaspana, se zmanjša količina pritiskanja bolusa, tako da lahko zavestno sodeluje. Glede porodnega položaja pri uporabi Ultive pa se pogovorite z babico, ki bo prisostvovala pri porodu. Možno jo je uporabiti, vendar mislim, da jo po vsej verjetnosti ne boste potrebovali. Lep porod vam želim! Marjeta Žlebnik
|
|
|
|
RE: Babica Marjeta Žlebnik bo na forumu odgov... 3.6.2010 16:23:32
|
|
|
|
amazonka3
|
Najlepša hvala za vaš odgovor! Vse dobro vam želim, Amazonka3
|
|
|
|
RE: Babica Marjeta Žlebnik bo na forumu odgov... 4.6.2010 8:12:26
|
|
|
|
Frutiq
|
Dobro jutro! Zanima me ali tudi Keglove vaje kaj prispevajo k temu, da ni potreben prerez presredka? Prvič sem namreč rodila pred dvemi leti in pred tem presredka nisem z ničemer mazala ali masirala, izvajala pa sem redno Keglove vaje. Porod je bil dokaj lahek, prerez presredka ni bil potreben (čeprav je bila moja punčka kar velika: obseg gl. 36 cm, 4150 g težka), sem se pa rahlo potrgala na notranji strani in je bilo potrebnih par notranjih šivov. Zdaj sem spet noseča in največkrat pozabim na izvajanje K. vaj, zato me zanima, kako in če le-te vplivajo na sam porod? Najlepša hvala za odgovor!
|
|
|
Risanke.
пеперутка16
So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?