|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Zakaj si ne dovolim biti srečna?
19.11.2009 9:51:25   
Matejusska
Jezna sem nase, ker imam občutek, da sama sebi ne dovolim biti srečna.

Imam krasnega moža in čudovito 9-mesečno punčko, živimo v svojem stanovanju, oba sva redno zaposlena. Jaz pa namesto da bi bila srečna, se spet utapljam v, lahko bi rekli, depresiji. Začelo se je z rojstvom punčke, rodila se je nekaj tednov prezgodaj, zato prvih par dni ni bila ob meni, ampak na otroškem oz. intenzivnem oddelku. Poleg tega tudi dojenje ni steklo in vse to me je pahnilo na rob živčnega zloma. Punčka je seveda v redu, nobenih posledic prezgodnjega rojstva, porodnišnico sva zapustili po 12 dneh, ampak jaz čutim neko praznino, saj je bila rojena s CR in takoj odpeljana na intenzivni oddelek, kar pomeni, da je prvi dan sploh nisem videla. Zdi se mi, kot da se med nama ni vzpostavila vez mama-otrok. Potem pa še to prekleto dojenje, ki ni in ni šlo. No, pa sem se iz te poporodne depresije izvlekla ven, sploh zato, ker sem videla, da deklici nič ne manjka, zdaj, ko pa se počasi bliža konec porodniške, pa so me spet zajeli črni oblaki. V bližnji prihodnosti si želim še enega otroka, mož pa temu ni naklonjen, pravi, da je stanovanje premajhno in da otroka ne bi imela dovolj prostora, sploh ko bi postala šoloobvezna. Saj je otroška sobica res majhna, 9m2, treba bi se bilo malo stisnit, pa bi po moje šlo. In sem seveda potrta. Potem me muči služba. Saj je v redu in solidna plača, ampak ni v zvezi z mojim študijem. Študirala sem mednarodne odnose in 2 leti zaman pošiljala prijave na razpise za mojemu študiju primerno službo, pa ni bilo uspeha. Nato sem se zaposlila drugje, kaj mi je drugega preostalo, saj sem bila stara že 27 let. Kmalu po končanem študiju sem spoznala, da ta študij v bistvu niti ni bil najboljša izbira zame, nekako žal mi je bilo, da nisem študirala kaj v zvezi z jeziki ali kakšno pedagoško smer. Ampak 2 leti po končanem faksu, sem si želela službe, da si bova lahko s takrat še bodočim možem ustvarila družino, ne pa da bi se vpisala na še en faks. No, danes mi to še manj diši, pa ne da se mi ne bi dalo učiti, ampak zato, ker je vprašanje, ali bi po končanem faksu sploh dobila službo, saj je na trgu veliko mlajših diplomantov, pa še ti ne dobijo službe. Enostavno ne zberem poguma.

Zakaj kompliciram in ne uživam v tem, kar imam? Finančno smo preskrbljeni, imava vsak svoj avto, z mojimi in njegovimi starši se razumemo, vidimo se bolj čez vikende in se imamo fajn. Mož mi pomaga, kolikor more. Ponavadi on prevzame brisanje prahu in sesanje, za kar sem mu neizmerno hvaležna. Nikoli ne sitnari, z vsem je zadovoljen, skratka, enkraten je. Saj po eni strani me razume, po drugi strani pa mu ni jasno, zakaj nisem zadovoljna s tem, kar imam. In se z njim strinjam, vem da ima prav, ampak kaj ko ne morem odgnati črnih oblakov. Ne vem, kaj mi je. Nikoli nisem bila črnogleda, nikoli za brezveze komplicirala, nikoli razumela ljudi, ki so bili v situaciji, ko bi lahko bili srečni, skrajno nesrečni - parim kolegicam sem ob njihovih težavah naštevala 101 razlog, zakaj naj bodo srečne in da naj uživajo v tem, kar imajo in da naj se ne ubadajo s preteklostjo. Nisem razumela. Zdaj razumem.

Mogoče je krivo tudi to, da sva z malo več ali manj sami, saj mož praktično cele dneve dela. Mogoče mi bo pa koristilo, da grem čez 2 meseca spet v službo, med ljudi...  Moja pokojna babica, energična ženska, bi mi rekla: "Punči, od belega kruha si pijana". user posted image

Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Zakaj si ne dovolim biti srečna?
19.11.2009 9:56:55   
m_o_i
upam, da si zadevo omenla svoji zdravnici; depresija (se) ni, ker dokler o tem govoris, se nisi na dnu...
moj psihiater bi ti cestital, da si sama sebi priznala, da je nekaj narobe! zdaj pa se ukreni nekaj glede tegauser posted image

ko sem po depresiji "odprla oci" mi je postalo jasno, da je okolica mogoce trpela se bolj kot jazuser posted image  ne pocni jim tega...

