tažana
|
no jaz bom mal iz tega plonkala: 4-7 mesecev NIČ VEČ SAMO MLEKO PRVE ŠTIRI MESECE JE EDINA PRIMERNA HRANA MATE¬RINO MLEKO ALI NADOMESTEK ZANJ. POTEM PA OTROK POTREBUJE ŽE NEKAJ ČVRSTE HRANE. Sprva otrok ne more sedeti ali žvečiti in ne more prebaviti kompleksne hrane. Toda med četrtim in sedmim mesecem pride čas, ko samo mleko ne zadosti več potrebam razvijajočega se otroškega organizma po hranilnih snoveh in energiji. Dojenčka je treba navaditi na čvrsto hrano. Prehod se začne z vedno gostejšimi tekočinami, prva čvrstejša hrana so kašice, potem pa začne dobivati hrano, v kateri so koščki, ki jih je treba prežvečiti in pogoltniti. Na koncu obdobja navajanja na čvrsto hrano je otroček nared za prilagojene različice »odrasle« hrane. PRVE DOJENČKOVE JEDI ŽIVILA, KI SE JIM IZOGIBAMO Iz dojenčkove prehrane izključimo naslednje sestavine: • Sol bi dojenčku lahko preobremenila ledvice. • Prevelike količine sladkorja lahko povzročijo zobno gni¬lobo. Sicer pa sladkor takoj preide v kri in povzroči hiter, nenaraven porast energije. • Pšenica in rž vsebujeta gluten, ki lahko pri zelo majhnem šte¬vilu dojenčkov sproti celiakijo, če ga uvajajmo pred 6. mesecem. • Mehko kuhana jajca utegnejo vsebovati salmonele, bakterije, ki povzročajo salmoneloze. • Sveži siri lahko vsebujejo bak¬terije, ki povzročajo listeriozo. • Med utegne vsebovati spore bakterije Clostridium botulinum, ki lahko povzročijo resno bolezen. • Pri majhnem številu malčkov lahko izdelki, v katerih so oreški, povzročijo resno alergijo. OSNOVE NAVAJANJA NA ČVRSTO HRANO Med četrtim in sedmim mesecem začne dojenček kazati, da je nared za čvrstejšo hrano. Številni lahko sedijo, če jih podpremo, držijo hrano v ustih in jo mešajo s slino. Nekateri se ob pogledu na hrano začnejo sliniti ali jokati in so po mlečnem obroku še vedno videti lačni. Ko se odločimo, da bomo dojenčku začeli dodajati čvrstejšo hrano, lahko določimo čas, ko ga redno hranimo in mu namenimo vso pozornost. Nekateri so najbolj lačni zjutraj, drugi zvečer. Sprva ponudimo dojenčku malo jedi na koncu žlice. Večina del jedi pogoltne, drugo pa jim steče po bradici. Vsak dan ponudimo dojenčku žličko več, če je videti lačen. Približno dva tedna po pirvi jedi ponudimo drugo. Če gre vse dobro, spet čez dva tedna ponudimo tretjo jed. PRIPRAVA KAŠIC Za prvo jed lahko kuhan riž zmešamo z vodo, nadomestkom: materino mleko ali materinim mlekom in pretlačimo kašo, gosto kot kremna juha. Ali pa poskusimo z riževimi kosmiči za dojenčke. Če otročku tekne, čez dva tedna poskusimo s kuhanim in v kašo pretlačenim jabolkom ali hruško. Za tretjo jed pa pretlačenim krompirjem ali korenčkom. Za dojenčke je mogoče dobiti vse več vrst kašic iz ekološko pridelanega sadja in zelenjave. Vendar kašice prav lahko pripravimo tudi sami. Nekatere vrste živil, na primer banano, lahko preprosto zmečkamo z vilicami. Druge lahko pretlačimo skozi sito, splača pa se kupiti ročni ali električni mešalnik, ki prihranita čas. Vlakna in peške moramo odstraniti, sadje in zelenjavo pa pred kuhanjem olupiti. V tem obdobju dojenček težko prebavi vlaknine. Dojenčkovi hrani moramo