Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
Uporabnik | |
|
|
RE: Z majčki 2009 - 10. del 30.3.2010 20:08:55
|
|
|
|
petrazg
|
No tole je ena prilepila iz med.over.net Kako prepoznamo škrlatinko? Od okužbe do pojava bolezni mine od 1 do 7 dni, v povprečju pa 3 dni. Začetek je nenaden z visoko vročino, bruhanjem, glavobolom, mrazenjem in bolečinami v žrelu. Zlasti manjši otroci pogosto tožijo, da jih boli trebušček. V ustih vidimo močno povečani rdeči nebnici in žrelo. Nebnici sta lahko pokriti z belimi oblogami. Na pordelem mehkem nebu in jezičku pogosto vidimo tudi drobne pikčaste krvavitve. Jezik je v začetku bolezni debelo belo obložen, kasneje pa se obloge odluščijo in pod njimi vidimo močno pordelo površino jezika s poudarjenimi papilami, kar daje površini jezika malinast videz. Začetek bolezni in spremembe, ki jih vidimo v ustih, so povsem enake kot pri streptokokni angini. Značilen izpuščaj Za škrlatinko značilen izpuščaj se pojavi drugi dan bolezni. Izpuščaj se začne v pazduhah in v dimljah ter se nato širi po vsem sprednjem delu trupa, nato pa zajame še vrat in ude. Izpuščaj sprva izgleda le kot močna rdečina, ki na pritisk zbledi, v nekaj urah pa postane drobno zrnat, po otipu bi ga lahko primerjali z brusnim papirjem ali "kurjo kožo". Po dlaneh in po podplatih izpuščaja praviloma ni. Obraz je samo močno pordel zlasti v predelu lic, med ustnima kotoma in nosom pa ostane bel trikotnik. Izpuščaj pa ni vedno prisoten povsod po telesu, pogosto ga najdemo le v pregibih (v komolčni, kolenski in pazdušni kotanji ter v dimljah). V pregibih so kožne gube vidne kot izrazito rdeče črte, v gubah pa so vidne pikčaste krvavitve, ki so posledica krhkosti kapilar. Ob koncu prvega tedna bolezni se prične drobno luščiti koža na obrazu in trupu okrog ključnice, ob koncu drugega tedna bolezni pa se koža v velikih zaplatah prične luščiti ob nohtih, na dlaneh in na podplatih. Škrlatinka lahko nastane tudi kot posledica streptokokne okužbe kože, rane ali opekline. V tem primeru so izraženi splošni znaki bolezni in spremembe na koži, niso pa izražene spremembe na nebnicah in v žrelu, to obliko bolezni imenujemo ekstrabukalna škrlatinka. Je pa to iz med. over.neta.
|
|
|
|
RE: Z majčki 2009 - 10. del 30.3.2010 20:11:24
|
|
|
|
tubby
|
PetraZg sem tudi jaz tole šla brat. Dibr da ste bli na dopustu zdravi in ste lahko uživali, hitro se pozdravite
|
|
|
|
RE: Z majčki 2009 - 10. del 30.3.2010 20:12:24
|
|
|
|
koala.cek
|
fajn
|
|
|
|
RE: Z majčki 2009 - 10. del 30.3.2010 20:12:27
|
|
|
|
Dudica1
|
ufff
|
|
|
|
RE: Z majčki 2009 - 10. del 30.3.2010 20:13:10
|
|
|
|
Dudica1
|
a pa se kej dobi za škraltinko?
|
|
|
|
RE: Z majčki 2009 - 10. del 30.3.2010 20:13:17
|
|
|
|
petrazg
|
IZVIRNO SPOROČILO: majana79 petra, sem jaz tudi opazila, da super zgledaš si te lahko natisnem pa dam na hladilnik za motivacijo? Ponavadi daš na hladilnik grde , debele ljudi, da te mine apetit ...