(odgovor članu Matejusska)
Neposredna povezava do sporočila: 2
19.11.2009 10:16:06   
ronja
Najprej si po moje nehaj očitat v smislu: vsega imaš dovolj, bodi srečna!rajši se vprašaj, zakaj nisi srečna, pa četudi je razlog banalen. Sreča je zelo relativna: včasih si objektivno gledano v dreku, pa si vseeno srečen (se spomnim, ko sem imela zlomljeno stegnjenico, priklenjena na posteljo po hudi prometni nesreči - vsem se je zdelo grozno, jaz sem bila pa takrat srečna: ker v nesreči ni umrl moj lubi, kar sem se prvi hip bala, ker se je stanje izboljševalo, ker sem uspela naredit tri korake na berglah,...), lahko je pa obratno: imaš vse: službo, fajn moža, zdravega otroka, pa vseeno nisi srečen, ker imaš pač občutek, da ti nekaj manjka.
Saj je prav, da gledamo pozitivno in vidimo, kaj vse imamo, vendar je tudi prav, da si priznamo, če nam kaj manjka in nas to dela nesrečne. To si ti že naredila, samo jaz nisem razbrala, ali že veš, kaj točno ti manjka. Napisala si, da zdaj razumeš ljudi, ki se ubadajo s preteklostjo, namesto, da bi uživali v sedanjosti? Se tudi ti ubadaš z njo? Mislim s preteklostjo pred otrokom ali s prvimi dnevi po porodu?

Občutek imam, da ti manjka tisto zaupanje, da imaš lepe trdne odnose - čeprav jih najverjetneje imaš. Sprašuješ se, ali sta se s hčerko dovolj navezali, ker pač ni steklo dojenje. Tudi mojo prvo punči so dali za par dni na IE in sva meli tudi ogromne težave z dojenjem na začetku (na srečo je potem steklo, pa tudi rodila sem naravno, tako da je bilo vseeno lažje kot pri tebi), ampak te vseeno razumem, kako si se počutila. Dojenje je fajn, ampak ni pa to edini način, kako vzpostavit vez z otrokom! ogromno mam tudi doji samo par mesecev, pa se zato ne počutijo nič manj mame, čeprav je potem otrok čisto na flaši - in prav je tako! S hčerkico se cartata in ona te rabi in te ima rada - ne misli nič, ne ocenjuj sebe, ali si dovolj dobra mama ali ne - samo prepusti se ji, ko bosta skup - in boš to začutila. Potem si boš verjetno bolj zaupala, da sta vzpostavili to vez.

Verjetno ti bo res dobro delo, ko boš šla med ljudi, lahko pa te stres še dodatno obremeni. vendar se mi zdi, da če se bojo tvoji občutki nadaljevali, je dobro najt kako pomoč. Imam sodelavko, ki je bila pred leti (ko še nisem tu delala, tako da ne vem, kakšna je bila) depresivna do te mere, da je poizkušala naredit samomor. Ampak je šla na terapijo in je danes oz. odkar jo poznam eno najbolj veselih pozitivnih bitij, kar jih poznam! Pravi, da se ji je takrat zdelo vse brezveze... pa čeprav se potem njeno življenje ni bistveno spremenilo: še vedno je bila z istim fantom, še vedno v isti službi,... ampak spremenil se je njen odnos. Tako da lahko strokovnjaki tu res veliko pomagajo! In ljudje, ki te imajo radi, seveda.

Neposredna povezava do sporočila: 3
19.11.2009 10:24:04   
tins
Mogoče si pa ob popolnoma spremenjenem življenju pozabila na nekaj: nase!! Vzemi si čas zase!! Začni se ukvarjat z enim ornk športom! Jaz sem tudi po duši bolj en melanholik, ampak odkar sem začela redno tečt, so se mi nihanja v razpoloženju kar očitno zmanjšala!! 

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 4
19.11.2009 10:28:04   
bellamia
poišči pomoč, včasih že nekaj spodbudnih besed veliko naredi, včasih je treba še kaj več.
je pa materinstvo tudi mene prvič "zelo vrglo ob svet", pa je bilo vse ok in svojo user posted image imam rada da bi umrla zanjo, ampak mislim da hormoni po porodu "delajo" svoje. včasih tudi jaz sebe nisem več poznala, pa sem zelo optimistična, vesela, družabna, drugim dajem nasvete.. jaz sem se nekako sestavila, po 10m ko sem šla v službo (ki jo imam zelo rada), pa čeprav se mi je srce trglao ko sem user posted image dala prvič v varstvo... ampak imela sem delo, spet nekaj časa samo zase in za hobije.... pa je šlo.

vse dobro ti želim!

srečno!

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 5
19.11.2009 10:31:48   
aluš
Glej, res ti nič hudega.

1. Imaš službo, ne idealne, tako po tvoji želji.Pa tudi če bi imela po tvojih sedanjih merilih idealno, a misliš, da ko bi delala tam recimo pet let, bi bila še idealno. Vprašanje. Zato glej na to tako: služba kot služba, pač nekje je treba denar služit, važno, da se ti zjutraj ne obrača, ko moraš (no boš morala čez 2 meseca) tja. Pomisli koliko jih je brez službe,koliko jih res trpi v službi, pa nimajo druge izbire.