začeti dodajati več beljakovin — mesa, rib, sita, jogurta in fižola. Beljakovine moramo dodajati postopno, sprva samo enkrat na dan, da dojenčku ne bi preobremenili ledvic. VRHUNSKO EKOLOŠKO ŽIVILO RIŽ je bogat z beljakovinami in vitamini skupine B, glutena pa ne vsebuje. Ekološki riž pridelujejo brez umetnih pesticidov. MATERINO MLEKO je vrhunska hrana, proizvedena prav za to, da zadosti dojenčkovim posebnim potrebam. VPRAŠANJI Zakaj dojenček joke in odklanja hrano, čeprav sem prepričana, da je lačen? Če je dojenček zelo lačen, mu morda ne ugaja okus čvrste hrane. Preden mu ponudite prvo jed, mu dajte malo mleka. Vrnila se bom v službo. Ali naj otroka odstavim od prsi in ga navadim na nadomestek materinega mleka? Zdaj ni pravi čas, ker bi od otroka zahtevali, naj se obenem sprijazni z dvema velikima spremembama, z vašo odsotnostjo in s hranjenjem iz stekleničke. Najbolje je, da otroka navadite na stekleničko nekaj tednov, preden se vrnete v službo. NAVAJANJE NA ČVRSTO HRANO PO SVETU V vsaki kulturi začno otročka navajati na tamkajšnjo glavno hrano, medtem ko je mleko še vedno najpomembnejši vir hranilnih snovi. Prva hrana je povsod blagega okusa in vsebuje predvsem ogljikove hidrate. Marsikje recepti za tradicionalne prve dojenčkove jedi prehajajo iz roda v rod. V Aziji je riž temeljna sestavina za kedžeri ali kondži, ki ju dajejo dojenčkom od petega meseca naprej. Sprva kuhan tlačen riž zmešajo s sokom kuhane leče. Ko otroček raste, dodajo rižu pretlačeno lečo, nato grah, korenček, paradižnikovo kašo, koper, koriander in včasih jogurt. Na Kitajskem kondžiju dodajo zelenjavo in piščančje meso. Na karibskem območju prve jedi pogosto kuhajo na sopari. Tako na primer v sopari kuhano belo ribje meso jo z bučo. Otročkom ponudijo tudi pretlačeno enolončnico s piščančjim ali ribjim mesom. V Afriki je prva jed koruzni ali rižev močnik, postopoma mu dodajajo zelenjavo in beljakovinska živila. V Mehiki in velikem delu Južne Amerike prve jedi temeljijo na krompirju, koruzi, zelenjavni papriki, fižolu in tortiljah. DOJENČKOVA PRVA ZELENJAVA ... str. 4 JABOLČNOMARELIČNA KAŠA ... str. 5 SADNI KOMPOT - DOJENČKOV PRVI BOŽIČ ... str. 6 BANANA Z JAGODIČEVJEM ... str. 7 BANANINA KAŠA ... str. 8 JABOLČNA KAŠA S SUHIMI SLIVAMI ... str. 8 MARELIČNA KAŠA ... str. 8 KROMPIR S SIROM ... str. 9 PIŠČANEC S PARADIŽNIKOM ... str. 10 SREDOZEMSKA ZELENJAVA S PIŠČANCEM ... str. 11 DOJENČKOVA PRVA ZELENJAVA Prvi tedni navajanja na čvrsto hrano so čas, ko otroka spodbujamo, naj poskusi nove KONSISTENCE in OKUSE. V tem receptu sem iz svoje najljubše ZELENJAVE naredila hranilno ŽIVO RUMENO KAŠO. sestavine: 1 žlička olivnega olja 1 olupljen in drobno narezan velik korenček 2 žlici nesoljenih zrn sladke koruze, zamrznjenih ali iz pločevinke 1 olupljen in drobno narezan krompir 4 žlice vode 1 žlice svežega ali zamrznjenega graha priprava: V majhni kozici na srednje močni vročini segrejemo olje. Dodamo korenček in pražimo približno 5 minut, da se zmehča. Dodamo krompir, grah, koruzo in vodo ter zmešamo. Zavremo, vročino znižamo, kozico pokrijemo in vsebino dušimo približno 15 minut. Občasno