|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Porodniška v času študija
24.5.2010 23:42:50   
dalia8184
Aha, torej bi dobivala 55% minimalne plače, to je cca. 250 eur, ali? Plus 2% za vsak mesec, to je 24 mesecev delovne dobe (če se šteje tudi nadomestilo z zavoda)... kaj pa pomenita ta 2%, kako se to računa?

< Sporočilo je popravil dalia8184 -- 24.5.2010 23:44:50 >

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 26
24.5.2010 23:42:58   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: dalia8184
V mojem primeru je bilo tako, da je prva zaposlitev trajala 15 mesecev skupaj, potem sem bila 3 mesece prijavljena na zavodu za zaposlovanje in prejemala nadomestilo plače, nakar sem se spet zaposlila in bila zaposlena 6 mesecev... Kako se zdaj to upošteva?

To je potem 15 + 3 + 6 = 24 mesecev zavarovanja - torej če bi se šteli vsi, bi bila porodniška 24*2 + 55 = 103 % minimalne plače (maksimum je pri tovrstni porodniški 110% minimalne plače). In ne - v tem primeru nima veze, če tvoja plača ni bila minimalna, ampak višja.
Ne pozabi pa še, da se upoštevajo samo meseci zaposlitve v zadnjih 3 letih, gledano od takrat nazaj, ko oddaš vlogo - če torej še niti noseča nisi in recimo zdajle zanosiš, ko boš šla v poroniško, verjetno ne bodo več vsi ti meseci zajeti v zadnjih 3 letih pred oddajo vloge (ta pa se lahko odda največ 60 dni pred PDP).

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu dalia8184)
Neposredna povezava do sporočila: 27
24.5.2010 23:49:24   
dalia8184
Aha, jaz sem pa mislila, da se gleda 3 leta od časa, ko je zadnja zaposlitev prenehala... torej, če je moja zadnja zaposlitev prenehala lani novembra, bi se mi čez cca. eno leto še vedno štelo 12 mesecev, je tako? V tem primeru bi bilo... 12*2 + 55 = 67% ?

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 28
24.5.2010 23:53:56   
zmajaz
Matematika ti pa ne gre ravno. user posted image  12*2 = 24 + 55 = 79 % minimalne plače. To bi bilo, če daš še 1 otroka v olajšavo, okoli 450 evrov neto.

Neposredna povezava do sporočila: 29
   [Brisano sporočilo]
25.5.2010 8:22:48   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu zmajaz)
  Neposredna povezava do sporočila: 30
25.5.2010 8:40:33   
dalia8184
Ufff ja, matematika mi nikoli ni šla :D jaz sem kr 12+55 seštela budala :D

Torej komot lahko dobim cca. 450 eur, to pa ni slabo! Kakšni pa so kaj cenzusi za otroški dodatek, približno, če katera ve (čeprav si verjetno lahko pogledam kje)?

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 31
25.5.2010 22:59:13   
zmajaz
Tule imaš novo lestvico za OD (proti dnu strani): KLIK

Neposredna povezava do sporočila: 32
25.5.2010 22:59:54   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: živka
Kaj pa če ti zmanjka en mesec do porodniške?. Recimo imaš rok februarja 2011, pogodbo do oktobra 2010, potem greš 3 mesece na zavod, zadnji mesec kakor porodniška, kaj pa potem tisti predzadnji mesec? Kaj se zgodi v tem primeru? Se ti šteje kot, da si brez zaposlitve in se gleda tista varianta zadnja tri leta in min. plača, ali se da kako urediti, da bi dobil normalno porodniško?

Midve sva pa prek ZS tole razjasnili - post tule sem pa šele zdajle opazila. user posted image

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 33
   [Brisano sporočilo]
26.5.2010 8:19:35   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu zmajaz)
  Neposredna povezava do sporočila: 34
29.5.2010 22:27:17   
dalia8184
hej,

hvala za link! to je sicer za otroški dodatek, mene bi pa še zanimalo kolk bi dobila porodniške, če se mi upošteva vsaj 12 mesecev delovne dobe iz zadnjih treh let...

bom dala svoj lasten primer, pa če mi bo znala katera povedati, če jaz to prav razumem:

moja zaposlitev je trajala oktober 2007 - oktober 2009 (najprej sem delala 15 mesecev, potem sem bila 3 mesece na zavodu in prejemala nadomestilo plače, potem pa sem se spet zaposlila v eni drugi firmi, kjer sem delala 6 mes., zdaj pa delam preko študenta)...
torej - teoretično gledano - kmalu zanosim in na primer prijavim porodniško maja 2011 (oz. 60 dni pred rokom poroda) - kako se to potem upošteva/računa?
je prav, če vzamem maj 2008 in od takrat do maja 2011 seštejem kolk mesecev del. dobe imam?