2. Imaš lepo zdravo deklico. Pa kaj če je bil CR, ni bil prvi, ni bil zadnji. Hvala bogu da je bil, kaj če bi se pri naravnem porodu kaj zakompliciralo. Dojenje. Ja huda reč. Tudi jaz sem bila pri in po (še nekaj let) prvem otročku kar fajn napsihirana zaradi neuspelga dojenja. Pa je minilo (ko sem imela naslednje dete in je dojenje steklo). Torej pika. Vse je Ok. Ni prva ne zadnja, ki je ob aptamilu zrasla. Uživaj zdaj z njo.

3. Še en otroček. Mal še počakaj. Saj viidš, da si že itak vsak nekaj "čudna" al kako naj rečem, da ne boš narobe razumela. Pač ne bo idealne razlike (majhne). Jaz imam razlike dobrih šest let, pa ravno tako shajamo. Pač se je treba vsakemu mal več posvetit, ker se ne igrata glih skupaj. Ampak sta imela pa oba svoje otroštvo, nič enega na joški, drugega v naročju, živce pa v .... Po nekaj letih se bo mogoče tudi mož lažje odločil za še enega dojenčka. Mogoče ga skrbi prav tvoje stanje, se boji, da bi bilo s prihodom še enega dojenčka v kratkem času še slabše. Pa ti noče direkt rečt.

4. To, da sta z malo veliko sami, sigrno vpliva na tvoje počutje (na moje je tudi). Najdi si kakšno mamico,prijateljico, za skupaj vozičkat, pa poklepetat. Da bo prej dan minil. Pa če ima podobno starega otročka se bosta še mala dva fino imela-zdaj bo mraz , gresta lahko tudi ena k drugi na obisk.

Toliko v vzpodbudo. Pridejo temni dnevi, pa če nočejo sami iti, jih moramo kar napodit.

Meni najbolj pomaga, da pomislim, na tiste, ki so še v slabši situaciji od mene. Nimajo službe, mož jih martretira, ne morejo imeti otrok itd. Pa si mislim, ma če človek z majhnim ni zadovoljen, velikega vreden ni.

Lepo se imej, pa pojdi zdaj ven na sonček,pri nas prav lepo sije, samo jaz sem na žalost v službi, ki mi tudi ni glih idealna, pa jeb... ga.

(odgovor članu m_o_i)
Neposredna povezava do sporočila: 6
19.11.2009 10:33:32   
Rožica I
Tako kot sedaj vidiš vse slabo, se prisili v bodoče videti vse dobro user posted image . Stvar navade, res! Kadar te zapopadejo težke misli, jih zavestno odženi in le te nadomesti s kakšno pozitivno mislijo (CR- tudi sama sem ga imela in ker sem sovražila vse v zvezi z bolnico, sem rekla, no hvala bogu, da bo otrok ves čas lahko z mano- no, na koncu sem imela nepričakovan CR. Ampak sem na to gledala čisto z druge perspektive- če mi ga ne bi takrat naredili, bi se lahko vse skupaj grozljivo končalo user posted image ...Valjda si CR niti v sanjah nisem želela, si ves porod predstavljala popolnoma drugače..., ampak na koncu je tako bilo v dani situaciji še najbolje. Vsako zlo za nekaj dobro!)
Ali pa vzemi kak drug primer- imaš krasno družino- moža, otroka, zdravi ste... Uživaj v tem in ne kvari si življenja! Čisto simpl user posted image !

P.S.: Itak pa ti je vse modra babica povedala v enem stavku user posted image !

P.S.:Lahko pa da ti samo primanjkuje vitaminov ali kakšnega minerala- nimaš pojma, kako lahko ta zadeva vpliva na razpoloženje.

< Sporočilo je popravil Rožica I -- 19.11.2009 10:34:02 >

ROŽICA

(odgovor članu tins)
Neposredna povezava do sporočila: 7
19.11.2009 14:25:08   
ronja
Rožica, si me spomnila s temi vitamini in minerali, da je lahko vzrok tudi v delovanju ščitnice - to je mela ena kolegica po porodu zelo spremenjeno in enake psihične težave. Edino, kar je tu nenavadno, ej to, da se je vmes popravilo - to je redkeje pri teh fizičnih težavah (delovanje ščitnice - torej preveč ali premalo kakega hormona ali pa premalo kakega vitaminaali minerala). Vseeno se splača it preverit - je enostaven test - vzamejo ti kri in pogledajo - napotnico dobiš pa pri splošnem zdravniku.

(odgovor članu Rožica I)
Neposredna povezava do sporočila: 8
19.11.2009 14:41:05   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Rožica, si me spomnila s temi vitamini in minerali, da je lahko vzrok tudi v delovanju ščitnice - to je mela ena kolegica po porodu zelo spremenjeno in enake psihične težave. Edino, kar je tu nenavadno, ej to, da se je vmes popravilo - to je redkeje pri teh fizičnih težavah (delovanje ščitnice - torej preveč ali premalo kakega hormona ali pa premalo kakega vitaminaali minerala). Vseeno se splača it preverit - je enostaven test - vzamejo ti kri in pogledajo - napotnico dobiš pa pri splošnem zdravniku.