premešamo, da se ne prime. Zelenjavo pretlačimo skozi sito ali v mešalniku obdelamo v kašo. Če je zaželena redkejša kaša, dodamo malo več vode. količina: 2-3 obroki za 4-mesečnega dojenčka; 1 obrok za 6-mesečnega primerno za: vegetarijance; tiste, ki ne prenašajo glutena, mleka in laktoze shranjevanje: 24 ur v hladilniku; 4 tedne v zamrzovalniku čas priprave: 15 minut + 20 minut kuhanja hranilna vrednost: dober vir • kompleksnih ogljikovih hidratov • vitamina E Ker dojenčki tako hitro rastejo, potrebujejo hrano, ki daje veliko energije. Ta recept vsebuje okusno ekološko olivno olje, ki zviša energijsko vsebnost jedi. JABOLČNOMARELIČNA KAŠA EKOLOŠKO PRIDELANA JABOLKA so pogosto starih sort. Te so bolj odporne proti škodljivcem, zato se pridelovalci lahko IZOGNEJO uporabi PESTICIDOV in fungicidov. sestavine: 2 olupljeni, razpečkani in sesekljani majhni jabolki 2 olupljeni in sesekljani sveži ali 6 sesekljanih suhih marelic priprava: Jabolki in marelice damo v kozico in prilijemo toliko vode, da jih ravno pokrije. Zavremo, vročino znižamo, kozico pokrijemo in sadje dušimo približno 5 minut. Odcedimo in vodo prihranimo. Sadno mešanico pretlačimo skozi sito ali v mešalniku obdelamo v kašo. Če je zaželena redkejša kaša, dodamo malo prihranjene vode. količina: 2-3 obroki za 4-mesečnega dojenčka; 1 obrok za 6-mesečnega primerno za: vegetarijance; tiste, ki ne prenašajo glutena, mleka in laktoze shranjevanje: 24 ur v hladilniku; 4 tedne v zamrzovalniku čas priprave: 10 minut + 10 minut kuhanja hranilna vrednost: dober vir • vitamina A Mehka kaša iz jabolk in marelic je zaradi svežega okusa idealen posladek po nesladkem obroku. SADNI KOMPOT - DOJENČKOV PRVI BOŽIČ To je različica angleškega BOŽIČNEGA PUDINGA, a brez maščobe in sladkorja, ki ju sicer vsebuje. Dojenčki jo imajo zelo radi, zato jo pripravljam tudi čez leto – le da ji takrat rečem SADNI KOMPOT. sestavine: 75 ml vode ½ žlice ovsenih kosmičev ½ olupljenega, razpečkanega in sesekljanega jabolka 1 olupljena in sesekljana sveža ali 4 sesekljane suhe marelice ½ drobno narezane suhe smokve 1 ščepec cimeta 2 žlički sultanin priprava: Vse sestavine damo v majhno kozico. Zavremo, vročino znižamo, kozico pokrijemo in vsebino dušimo približno 5 minut. Občasno premešamo, da se ne prime. Sadno mešanico pretlačimo skozi sito ali v mešalniku obdelamo v kašo. Če je zaželena redkejša kaša, dodamo malo več vode. količina: 2-3 obroki za 4-mesečnega dojenčka; 1 obrok za 6-mesečnega primerno za: vegetarijance; tiste, ki ne prenašajo glutena, mleka in laktoze shranjevanje: 24 ur v hladilniku; 4 tedne v zamrzovalniku čas priprave: 10 minut + 5–10 minut kuhanja hranilna vrednost: dober vir • vitamina C, • železa Dojenčki imajo radi okus zelo majhnih količin začimb in dišavnic v hrani - njihova hrana naj ne bo omledna. BANANA Z JAGODIČEVJEM JAGODIČEVJE doda slajšim jedem prijetno kislino in je bogato z VITAMINOM C in MINERALI Ta preprosti recept povezuje gladko konsistenco pretlačene BANANE in visoko ENERGIJSKO vsebnost RIŽA. sestavine: 4 žlice vode ½ žlice riževih kosmičev ali zmletega riža 1 drobno narezana banana 10 