|
|
|
|
RE: Z majčki 2009 - 10. del 30.3.2010 20:16:30
|
|
|
|
majana79
|
IZVIRNO SPOROČILO: petrazg IZVIRNO SPOROČILO: majana79 petra, sem jaz tudi opazila, da super zgledaš si te lahko natisnem pa dam na hladilnik za motivacijo? Ponavadi daš na hladilnik grde , debele ljudi, da te mine apetit ... jst sem drugačna rabim videt kako bi rada zgledala, ne kako zgledam za to mam ogledalo
|
|
|
|
RE: Z majčki 2009 - 10. del 30.3.2010 20:16:54
|
|
|
|
koala.cek
|
IZVIRNO SPOROČILO: Dudica1 a pa se kej dobi za škraltinko? obvezni so AB, ker lahko pusti posledice
|
|
|
|
RE: Z majčki 2009 - 10. del 30.3.2010 20:19:35
|
|
|
|
Dudica1
|
IZVIRNO SPOROČILO: koala.cek IZVIRNO SPOROČILO: Dudica1 a pa se kej dobi za škraltinko? obvezni so AB, ker lahko pusti posledice aha,ker jaz spet mislim da ne bi vedela sploh da jo ima.Sej petra najbrž ni zarad tega peljala
|
|
|
|
RE: Z majčki 2009 - 10. del 30.3.2010 20:26:05
|
|
|
|
petrazg
|
IZVIRNO SPOROČILO: Dudica1 IZVIRNO SPOROČILO: koala.cek IZVIRNO SPOROČILO: Dudica1 a pa se kej dobi za škraltinko? obvezni so AB, ker lahko pusti posledice aha,ker jaz spet mislim da ne bi vedela sploh da jo ima.Sej petra najbrž ni zarad tega peljala Dudi, saj ga res nismo peljali zaradi tega... nista imela driske, nista bruhala, nobeden nima vročine, jezika nima nobeden belega, tečna nista, imata prej več energije kot premalo, Anže je bil 2 dni v vrtcu pa niso nič rekli... nič kar bi nakazovalo... Edino L. ima polno pikic po bušijo od popoldan, ob 15 jih sigurno ni imel... Je rekla, da je lažja oblika al pa šele začetek... Dobila sta pa antibiotike, Luka za 10 dni Ospen, Anže za 5 dni Sumamed. Je rekla, da bi morala biti v petek dopoldan ok, drugače kontrola...
|
|
|
|
RE: Z majčki 2009 - 10. del 30.3.2010 20:30:52
|
|
|
|
Dudica1
|
IZVIRNO SPOROČILO: petrazg IZVIRNO SPOROČILO: Dudica1 IZVIRNO SPOROČILO: koala.cek IZVIRNO SPOROČILO: Dudica1 a pa se kej dobi za škraltinko? obvezni so AB, ker lahko pusti posledice aha,ker jaz spet mislim da ne bi vedela sploh da jo ima.Sej petra najbrž ni zarad tega peljala Dudi, saj ga res nismo peljali zaradi tega... nista imela driske, nista bruhala, nobeden nima vročine, jezika nima nobeden belega, tečna nista, imata prej več energije kot premalo, Anže je bil 2 dni v vrtcu pa niso nič rekli... nič kar bi nakazovalo... Edino L. ima polno pikic po bušijo od popoldan, ob 15 jih sigurno ni imel... Je rekla, da je lažja oblika al pa šele začetek... Dobila sta pa antibiotike, Luka za 10 dni Ospen, Anže za 5 dni Sumamed. Je rekla, da bi morala biti v petek dopoldan ok, drugače kontrola... ja no sej in je lažja oblika,in ne veš posledice pa najbrž so če ni zdravljeno eh kdo bi razumel ...
|
|
|
|
RE: Z majčki 2009 - 10. del 30.3.2010 20:39:09
|
|
|
|
lake
|
Crknjena sm. Tanja Pri nas tudi vedno pihnemo v obraz ob takem joku, in ponavadi pomaga.
