TomTaylor
|
IZVIRNO SPOROČILO: barika TT kok se pa zobje čistijo? a so kakšne posebne zobne krtačke al kok?? jaz sem nosila snemljivega, pa me jeful motilo, nisem mogla govorit , dihat, ko mi je zobe vleklo na svoj prostor me je ful glava bolela ... če bi mi nekdo rekel, da ne bo glavobolov (glava me boli za vsak drek) si bi ga tudi sama umislala (ampak verjetno po laserski operaciji oči -dioptrija). imam skromne želje, ni kej ja, dobiš 3 posebne krtačke: 1 z nekim utorom, 1 mehka za masažo dlesni in 1 taka kljukasta okrogla za med zobmi, nekaj časa sem jih še kupovala, nato pa sem začela uporabljat kar obično zobno krtačko, le da sem namesto trde kupovala mehke + kljukasto (Mueller cca. 3 evre), pa občasno še zobne nitke prirejene posebej za zobne aparate (tudi Mueller). Sem pa tudi jz še za zraven poleg fiksnega morala nositi še snemljivega za ponoči (še dodatnih 500 evrov). Vmes ko sem bila noseča ga nisem mogla imeti v ustih celo nosečnost ne, ker me je sililo na bruhanje. Po nosečnosti mi pa nikakor več ni pasal v usta, ko sem ga prvič po mesecih neuporabe dala v usta, sem mislila, da mi bo celo glavo razneslo od pritiska v ustih. Ja, glava me je bolela ful, ful, medtem ko me pa na začetku sploh ni Pa čeljust in zobje...ni bilo šanse, da ga še kdaj v usta dam ...zobje so šli kljub temu OK v položaje očitno , sem pa potemtakem tistih 500 evrov stran vrggla Ma snemljivi zobni aparat je jajc od jajca - ker ga enostavno ne nosiš redno, ker te moti: - da te tišči, - da tudi boli vsakič ko si ga naviješ na nov položaj -ne moreš normalno govoriti, - ne moreš jesti ob nošenju - ne moreš piti niti sline normalno požirat - ne moreš dihat - slina teče iz ust kot stelemu psu, mater vsi povštri mokri - niti ust ne moreš normalno zapret itak - občasno sili na bruhanje... in ga enostavno ne nosiš redno, ker ga ne moreš, ker ti gre na jetra, ker te moti,...in tako traja 2x dalj, da gredo zobje na položaje. Fiksnega imaš pa gor in se lahko na trepalnice postavljaš, gor je in fertik. Čeprav poznam 2 primera, ko sta šla fiksnega po 1 mesecu dol dat, ker nista zdržali. Je pa prve 1-3 mesece ornk kriza. Bi bila tut jz na temu, da ga grem snet, če ne bi bla ravno Gorenjka in blazna škoda tistih par tisoč evrov... Poli*: Brackete lahko izbiraš sam med kovinskimi, v barvi zoba ali prozornimi, za doplačilo, se razume. Za "zdravljenje" samo nima nobene veze katerega vzameš. Možnost izbire je bolj zaradi estetskih razlogov. Jz sem imela v barvi zoba in npr. na slikah se skoraj ne opazi če nisi ravno pozoren na zobe...Kvaliteta le teh OK, v celih 2 letih, sta se mi odlimala 2 bracketa. Kolegica je pa imela prozorne in je morala že v pol leta zamenjat popolnoma vse brackete, sicer brezplačno, ampak ni pa fajn, da moraš glih vsak teden hodit k ortodontu zaradi tega.