Gina
|
IZVIRNO SPOROČILO: bumerang Posesam vsak dan, pobrišem po tleh skoraj vsak dan, vse skupaj dnevno ne vzame več kot 10 minut. Kopalnice se pospravi po uporabi. Prah sesam tako da se par dni ne nabere. Pri kuhanju pomivam posodo sproti, po kosilu še krožnike in pribor, na katerem smo jedli. Umazane cunje sproti dam v pralni stroj, v enega belo v drugega pisano. Sušim zunaj in potem cunje do likanja pospravim v utility, zložene v dolgo banjico, tisto od kopanja dojenčkov. Marsikatere sploh ni potrebno zlikat, če le stoji zložena v kupu dovolj časa. Drugega pa ni, ne? Ja no, o tem govorim. Če hočeš imeti ves čas lepo, moraš ves čas pospravljat. Morda se ti zdi "samo" 10 minut, ampak če 7x na teden posesaš po 10 minut (manj skoraj ne moreš, vsaj jaz ne, ker imam samo zgoraj 120m2, potem pa še spodaj enako mnogo, kjer pa sesam samo 1x na teden), to znese, če malo zmanjšam vse skup na polovico, samo sesanja skoraj 1uro na teden, če si spidi. Potem pomivanje. Sama nikakor ne pomivam po tleh vsek dan. Samo kopalnico vsak drugi dan, pa kuhinjo morda 2x na teden. Vse ostalo 1x tedensko, ampak pomivanje tal pa vzame cajt. Vsaj meni to nikakor ni "samo" 10 minut. Pa kopalnico skoraj moraš sproti pomivat, mene dela živčno, če je razmetano ali bog ne daj umazano, pa itak ne more biti kopalnica ves čas lepa, saj smo kar naprej v njej, torej moraš vsak dan jo pucat. Potem vsako reč takoj pospravit - vsaka reč ti vzame recimo pol minute ali vsaj 15 sekund. Množi z 10.000, kolikor reči na teden mi premaknemo, pa pride to par ur dela na dan, pa čeprav sproti - in to za vse nas. Kolikor več reči premakneš, toliko več dela imaš. Če si toliko hiperaktiven kot smo pri nas, potem je to molto veliko dela. Pri nas je samo za v pomivalca zložit vsaj 3x na dan + ven seveda. Pa najmanj ena žehta perila, rajši dve na dan - 9kilski. Kako naj dam vso to množico perila zgolj v eno banjico mi ni jasno. Kar naprej vlačim banjice gor in dol in zlagam in nosim v sobe, kjer sami pospravljajo, pa likam tudi samo ta najbolj nujno, ne more počakat, ker sicer me čaka tak kup, do neba, no ali pa mojo hči, ki pogosto pere in zlaga v sušilec. Res smo tu sami krivi, ker se tako radi preoblačimo, ampak ko se je tako luštno v čiste cunje preobleči. Pa računaj, da resnično kolikor se le da sproti pospravljam. Pa ne ravno sama. Tudi ostale reči rada sproti delam, okna ne pomivam v enem kosu, ampak kar vmes, ko se mi zdijo umazana. Tudi omare in ostalo. Prahu se pa tudi nabere, da vsak teden moraš počistit, sicer imam tako alergijo, da se dušim. Kaj pes naredi na hodniku, pa maček z njim, je tudi jasno, se pravi je treba hodnik tudi posesat in pomit, od zajca pa je dnevna soba tudi vsakodnevno za očistit, saj pušča sledi kjerkoli je bil (menja ga tudi ta mala, nimam sama nič s tem). Pa ko smo že na hodniku, mi ni jasno, kako nam rata čevlje kar naprej posvinjat, tudi to je treba očistit. Ne ne ne, ne gre samo za par reči sproti. Vsaj pri nas ne. Ogromno se dogaja in ogromno naredimo packarije, torej vsak dan ogromno pospravljamo in čistimo. Aja, ena največjih ugank mi je, kako nam rata toliko smeti ustvarit. In to je treba vsakodnevno odnesti na otroke, kompost in v navaden smetnjak - vsake na svoj konec. Če vsemu notranjemu delu prišteješ še urejanje same hiše, ker pri nas še ni dokončana oz. je v dograjevanju, pa še nekaj časa bo takole po kosih šlo naprej, pa delo okrog hiše, pa hobije kot so vrt, postane dela z domom veliko. Je pa resnica, da ta hip, ko sta dva otroka šla na lepše, sploh nimam občutka, da moram kaj delat, ko smo samo trije doma, tako se zmanjša količina reči za prestavit, pospravit, pomit. Čisto vsak član družine se pozna in to ne malo. Edina reč, ki nam nikakor ne laufa je: pospravi igrače, ko se nehaš igrati. To je projekt leta 10. Tukaj bo pa težka .
|