|
|
|
|
RE: Z majčki 2009 - 10. del 30.3.2010 20:40:19
|
|
|
|
petrazg
|
Majana... a znakec top- rated seller kaj pomeni? Sedaj je na licitaciji ena ura 179,50 dolarjev...
|
|
|
|
RE: Z majčki 2009 - 10. del 30.3.2010 20:47:43
|
|
|
|
majana79
|
ja, bi moral bit načeloma ok... poglej procente zraven, to pomeni kako je ocenjen s strani kupcev lahko mi daš link, pa pogledam
|
|
|
|
RE: Z majčki 2009 - 10. del 30.3.2010 20:48:32
|
|
|
|
majana79
|
IZVIRNO SPOROČILO: lake Crknjena sm. a si spet pekla?
|
|
|
|
RE: Z majčki 2009 - 10. del 30.3.2010 20:49:39
|
|
|
|
Dudica1
|
Jutri morava pa s T na metelkovo na sistematskega (psiholog) A se da tam še kje parkirat al samo na železniški
|
|
|
|
RE: Z majčki 2009 - 10. del 30.3.2010 20:51:07
|
|
|
|
ledenka
|
IZVIRNO SPOROČILO: Dudica1 Jutri morava pa s T na metelkovo na sistematskega (psiholog) A se da tam še kje parkirat al samo na železniški garažo imaš poleg ZD 1,5 E na uro
|
|
RE: Z majčki 2009 - 10. del 30.3.2010 20:51:58
|
|
|
|
maja1488
|
O babuše! KatMat...VSE NAJBOLJŠE Vidim, da je spet ful bolnih. Pozdravite se Flaška...a veš da pipe niso imeli. Dobijo 5.4., stane pa 119€, torej 10 manj kot v avstriji. Dudi...zate sem dobila vse. Crknjena sem totalno, Z je skor celo pot gor in dol jokala, tam je bila pa ful pridna. Morem it likat, ker nima M niti enih čistih hlač.
|
|
|
|
RE: Z majčki 2009 - 10. del 30.3.2010 20:55:13
|
|
|
|
Dudica1
|
IZVIRNO SPOROČILO: ledenka IZVIRNO SPOROČILO: Dudica1 Jutri morava pa s T na metelkovo na sistematskega (psiholog) A se da tam še kje parkirat al samo na železniški garažo imaš poleg ZD 1,5 E na uro kok je pa na železnici?
|
|
|
|
RE: Z majčki 2009 - 10. del 30.3.2010 20:55:57
|
|
|
|
Dudica1
|
IZVIRNO SPOROČILO: maja1488 Dudi...zate sem dobila vse. super... ...a so cene take kot na italjanski strani?
|
|
|
|
RE: Z majčki 2009 - 10. del 30.3.2010 20:57:52
|
|
|
|
maja1488
|
IZVIRNO SPOROČILO: Dudica1 IZVIRNO SPOROČILO: maja1488 Dudi...zate sem dobila vse. super... ...a so cene take kot na italjanski strani? A veš, da tut pogledala nisem, ker si nisem zraven napisala. Pomojem je isto al pa tam tam. Večjih razlik zihr ni. Bom šla pol ol po račun, pa ti sporočim.
|
|
|
|
RE: Z majčki 2009 - 10. del 30.3.2010 21:00:07
|
|
|
|
ledenka
|
IZVIRNO SPOROČILO: Dudica1 IZVIRNO SPOROČILO: ledenka IZVIRNO SPOROČILO: Dudica1 Jutri morava pa s T na metelkovo na sistematskega (psiholog) A se da tam še kje parkirat al samo na železniški garažo imaš poleg ZD 1,5 E na uro kok je pa na železnici? to pa ne vem
|
|
RE: Z majčki 2009 - 10. del 30.3.2010 21:03:55
|
|
|
|
Dudica1
|
majana hvala...uf je pa kar dost cenejše na železnici ...se bomo še mal sprehodili. maja okej
|
|
|
Za doječe matere.
пеперутка16
Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?