svežih ali zamrznjenih plodov jagodičevja, kot so maline, jagode ali borovnice, v poljubni kombinaciji priprava: V majhni kozici zavremo vodo. Dodamo vse druge sestavine in na šibki vročini kuhljamo približno 5 minut. Občasno premešamo, da se ne prime. Sadno mešanico pretlačimo skozi sito ali v mešalniku obdelamo v kašo. Če je zaželena redkejša kaša, dodamo malo več vode. količina: 2-3 obroki za 4-mesečnega dojenčka; 1 obrok za 6-mesečnega primerno za: vegetarijance; tiste, ki ne prenašajo glutena, mleka in laktoze shranjevanje: 24 ur v hladilniku; 4 tedne v zamrzovalniku čas priprave: 5 minut + 10 minut kuhanja hranilna vrednost: dober vir • vitamina C, • železa Poskusimo uporabiti sezonsko jagodičevje, saj je v njem največ hranilnih snovi. SADNE KAŠE BANANINA KAŠA sestavine: ½ žlice ovsenih kosmičev 150 ml vode 1 zmečkana majhna zrela banana 2lički sultanin JABOLČNA KAŠA S SUHIMI SLIVAMI sestavine: ½ ovsenih kosmičev 150 ml vode 1 olupljeno, razpečkano in drobno narezano majhno jabolko 4 sesekljane suhe slive MARELIČNA KAŠA sestavine: ½ žlice ovsenih kosmičev 150 ml vode 2 olupljeni in sesekljani sveži ali 5 sesekljanih suhih marelic ½ žlice sultanin priprava: Vse sestavine damo v majhno kozico, pokrijemo in zavremo. Vročino znižamo in vsebino na šibki vročini kuhljamo približno 5 minut. Občasno premešamo, da se ne prime. Mešanico pretlačimo skozi sito ali v mešalniku obdelamo v kašo. Če je, zaželena redkejša kaša, dodamo več vode. količina: 2-3 obroki za 4-mesečnega dojenčka; 1 obrok za 7-mesečnega primerno za: vegetarijance; tiste, ki ne mleka in laktoze shranjevanje: 24 ur v hladilniku; 4 tedne v zamrzovalniku čas priprave: 10 minut + 6 minut kuhanja hranilna vrednost: dober vir • vitaminov skupine B KROMPIR S SIROM S to jedjo dojenčku obzirno predstavimo MLEČNI izdelek. SIRA je ravno dovolj, da jed dobi poseben okus, ki za dojenčka ni premočan. sestavine: 1 žlička olivnega olja ½ sesekljane majhne čebule 1 olupljen in drobno narezan krompir 2 žllci mleka 3 žlice vode 1 žlica naribanega ementalca priprava: V majhni kozici na srednje močni vročini segrejemo olivno olje. Dodamo čebulo in jo pražimo približno 5 minut, da se zmehča. Dodamo krompir in ga 1 minuto počasi pogrevamo. Prilijemo mleko in vodo in zmešamo. Pokrijemo in kuhljamo približno 15 minut, da se krompir zmehča. Vmes občasno premešamo, da se ne prime. Odstavimo in primešamo sir ter mešamo, dokler se ne razpusti. Mešanico pretlačimo skozi sito ali v mešalniku obdelamo v kašo. Če je zaželena redkejša kaša, dodamo več vode. količina: 2-3 obroki za 4-mesečnega dojenčka; 1 obrok za 6-mesečnega primerno za: vegetarijance; tiste, ki ne prenašajo glutena shranjevanje: 24 ur v hladilniku; 4 tedne v zamrzovalniku čas priprave: 15 minut + 20 minut kuhanja hranilna vrednost: dober vir • kalcija Dojenčkom jedi raje ne solimo, previdni pa smo tudi pri uporabi že slanih živil, na primer sira in prekajenih rib. PIŠČANEC S PARADIŽNIKOM Ko sva bili s sestro še otroka, nama je najina mama Betty pripravljala ČUDOVITO ENOLONČNICO s piščančjim mesom. Spomine nanjo sem uporabila pri tej jedi, primerni za