tinaaja
|
IZVIRNO SPOROČILO: veronikab lili82 tega se verjetno boji vsak stariš, da bi se enkrat znašel v situaciji, ko bi svojemu otroku mogel pomagati zaradi dušitve s tujkom. Približno pred enim mesecem sem gledala prispevek na Pro7, kjer so mimoidoče starše spraševali, kako bi pomagali otročku/dojenčku, ki se duši. Verjeli ali ne, čisto vsi so odgovorili napačno. Njihovi odgovori so bili identični - prijel bi ga za noge, ga obrnil na glavo, in potrepljal po hrbtu ali pa stresel. Tega prosim ne počet! Anketa je bila namreč v sklopu prispevka o sodnem procesu zoper očeta, ki je svojo 8 mesecev staro hči na ta način ubil. Sam ni vedel kako odreagirati, ko se je začela dušiti s hrano in jo je prijel za noge, jo obrnil na glavo, trepljal po hrbtu in stresal, pa ji je počila žilca v možganih in je punčka umrla. Pravilen način reševanja take situacije bi naj izgledal sledeče: otročka/dojenčka si položimo s trebuhom na roko, tako da ima glavico obrnjeno proti dlani in da je otrok/dojenček nagnjen (glava je nižje kot noge in ritka). V takem položaju ga potem ritmično trepljamo po hrbtu in poskušamo tujek spraviti iz sapnika. Lahko si pa otročka/dojenčka položimo tudi na obe iztegnjeni nogi (mi sedimo) - spet z glavo navzdol - in trepljamo po hrbtu. Upam, da sem vsaj približno razumljivo napisala kako to gre. Sicer sem pa enkrat na netu zasledila eno stran, kjer je prav prva pomoč pri dojenčkih in majhnih otrocih opisana, pa sem mislila, da sem si jo shranila, pa je sedaj nekako ne nejdem. Bom jo poskušala poiskati. lepo opisano. v tistem trenutku res nagonsko odreagiras, samo je pa res dobro vedet, da otroka glih ne obrnes dol drzecega za noge. pa tudi dobro je dost malu it s prstom potipat, kje je hrana - v ustni votlini od strani proti sredini, da ne potisnes zadeve se globlje. saj, ko zacutis, potem kar ves, kako ven dobiti. Predvsem pa je treba ostat kolikor mogoce miren in trezno razmisljati. Tudi na heimlichov prijem ni za pozabit, ce nic drugega ne pali. No upam, da bo cim manj takih dogodkov, ko bi se vse tole rabilo.