Gledam pa gledam in ne morem da verjamem, sem moral kar trikrat prebrat. Zdaj, ne vem ali je tiskarski škrat razlog ali šlamparija, nekaj bo, lubija nikjer ne omenjaš. Poskusi z opcijo "edit", mislim da še ni prepozno. 

(odgovor članu ronja)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
19.11.2009 14:41:57   
pety78
Gledam pa gledam in ne morem da verjamem, sem moral kar trikrat prebrat. Zdaj, ne vem ali je tiskarski škrat razlog ali šlamparija, nekaj bo, lubija nikjer ne omenjaš. Poskusi z opcijo "edit", mislim da še ni prepozno.
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 10
19.11.2009 14:52:42   
Gina
Nisi srečna v službi in zavedaš se, da je služba blizu.
NImaš pravega faksa za stvar, ki bi jo želela delat. Torej rešitev glede službe ni tako zelo enostavna.
Tvojega večinoma ni doma. KOliko lepih trenutkov potem lahko doživljata skupaj?
V tvojem čutenju te on v bistvu sploh ne razume.
Želiš si še enega otroka, on pa to misel ne le prestavlja, ampak povsem zavrača tudi v daljni prihodnosti.

V resnici imata različne poglede na svet in tvoje najglobje želje niso zadovoljene. Jasno da nisi srečna. rešitev je v tem, da začneš delat na tem, da boš. Iskat službo, ki te bo bolj zadovoljevala, zelo intenzivno se pogovorit s tvojim o tem, ali bo sploh kdaj pristal na drugega otroka ali ne. Mene osebno bi misel na to, da hoče samo enega, dobesedno ubila. Pa seveda delat na tem, da bosta doživela skupaj čim več lepega, če ne je vse skup brez smisla.

Neposredna povezava do sporočila: 11
19.11.2009 15:25:03   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Matejusska

Jezna sem nase, ker imam občutek, da sama sebi ne dovolim biti srečna.

Maznil sem en citat iz knjige Sodobni angažirani francoski roman, upira mi se ideja za kakršnim koli poglobljenim razmišljanjem iliti filozofiranjem:
"Sem tip, ki vam prodaja sranje. Ki vas sili, da sanjate o rečeh, ki jih nikoli ne boste imeli. Vedno modro nebo, nikoli grde bejbe, popolna sreča, retuširana s fotoshopom. Ko boste toliko našparali, da vam bo le ratalo vplačati avto vaših sanj, ki sem ga posnel v zadnji kampanji, bom vmes poskrbel, da ta že zdavnaj ne bo več moderen. Tri korake sem pred vami in vedno poskrbim, da ste ravno prav frustrirani. Moje poslanstvo je, da se vam cedijo sline. V mojem poklicu si nihče ne želi vaše sreče, saj srečni ljudje ne trošijo."

Ma ne, naj vas ne zavede, ne gre za nobenega oglaševalca, ne gre za nobenega mladega polizanega, v kravato zavitega japija, čeprav se mogoče želi da tako mislimo, tudi ko prodaja svojo iluzijo podobe, popolnoma podrejajoč se strategiji prodaje svojega glavnega produkta - sranja - se je treba zavedati da pravzaprav ne gre za nič druga kot to.

Aparata (ta jebeni klinčevi ****ojev dispozitiv) enostavno ne moreš zgrabit za jajca. 

Pardon grdim besedam.

Edit člana: da ne bo pomote, Foucault splog ni vulgarizem. Vuče Karadžiću mojne da me blamiraš.

< Sporočilo je popravil Bakfark -- 19.11.2009 15:29:29 >

Neposredna povezava do sporočila: 12
19.11.2009 15:37:58   
shoshana
Zadnje čase sem veliko prebirala  tem, kako hormoni vplivajo na naše emocije. Možnost dojenja naj bi med drugim povzročal hormon oksitocin, ki vpliva tudi na proizvajanje mleka. Sproščanje hormonov pa je pod vplivom naših možganov. Lahko, da je novo rojstvo enostavno preveč stresno vplivalo nate, mogoče te je strah in se zato spoščajo drugi hormoni namesto oksitocina, ki mimogrede vpliva tudi na navezanost. Več si lahko preberete na mojem blogu, upam, da vam bo zanimivo :) http://shoshanaslife.blogspot.com/

Neposredna povezava do sporočila: 13
19.11.2009 15:39:53   
Anonimen
hja... res žalostno.
kaj naj rečejo potem šele drugi, ki imajo slabe plače, nimajo stanovanja,
jim partner ne stoji ob strani itd...
najbolš da se takoj obesjo?
če nisi s tem zadovoljna, potem bo potrebno več truda, več drznosti,
da boš dosegla več.. in če ne najdeš poguma, si obtičala in boš tukaj tudi ostala.
če pa imaš željo vse spremeniti boš dovolj močna da to spremeniš.
samo začeti moraš danes in ne jutri.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
19.11.2009 15:40:28   
Anonimen
Oj Shosha Shoshana, blabla bla jedina...