dojenčka. sestavine: 1 žlička olivnega olja 1 sesekljana majhna čebula 1 olupljen in drobno narezan korenček 1 ščepec zmletega origana 1 olupljen in drobno narezan majhen krompir 2 žlički svežega ali zamrznjenega graha 1 žlica drobno narezanega mesa surovih ali kuhanih piščančjih prsi ali stegna 2 žlički paradižnikove mezge 1 žlica zrn kuhane, nesoljene bele fižolice ali fižola maslenca (lahko tudi iz pločevinke) 5 žlic vode priprava: V majhni kozici na srednje močni vročini segrejemo olivno olje. Dodamo čebulo, korenček in origano in pražimo približno 5 minut. Dodamo krompir, grah, meso, paradižnikovo mezgo, fižol in vodo in zmešamo. Pokrijemo in dušimo približno 20 minut. Mešanico pretlačimo skozi sito ali v mešalniku obdelamo v kašo. količina: 2-3 obroki za 4-mesečnega dojenčka; 1 obrok za 6-mesečnega primerno za: vegetarijance; tiste, ki ne prenašajo glutena, mleka in laktoze shranjevanje: 24 ur v hladilniku; 4 tedne v zamrzovalniku čas priprave: 15 minut + 20 minut kuhanja hranilna vrednost: dober vir • železa Neekološko vzrejeni piščanci pogosto dobijo toliko antibiotikov; da se jim pri kuhanju za dojenčka raje izognemo. SREDOZEMSKA ZELENJAVA S PIŠČANCEM Slavna provansalska RATATOUILLE je zaradi mehke SREDOZEMSKE ZELENJAVE čudovita jed za dojenčka. Tej različici sta dodana še druga zelenjava in piščančje meso, kar dvigne RAVEN BELJAKOVIN in ENERGIJE. sestavine: 1 žlička olivnega olja 1 sesekljana majhna čebula 1 olupljen in drobno narezan velik korenček ½ olupljene in drobno narezane bučke 1 drobno narezan šampinjon 1 drobno narezan majhen košček rdeče paprike 1 ščepec drobno sesekljanega svežega rožmarina 1 olupljen in drobno narezan jajčast paradižnik, ki smo mu odstranili semena, ali 2 žlički paradižnikove mezge 1 olupljen in drobno narezan krompir 1 žlica drobno narezanega mesa piščančjih prsi ali stegna 2 žlički svežega ali zamrznjenega graha 125 ml vode priprava: V majhni kozici na srednje močni vročini segrejemo olivno olje. Dodamo čebulo, korenček, bučko, šampinjon, papriko in rožmarin in pražimo približno 5 minut, da se vse zmehča. Če bomo uporabili paradižnik, ga medtem olupimo in mu odstranimo semena. To naredimo tako, da ga položimo v nepregorno posodo, prelijemo s kropom in počakamo 1 minuto. Potem ga odcedimo in prelijemo s toliko mrzle vode, da ga pokrije. Vodo odlijemo in paradižnik z ostrim nožem olupimo. Razrežemo ga na četrtine in semena izpraskamo. V kozico dodamo paradižnik ali paradižnikovo mezgo, krompir, piščančje meso, grah in vodo. Zavremo, vročino znižamo, kozico pokrijemo in vsebino kuhljamo približno 20 minut. Občasno premešamo. Mešanico pretlačimo skozi sito ali v mešalniku obdelamo v kašo. Če je zaželena redkejša kaša, dodamo malo več vode. količina: 3-4 obroki za 4-mesečnega dojenčka; 2 obroka za 6-mesečnega primerno za: tiste, ki ne prenašajo glutena, mleka in laktoze shranjevanje: 24 ur v hladilniku; 4 tedne v zamrzovalniku čas priprave: 15 minut + 25 minut kuhanja hranilna vrednost: dober vir • železa Jed lahko spreminjamo z uporabo druge sveže sezonske zelenjave, ki ji ni bilo treba prenašati dolgega potovanja.
|