< Sporočilo je popravil dalia8184 -- 29.5.2010 22:36:34 >

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 35
29.5.2010 22:53:57   
dalia8184
aja, pa še tole... povsod piše, da je minimalna plača po novem (od marca letos) 734,15 eur ... ampak nikjer pa ne piše kolk je to NETO?

Neposredna povezava do sporočila: 36
30.5.2010 16:41:23   
zmajaz

hvala za link! to je sicer za otroški dodatek, mene bi pa še zanimalo kolk bi dobila porodniške, če se mi upošteva vsaj 12 mesecev delovne dobe iz zadnjih treh let...

Sem ti že zgoraj izračunala za 12 mesecev delovne dobe:
12*2 = 24 + 55 = 79 % minimalne plače. To bi bilo, če daš še 1 otroka v olajšavo, okoli 450 evrov neto.

Neto pa drugače ne piše zato, ker je odvisno od tega, kake olajšave se ti upoštevajo na bruto - če se ti upošteva samo splošna olajšava, ali še dodatna splošna zraven, morda še med letom uveljavljaš olajšavo za otroka ... vse to vpliva na višino neto izplačila.

Neposredna povezava do sporočila: 37
30.5.2010 16:42:46   
zmajaz
je prav, če vzamem maj 2008 in od takrat do maja 2011 seštejem kolk mesecev del. dobe imam?

Ja - tako je.

Neposredna povezava do sporočila: 38
30.5.2010 20:13:16   
dalia8184
Hvala zmajaz!

pa se mi šteje vse to kljub temu, da nisem zbrala celotne del. dobe na istem del. mestu? je pa res, da vmes ni bilo pavze. olajšava za otroka pa se verjetno itak avtomatsko šteje, ko grem na porodniško, ali?
no, če ne druga, mi je malo odleglo zdaj ko vem vse to, ker bi si mogoče res želela otroka v bližnji prihodnosti.

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 39
30.5.2010 20:25:35   
zmajaz
Nima veze pri kolikih delodajalcih in s koliko prekinitvami je ali brez njih je teh 12 mesecev - važno je samo, da si bila v zadnjih 3 letih pred nastopom porodniške najmanj 12 mesecev zavarovana za starševsko varstvo in to je to.

Olajšava za otroka pa se ti pri porodniški upošteva samo, če to označiš na vlogi za starševsko nadomestilo, sicer pa ne, ker je to čisto stvar dogovora: uveljavljaš jo lahko namreč ali ti ali partner, poleg tega se pa sam odločiš, če jo boš uveljavljal sproti med letom ali na koncu leta. Temu ustrezno je potem višje ali nižje mesečno neto izplačilo plače/porodniške. Je pa še to, da se olajšavo vedno bolj splača uveljavljati tistemu, ki ima višji dohodek - midva z možem sva letos skupno gledano profitirala kar 500 evrov, če je olajšavo za oba otroka uveljavljal mož namesto jaz.

Neposredna povezava do sporočila: 40
30.5.2010 22:05:30   
dalia8184
hvala za še en izčrpen odgovor!

zdaj zadeve malo boljše razumem. olajšavo bi potem seveda raje uveljavljal fant, ki ima kar vredu plačo. to potem verjetno ob napovedi napišeš otroka kot olajšavo in sredi leta (junija al kdaj), ko pride davčna napoved, dobiš denar nazaj al kako?