(odgovor članu shoshana)
  Neposredna povezava do sporočila: 15
19.11.2009 19:18:57   
ronja

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image Hehe, si me nasmejaluser posted image . A ga res skoz omenjam? Ja, saj verjetno res... No, počaki še 10 let, potem se bo pa verjetno stanje mal umirlouser posted image . tako pravijo, čeprav so to že po dveh letih obljubljali, pa nič od tega, zgledauser posted image .

bakfark, meni se pa ne zdi, da bi bila zafrustrirana, ker nima kakih stvari, saj pravi, da ima vsega dovolj. Samo ji vseeno nekaj manjka - vsega se pa tudi ne da kupit. Je pa res, da srečni ljudje trošijo/mo manj. ne vem, mogoče je tudi to zadaj, ampak nisem dobila občutka po nekem hlepenju za dobrinami, ampak bolj mogoče za delom, ki bi jo izpolnjevalo... Že tako in tako ni lahko it po enem letu v službo, predvidevam in je verjetno skoraj vsako malo strah, kako bo vse skup šlo, ampak če pa ne maraš svojega dela, je pa še težje...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 16
19.11.2009 20:54:04   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: Gina
NImaš pravega faksa za stvar, ki bi jo želela delat. Torej rešitev glede službe ni tako zelo enostavna.
Želiš si še enega otroka, on pa to misel ne le prestavlja, ampak povsem zavrača tudi v daljni prihodnosti.

V resnici imata različne poglede na svet in tvoje najglobje želje niso zadovoljene. Jasno da nisi srečna. rešitev je v tem, da začneš delat na tem, da boš. Iskat službo, ki te bo bolj zadovoljevala, zelo intenzivno se pogovorit s tvojim o tem, ali bo sploh kdaj pristal na drugega otroka ali ne. Mene osebno bi misel na to, da hoče samo enega, dobesedno ubila. Pa seveda delat na tem, da bosta doživela skupaj čim več lepega, če ne je vse skup brez smisla.

to je pa skoraj tako kot bi jaz napisala, če bi znala tako lepo pisat user posted image v vseh pogledih. služba, otok, partnerski odnos.

premisli malo o tem zgoraj.
npr. ne vem zakaj nisi iskala službe, ki bi te veselila, četudi imaš trenutno tako, ki te preživlja - zadovoljna z njo nisi. začni iskat zdaj. zgubit nimaš nič. drugo, lahko vzameš online študij in ga furaš od doma. moj mož to dela in mu gre super. študiraj zase in za to da boš konkurenčna. izobražujemo se celo življenje, itak. tako da ne vem zakaj ne bi probala od doma, če ti študij na univerzi pobere preveč časa. glede otroka - ne vem, sem taka kot Gina, jaz imam rada otroke in bi jih rada imela veliko in mi to pomeni "the world". če si ista, povej to možu. in koliko ti to pomeni.
v glavnem, začni intenzivno delat na stvareh, ki bi jih rada ali jih imaš rada. ker, kako boš dobila službo, ki jo želiš, če je ne iščeš? ni res? user posted image punca, če že delaš, "make it work" bi rekel Tim Gunn user posted image

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 17
20.11.2009 9:24:08   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

meni se pa ne zdi, da bi bila zafrustrirana, ker nima kakih stvari, saj pravi, da ima vsega dovolj. Samo ji vseeno nekaj manjka - vsega se pa tudi ne da kupit. Je pa res, da srečni ljudje trošijo/mo manj. ne vem, mogoče je tudi to zadaj, ampak nisem dobila občutka po nekem hlepenju za dobrinami, ampak bolj mogoče za delom, ki bi jo izpolnjevalo... Že tako in tako ni lahko it po enem letu v službo, predvidevam in je verjetno skoraj vsako malo strah, kako bo vse skup šlo, ampak če pa ne maraš svojega dela, je pa še težje...

Maj point egzekli.

Izhajal sem iz spodnjega

Zakaj kompliciram in ne uživam v tem, kar imam? Finančno smo preskrbljeni, imava vsak svoj avto, z mojimi in njegovimi starši se razumemo, vidimo se bolj čez vikende in se imamo fajn. Mož mi pomaga, kolikor more. Ponavadi on prevzame brisanje prahu in sesanje, za kar sem mu neizmerno hvaležna. Nikoli ne sitnari, z vsem je zadovoljen, skratka, enkraten je. Saj po eni strani me razume, po drugi strani pa mu ni jasno, zakaj nisem zadovoljna s tem, kar imam. In se z njim strinjam, vem da ima prav, ampak kaj ko ne morem odgnati črnih oblakov. Ne vem, kaj mi je.

V bistvu bi lahko odebelil kar vse. Kako me to asociira na Sam Mendesovi filmski umetnini prikaza tipičnega ameriškega predmestja, tega umetnega rezervata, družbenega utelešenja, te realizacije/materializacije ameriških sanj, ideala ameriškega načina življenja, civilizacijske mičnosti, uglajenosti, normalnosti, pravilnosti, uspeha, ambicioznosti, slave, družbene sprejemljivosti in nenazadnje družinske sreče in idile, kjer so hiške kot iz pravljice, dovozi lepo urejeni, travica redno pokošena, okna večno čista, ljudje "uštirkani i izglancani", v dušah pa raspad sistema, sistem v katerih duše so razdeljene med čiste in bolne in kjer so najbolj bolni pravzaprav še najbolj človeški, humani, naravni, pristni, še edini normalni. Prav na to je dobrih 20. let pred Mendesom opozoril že Miloš Forman s svojim Letom nad kukavičjim gnezdom in tričetrt stoletja pred njima prav tako striček Zigi (Kerensa, na žalost, moram razkriti tvojo zablodo, Freud se je drznil lotiti problema človeka in njegovih kulturnih pritiklin, brez da bi pri tem pomislil na koitus). 
In zgornji ideal že dolgo ni več samo ameriški.

