Gina
|
To da jih ponižuje, je nesprejemljivo. Vendar s tem, da greš do razredničarke ne boš nič rešila. Kako naj ona vpliva nanjo mi ni jasno? Oni dve sta enakovredni, imata enako plačo in nista ena drugi podrejeni, imata vsaka svoj program in delata samostojno po njem. Delata vsaka svoje delo in navadno niti ne vesta, kaj druga dela in kakšne težave ima (vsaj v polovici šol po Sloveniji je tako, žal). Še celo če greš do ravnatelja, je vprašljivo, kaj boš dosegla pri takih primerkih. Jaz bi vsekakor najprej stopila do nje. Z možem vred. In najprej mal zatežila zaradi poniževanja, potem pa odvisno od reakcije, ukrepala naprej. Kar se tiče tega, da je bil otrok 15 minut na wc-ju, se pa strinjam z njo. A veš kako dolga doba je 15 minut, kadar si odgovoren za otrokain moraš natančno vedet kje je in kaj dela, pa njega ni in ni in ni..., ker je šel lulat? A veš kako strašno se ustrašiš že pri otroku, ki nima nobenih težav ali diagnoz, pa kako šele, če ima otrok diagnozo, ker tedaj čutiš še toliko večjo odgovornost? Najbrž ne veš, ker doma to, da gre za 15 minut na wc, ni ista situacija. IN v končni fazi se tam res ni za pogovarjat no, tam je res vse skupaj precej bolj nehigienično kot kjerkoli drugje, to ima prav - aja, najbrž ne veš, da otroci pogosto hodijo, sploh v nižjih razredih skup na wc, najdeš po tri na istem stranišču, ko se stiskajo, vse prešlatajo in klepetajo ali lulajo in kakajo. To je pogost pojav. Velikokrat medtem ko lulajo, drugi delajo oslarije... se recimo obešajo po vratih, po držalu za role papirja ali mažejo z rokami po zidovih. Če bi imela vse to zadaj v zavesti, bi ti bila njena reakcija kar se umazanije na straniščih tiče, popolnoma jasna in sprejemljiva in bi jo razumela. Šolska stranišča nisodomača stranišča. Tudi kar se tiče povišanega glasu, se mi to ne zdi nič groznega. Ja s čim pa naj doseže učitelj red, lepo te prosim, kadar nič drugega ne pomaga? Saj je to edino dovoljeno sredstvo sploh še? Z lepo besedo se žal ne pride kaj dosti daleč pri otrocih, ki težje sprejemajo red - red pa moraš zagotovit zaradi drugih otrok, a naj živijo v kaosu in pridejo totalno nevrotični domov zaradi treh mulcev, ki se ne znajo vest? Dejanja poganjajo svet, žal. Še prej pa včasih tudi malo bolj ostra beseda, ki je v končni fazi daleč manj huda in boleča za otroke, kot če ne sme celo popoldne s froci nogomet špilat, ampak mora poleg učiteljice stat. In iz tega razloga, ker noče otroka tako zelo kaznovat, raje prej proba z malo višjim glasom. Tako jaz to vidim. In v končni fazi kar se povišanega glasu tiče, je to zakonsko dopustno in noben prekršek v nobenem smislu. Tebe kot mamo boli, ker je otrok nekaj naredil, ap mora svoje posledice prenest. Ampak jih mora, ne moreš mu jih odvzet. Da ne bi kdo to enačil s poniževanjem. To je nedopustno in nesprejemljivo, kot sem že napisala. In ni isto kot povišan glas ali zavarovanje otroka pred fekalijami in ostalimi bakterijami na wc-ju. Govorila si o treh različnih stvareh.
|