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 41
30.5.2010 22:20:06   
zmajaz
Napovedi se itak ne oddaja več - do  konca januarja je čas, da se na DURS odda vloga za ueljavljanje vzdrževanjih družinskih članov pri inf. izračunu dohodnine in potem dobiš denar nazaj ali maja, če si v prvi rudni, če ne pa julija. Druga varianta pa je, da že takoj po rojstvu otroka narači delodajalcu, da mu to olajšavo upošteva pri plači in takoj začne dobivati ustrezno višje neto izplačilo plače - v tem primeru se pa potem januarja nič ne oddaja, ker mora delodajalec sporočiti DURSU, da je upošteval to olajšavo pri mesečnih obračunih dohodnine pri plači.

Neposredna povezava do sporočila: 42
1.9.2010 22:16:27   
dalia8184
Koliko pa sploh znaša 100% porodniška? Se pravi v mojem primeru, da nisem zaposlena in se mi upošteva delovna doba zadnjih treh let? Če bi zdaj zanosila, bi dobila 93%, ampak sploh ne vem koliko je 100% dejansko v znesku?

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 43
1.9.2010 22:22:56   
zmajaz
To so odstotki od minimalne plače.

Neposredna povezava do sporočila: 44
2.9.2010 16:12:44   
dalia8184
ja sej vem, sem malo narobe napisala, mislila sem minimalno plačo. sej je ena punca že napisala bruto znesek, sem potem šla malo prebrskat nazaj, neto si pa itak ne znam izračunat točno, približno samo.

bomo videli, če bomo rabili te podatke, M mi že zamuja, ampak moram test nardit najprej :)

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 45
3.9.2010 8:12:18   
zmajaz
Zdajle ti še jaz ne vem povedati, koliko pride bruto/neto, ker imajo tile CSD-ji neko foro in sploh ne jemljejo ta nove minimalne plače pri izračunu, ampak neko usklajeno. Recimo, da je tam nekje okoli 580 eur, - par eur gor ali dol, potem je neto to cca. 427 eur - 93% od tega pa torej 397 eur. To je približno, ker kot rečeno ne vem zdaj čisto točno, koliko je tista njihova usklajena osnova, vem, da se je sukala tu nekje kot je bila stara minimalna plača, celo nekoliko nižja je bila.

Neposredna povezava do sporočila: 46
16.9.2010 12:21:00   
Izabelina
lep pozdrav!

Bom kar v to temo vprašala... sem študentka, jutri je moj pdp, s fantom živiva skupaj vendar sva prijavljena vsak na svojem naslovu, fant ni zaposlen... torej uprašanje je naslednje: ali je lahko otrok prijavljen na naslovu kjer živimo, čeprou noben od naju ni prijavljen tukaj? in kako naj tega otroka zavarujeva glede na to, da sej jaz zavarovana preko svojega očeta moj fant pa ni zavarovan (ker ni prijavljen nikjer ne na zavodu ne nikjer drugje)?

upam, da sem napisala dokaj razumljivo... živce mi bo požrla ta papirologija, ki je ne obvladam...

Naj tvoje srce razposajeno zazvončklja,
kot mu je usojeno!

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 47
16.9.2010 12:35:42   
zmajaz
Najbolj pametno bi ti bilo otroka prijaviti na naslovu, kjer si prijavljena ti, zavarovan je pa lahko prek tvojega očeta, ker si tudi ti.

(odgovor članu Izabelina)
Neposredna povezava do sporočila: 48
16.9.2010 13:00:37   
Izabelina
hvala! otroka bova prijavila tam kjer je prijavljen moj fant, ker pač živimo v tej občini jaz pa sem iz čisto drugega konca (tudi kasneje zaradi vrtca)... za zavarovanje pa še ne vem kako bo... kaj pa moram izpolniti (katere obrazce) če zavarujem otroka prek svojega očeta?

Naj tvoje srce razposajeno zazvončklja,
kot mu je usojeno!

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 49
16.9.2010 17:22:22   
zmajaz
V papirnici kupiš obrazec MDČ (prijava podatkov o zdravstvenem zavarovanju družinskih članov), potem ga je pa treba izpolniti, oče ga mora odnesti v službo in mora to iti njegov delodajalec uredit na ZZZS. Nisem pa prepričana, če bi znali morda biti kaki problemi, če bo otrok prijavljen drugje.

(odgovor članu Izabelina)
Neposredna povezava do sporočila: 50
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?