nananaja
|
kaj pa jaz vem keri dohodki se upoštevajo, če je plača za 2008, denarna socialna pomoč bog ve iz karega leta(2008 je nisem dobivala),preživnina za malidve je dobro, za malega pa so mi preživnino upoštevali že za v naprej za leto 2009. Tak da nimam pojma keri dohodki se upoštevajo. Tole pa meni ni prav nič jasno! Na straneh ministrstva za delo, družino in socialne zadeve piše tole: Skupni dohodek družine je vsota vseh bruto dohodkov vseh družinskih članov za isto koledarsko leto. V skupni dohodek družine se štejejo:- vsi dohodki, ki so vir dohodnine (plače, pokojnine, avtorski honorarji, prejemki učencev in študentov za delo preko študentskega servisa...)
- transferni dohodki (denarne dajatve po zakonu o socialnem varstvu, plačani prispevki za rejnice, nadomestila za brezposelnost, denarna pomoč za brezposelnost, štipendije, starševski dodatek s prispevki, delno plačilo za izgubljeni dohodek s prispevki, plačani prispevki za samostojne ustvarjalce na področju kulture, plačani prispevki za vrhunske športnike in šahiste, nadomestila preživnin, denarne dajatve vojnim invalidom, veteranom in žrtvam vojnega nasilja in drugi transferni dohodki)
- drugi dohodki (nagrade vajencev, preživnine v višini pravnega izvršilnega naslova, dediščine in darila, dohodki od iger na srečo, rente od zavarovanj, odškodnine pri nezgodnem zavarovanju in drugi dohodki ali prejemki).
Smo ravno decembra oddajali novo vlogo, zato vem, dase seštevajo dohodki za isto koledarko leto. Pač če se je rodil letos, potem preživnin lani ni bilo, al ne. Pa daj ti doma preračunaj, kakšne dohodke si lani dobila, pa to preštudiraj po obrazcu in navodilih za izpolnjevanje. Vse to najdeš na netu. Potem pa s tem pojdi k delavki in se pogovori. Tudi jaz ne razumem, kako ne izračunate v naprej, koliko dohodka imate in koliko OD morate dobiti, ter potem takoj preverite. Razumem, da je težje, če imaš več vrst dohodkov. Jaz sem lani imela dve vrsti nadomestil in plačo, pa še avtorsko pogodbo, pa sem nekaj narobej izpolnila, sem se zmenila, da mi ona popravi, ko pa bom dobila odločbo, bom takoj preverila, če je prav.
|