In potem se ljudstvo sprašuje "kaj je narobe z nami, kako je možno, da živimo kot nam sugerirajo in pri tem nikakor nismo srečni". In se po kratkem postopku, po skrbno in precizno oblikovani šabloni razdelimo med normalne in nenormalne. In če se bog ne daj, po nekem čudnem naključju znajdemo na senčni strani te šablone, smo dolžni in odgovorni prepustiti se mehanizmu, ki bo na nas opravil manjšo korekcijo, običajno v smislu določene mentalne terapije ali božanskih pilulnih produktov farmakologije. Da bo lahko zopet vse normalno.

In kako zvezo ima zdaj to z zgornjim primerom??? Ima, ravno v tej senčni strani šablone, v kateri odseva lik Matejusske.
Bojda je tako prav, treba se je obdati z vsemi statusnimi simboli, od hiške, bazenčkov, avtomobilčkov, "uspešnih, vplivnih in ambicioznih" prijateljčkov (ali niso ravnokar tako blazno popularni in medijsko zanimivi Yes!-ovci), za kar je potrebno odrekanje, za kar je potrebno podrejanje, fanatična samodisciplina in strogost, imperativ zmage, to je nujno potrebno, tako je zapisano v Darwinovi teoriji, luzerji, bolni, grdi, umazani, divji, neprilagodljivi, necivilizirani (temna stran šablone) so obsojeni na propad, naravna selekcija par ekselens, v režiji neoliberalne kapitalistične ideologije. Da se ne bo zdelo, da sem malo zašel s teme. Takšna idelogoija predpostavlja ravno to, kar je dejansko Matejusskin problem, ki ga namerno nisem citiral že zgoraj, ker se niti njej sami ni zdel tako očiten kot vse tisto zaradi česar bi morala biti srečna.

Mogoče je krivo tudi to, da sva z malo več ali manj sami, saj mož praktično cele dneve dela. Mogoče mi bo pa koristilo, da grem čez 2 meseca spet v službo, med ljudi... 

Ni pod vprašajem samo odnos med možem in ženo, nezadovoljstvo je potrebno osvetliti v luči družbenih odnosov na splošno. Poslušam generacijo pred nami, ki vsi povprek pljuvajo na sedanje čase in se z nostalgijo spominjajo časov, ko se obiski niso najavljali, ko so ljudje vdirali drug k drugemu nepričakovano in so bili vsi srečni, in jih sprašujem kako je možno, da so zavrgli nekaj kar jih je še včeraj osrečevalo in izpolnjevalo:"Zavedamo se da ljudje danes več nimajo časa!". Posledica bi lahko bila tista teza o abstraktnosti, praznosti odnosov, čisti junkfood, instant druženje, tako kot... tako kot tukaj na forumu, recimo. Prideš, se zbevskaš, greš. In to je osnova komunikacije. Perverzija v službi... ne bom napisal, ni mi še čisto jasno.

(odgovor članu ronja)
  Neposredna povezava do sporočila: 18
20.11.2009 11:07:04   
picola1

IZVIRNO SPOROČILO: Gina

Se močno strinjam s tem...Poanta sploh ni v materialnih stvareh... Kdo ima problem?-tisti, ki razmišljate, da bi pa poleg vseh materialnih stvari ja morala bit srečna al tisti, ki jim zgolj materialne stvari ne prinašajo sreče, sploh pa če druge stvari ne štimajo tako kot bi morale? Verjamem, da bi Matejusska rade volje dala kako materialno stvar stran samo, da bi lahko občutila mir in srečo tako kot si to ona predstavlja...
Bom nehala nakladat pa bom samo še enkrat napisala tako, kot je Gina ful lepo napisala zgoraj: Tvoje najglobje želje niso zadovoljene. Jasno, da nisi srečna!

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 19
20.11.2009 11:09:56   
liliana
Matejusska......mislim, da ti je Barkfark s tem citatom napisal bistvo tvojega problema.....

"Sem tip, ki vam prodaja sranje. Ki vas sili, da sanjate o rečeh, ki jih nikoli ne boste imeli. Vedno modro nebo, nikoli grde bejbe, popolna sreča, retuširana s fotoshopom. Ko boste toliko našparali, da vam bo le ratalo vplačati avto vaših sanj, ki sem ga posnel v zadnji kampanji, bom vmes poskrbel, da ta že zdavnaj ne bo več moderen. Tri korake sem pred vami in vedno poskrbim, da ste ravno prav frustrirani. Moje poslanstvo je, da se vam cedijo sline. V mojem poklicu si nihče ne želi vaše sreče, saj srečni ljudje ne trošijo."

Prodajanje fame o dojenju in naravnem porodu kot EDINEMU PRAVEMU načinu zbližanja z otrokom te je naredilo tako kot je......in s podobnimi famami te nonstop bombardirajo......

mene so nekateri označili za grozno mater, ko sem priznala, da bi pa še enkrat rodila s carskim rezom in imela otroka na adaptiranem mleku, ker sem kaj hitro opustila samo dojenje kot tudi misel o dojenju, ko ni "mleko steklo" kot bi moralo.....vendar se na tisto vaško zgražanje "o, ne dojiš.....nisi se potrudila" nisem dosti ozirala, ker sem kaj hitro ugotovila, da sem v bistvu na ta način sama zelo zadovoljna, mirna, kar se je kaj hitro odrazilo tudi na otroku.....user posted image

in hitreje, ko prideš do spoznanja, da meterinstvo ni žrtev in si izbrišeš iz glave mater kot žrtveno jagjne in trpečo žensko, kot nam jo vsi prodajajo, bolje je.....je pa to res težko, ker te na vseh korakih bombardirajo s tem, kako se moraš 100% žrtvovati za otroka, se najprej preko dojenja, potem pa spet kako drugače ukvarjati z njim....in bog ne daj, da si kot mati priznaš, da ti pa kdaj pa kdaj zelo odgovarja oz. celo uživaš, da greš za dan ali dva nekam brez otroka.....

Srečna mati v bistvu ni dobra mati, to nam prodajajo......začne se pa z dojenjem, nadaljuje s tem ko greš v službo (izpustila bom tisti del o televiziji in podobno prodajanje megle, ko spet nisi dobra mati, ker se tistih 30 minut na dan ne ukvarjaš z otrokom, ampak delaš raje nekaj za svojo dušo),.....ko spet ne smeš priznati, da si v službi zadovoljen, ker v službi ne smeš biti srečen ampak te mora služba delati nesrečnega, saj si vendar mati in te morajo osrečevati zgolj momenti preživeti z otrokom.....

In potem si začnemo izmišljevati razloge zakaj smo nesrečne....ker zadovoljne in srečne ne smemo biti.....

Neposredna povezava do sporočila: 20
20.11.2009 11:12:21   
picola1

IZVIRNO SPOROČILO: Rožica I

Tako kot sedaj vidiš vse slabo, se prisili v bodoče videti vse dobro user posted image . Stvar navade, res! Kadar te zapopadejo težke misli, jih zavestno odženi in le te nadomesti s kakšno pozitivno mislijo (CR- tudi sama sem ga imela in ker sem sovražila vse v zvezi z bolnico, sem rekla, no hvala bogu, da bo otrok ves čas lahko z mano- no, na koncu sem imela nepričakovan CR. Ampak sem na to gledala čisto z druge perspektive- če mi ga ne bi takrat naredili, bi se lahko vse skupaj grozljivo končalo user posted image ...Valjda si CR niti v sanjah nisem želela, si ves porod predstavljala popolnoma drugače..., ampak na koncu je tako bilo v dani situaciji še najbolje. Vsako zlo za nekaj dobro!)
Ali pa vzemi kak drug primer- imaš krasno družino- moža, otroka, zdravi ste... Uživaj v tem in ne kvari si življenja! Čisto simpl user posted image !

P.S.: Itak pa ti je vse modra babica povedala v enem stavku user posted image !

P.S.:Lahko pa da ti samo primanjkuje vitaminov ali kakšnega minerala- nimaš pojma, kako lahko ta zadeva vpliva na razpoloženje.

Lažje rečt kot pa naredit. Ljudem v depresiji tole prav nič ne pomaga. Vsaj ne na začetku...Žal. Potem bi bilo vse tako zelo enostavno...Pa ni.
Ne zagovarjam farmakološkega zdravljenja, vendar sem mnenja, da je včasih za začetek fajn mogoče začet zdravljenje s tableti, da se ti povrne hormonsko ravnotežje v možganih in nato intenzivno začet delat na svoji psihi. In nato pustit tablete, ko obvladaš določene stvari...Sploh zagovarjam to, če gre za res hudo depresijo.

(odgovor članu Rožica I)
Neposredna povezava do sporočila: 21
20.11.2009 11:17:57   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: picola1

Lažje rečt kot pa naredit. Ljudem v depresiji tole prav nič ne pomaga. Vsaj ne na začetku...Žal. Potem bi bilo vse tako zelo enostavno...Pa ni.
Ne zagovarjam farmakološkega zdravljenja, vendar sem mnenja, da je včasih za začetek fajn mogoče začet zdravljenje s tableti, da se ti povrne hormonsko ravnotežje v možganih in nato intenzivno začet delat na svoji psihi. In nato pustit tablete, ko obvladaš določene stvari...Sploh zagovarjam to, če gre za res hudo depresijo.

Res, da nisem strokovnjak na področju človeške psihe....vendar pa meni avtorica te teme ne deluje tako, da bi rabila zdravljenje.....

Res je pa, da včasih ozdravimo že takrat, ko zagledamo škatlo tablet......

Bakfark....tvoj citat je bil odličen.....user posted image

< Sporočilo je popravil liliana -- 20.11.2009 11:19:01 >

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 22
20.11.2009 13:00:18   
onjamnv
Imam tud sama podobne probleme in res ne vem kakšen nasvet dati v zvezi s tem, razen nisi edina s takimi težavami.

Barkfark se strinjam s tem kake norme nam postavlja sodobna družba, ampak ne pa s tem kako se ljudje z nostalgijo spominjajo straih časov, mislim da niso bili nič srečnjejši. Le da je bilo včasih še bolj jasno kaj je prav in kaj ne ker je norme postavljala cerkev.
Mi je pa zanimiva ta primerjava s starejšimi generacijami in mislim predvsem to da so bili mogoče  manj razvajeni.

Glede službe tudi mislim da ni nujno da je dejanski razlog nezadovoljstva tukaj, sploh če se tam dobro počuti. Saj mislim da se večina najde nekaj v sredini, sprejme neke koporomise pri sebi itd. Izjeme so tiste ki delajo nekaj res fascinantnega izjemnega, večina jih najde neko rutino. Hočem povedat da tudi če najdeš neko službo ki ti bo res všeč, se bo našlo nekaj kar ti bo šlo na živce. Recimo nekdo je rad učitelj, pa se zelo dobro razume  sodelavkami. čez nekaj let pa se že grdo gledajo in so med sabo vsi skregani. Pa spet nisi zadovoljen čeprav delaš to kar si hotel delati. Ne vem no, to je samo moje razmišljanje.

Ne vem po moje odgovore ne boš dobila tukaj na forumu ampak bolj v pogovoru s kakšnim svetovalcem. Ne vem mogoče bi pomagal kak šport, slišala sem tudi da pomaga avtogeni trening? No, meni šport  definitvno pomaga.

lp

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 23
20.11.2009 14:37:44   
Petka09
IZVIRNO SPOROČILO: liliana

Prodajanje fame o dojenju in naravnem porodu kot EDINEMU PRAVEMU načinu zbližanja z otrokom te je naredilo tako kot je......in s podobnimi famami te nonstop bombardirajo......

mene so nekateri označili za grozno mater, ko sem priznala, da bi pa še enkrat rodila s carskim rezom in imela otroka na adaptiranem mleku, ker sem kaj hitro opustila samo dojenje kot tudi misel o dojenju, ko ni "mleko steklo" kot bi moralo.....vendar se na tisto vaško zgražanje "o, ne dojiš.....nisi se potrudila" nisem dosti ozirala, ker sem kaj hitro ugotovila, da sem v bistvu na ta način sama zelo zadovoljna, mirna, kar se je kaj hitro odrazilo tudi na otroku.....user posted image

in hitreje, ko prideš do spoznanja, da meterinstvo ni žrtev in si izbrišeš iz glave mater kot žrtveno jagjne in trpečo žensko, kot nam jo vsi prodajajo, bolje je.....je pa to res težko, ker te na vseh korakih bombardirajo s tem, kako se moraš 100% žrtvovati za otroka, se najprej preko dojenja, potem pa spet kako drugače ukvarjati z njim....in bog ne daj, da si kot mati priznaš, da ti pa kdaj pa kdaj zelo odgovarja oz. celo uživaš, da greš za dan ali dva nekam brez otroka.....

Srečna mati v bistvu ni dobra mati, to nam prodajajo......začne se pa z dojenjem, nadaljuje s tem ko greš v službo (izpustila bom tisti del o televiziji in podobno prodajanje megle, ko spet nisi dobra mati, ker se tistih 30 minut na dan ne ukvarjaš z otrokom, ampak delaš raje nekaj za svojo dušo),.....ko spet ne smeš priznati, da si v službi zadovoljen, ker v službi ne smeš biti srečen ampak te mora služba delati nesrečnega, saj si vendar mati in te morajo osrečevati zgolj momenti preživeti z otrokom.....

In potem si začnemo izmišljevati razloge zakaj smo nesrečne....ker zadovoljne in srečne ne smemo biti.....

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 24
20.11.2009 16:02:15   
Perunika
Enkratno napisano, z žarom.
Čeprav tudi na temni strani ni fajn živet. Sem bila tam do pred nekaj leti in čeprav se zavedam, da so mi prioriteta pristni človeški odnosi, sem po porodu tudi sama zapadla v podobno stanje. Ali je bila to poporodna depresija? Mogoče. Nazadnje sem ugotovila, da sem blazno pogrešala moža, ki ga zaradi službe v Lj (60km) ni bilo po cele dneve. Pomagala sem si s tem, da sem si poiskala družbo. Čeprav včasih tudi to ni pomagalo. Prijateljice  pač ne morejo bit nadomestek za moža. Halabogu je pustil službo v Lj in delava skupaj. Odločitev ni bila enostavna toda naredila sva tisto, kar je dobro za najin odnos in za osebni razvoj vsakega posebej.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Učenje skozi igro: Zakaj je igra najboljša...
Učenje skozi igro omogoča otrokom naraven razvoj, izboljšuje njihove kognitivne, socialne in čustvene veščine. Otroci se...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?