|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2 3 4   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Nepravilen hendling - nepoučeni ali malomarni...
11.9.2009 18:52:53   
L1ana
Evo, ena taka tema - bolj filozofske narave (za čvek v deževnih dneh user posted image ) ...

Gledam starše z malimi dojenčki (do recimo 3-eh, 4-ih mesecev), kako "nepravilno" hendlajo svoje otroke:
jih nosijo pokonci, nosijo jih v kengurujih (ajde, ne rečem, tisti ležeči kenguru še spregledam, pokončnega pa za dete v prvih mesecih zelo težko spregledam user posted image ), jih posedajo (vidim po fotkah na forumu), dajejo na noge (ker se jim zdi zabavno user posted image - berem po forumih), jih imajo v lupinicah po več kot pol ure ali uro, čez dan jih za več ur odlagajo v ležalnik (namesto na trdo ležišče ali tla), jih "tresejo" (guncajo) med nošenjem, ne vzdigujejo jih z boka in še in še ...

Glede na to da v šolah za starše, ob obisku pri pediatru, ob obisku patronažne, fizioterapevti/pediatri in ne vem kdo še vse po raznoraznih forumih vsi "trobijo" o pravilnem hendlingu, mi kar ni jasno, zakaj starši tega ne upoštevajo. Saj ne rečem, da sem sama perla in da delam vse po šolsko, vendar pa se skušam čim bolj držati priporočil, ki so mi jih dali strokovni(!) delavci.

Najmanj pa razumem odgovor staršev, ki pravijo nekako v stilu: "Pokonci ga nosim, ker se hoče nositi pokonci oz. ker se noče nositi leže." Ob tem se vprašam, ali bojo otroku (po principu tega odgovora) v življenju dovolili vse, samo zato ker on to hoče (npr. otrok bi za kosilo pojedel liter sladoleda, ker mu "ne paše" kuhano kosilo  - a mu bojo tudi to omogočili samo zato, ker "pač mu tako bolj paše" user posted image ).  

Skratka, sprašujem se, kaj je krivo temu nepravilnemu hendlingu: nepoučenost (nekateri ne obiskujejo šole za starše, morda v kakem kraju pediatri in patronažna ne kažejo hendlinga, starši ne berejo forumov ...) ali enostavno le malomarnost staršev, ki se jim fučka za (pravilen) razvoj otroka?

No, pa ko smo že pri hendlingu, nekaj uporabnih linkov:
http://www.youtube.com/watch?v=WfZDWtXDewA
http://www.ivz.si/javne_datoteke/datoteke/1583-Dojencek_2008_splet.pdf
http://www.udruga-oko.hr/_images/documents/_1_baby_handling_round_finale.pdf

Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Nepravilen hendling - nepoučeni ali malom...
11.9.2009 19:01:19   
Dashenka
Hmm, si kdaj pomislila da malo pretiravas?

(odgovor članu L1ana)
Neposredna povezava do sporočila: 2
11.9.2009 19:02:53   
blaža
kaj je kdo pohabil otroka za radi tega?user posted image

malo pretiravaš.

Tvoj čas je omejen, zato ga ne zapravljaj tako, da živiš življenje nekoga drugega!
Naj hrup drugih mnenj ne utiša tvojega notranjega glasu!

Steve Jobs

(odgovor članu Dashenka)
Neposredna povezava do sporočila: 3
11.9.2009 19:05:13   
trezika
IZVIRNO SPOROČILO: blaža

malo pretiravaš.

se podpišem

saj pa naši starši, babice, prababice,.... sploh niso vedeli, da obstaja kakšen handling pa smo vsi preživeli, smo zdravi, naše noge, hrbtenice so čist ok tako ne s takimi....

(odgovor članu blaža)
Neposredna povezava do sporočila: 4
11.9.2009 19:06:47   
ajataja
absolutno pretiravaš user posted image

(odgovor članu trezika)
Neposredna povezava do sporočila: 5
11.9.2009 19:08:21   
dory
pri zdravem otroku je že boljše,da dela zdrava pamet...

pri motorično oviranem otroku ali otroku,ki pač hodi na nfth, pa že tam na terapijah naučijo posamezne prijeme, potrebne za otroka...

(odgovor članu ajataja)
Neposredna povezava do sporočila: 6
11.9.2009 19:09:36   
lenika
Koliko starega otroka pa imaš? Jaz mojo trimesečnico nosim pokonci (sicer zelo malo) tako, da gleda okrog, a je pri tem s hrbtom naslonjena na mene. delam pa to kakšen teden, odkar stabilno drži glavico.

(odgovor članu trezika)
Neposredna povezava do sporočila: 7
11.9.2009 19:09:53   
lake
Kje si se pa ti naučila hendlinga? V Ljubljanski porodnišnici te tega ne naučijo, v materinski šoli pokažejo za 5 minut, Patronaža pa tud ne pokažem vsaj meni ne.

Torej od KJE naj starši vemo? Ok lahko si pogledamo posnetke na internetu, vendar ni isto. Sama izvajam hendlng, ker so mi pokazali v razvojni, kamor sva bile napotene zaradi premajhne teže, vendar jo dam vsake tok časa tudi v pokončnega kengurujčke za ene 15 minut, v ležalniku je precej časa, kar mi v razvojni niti ni odsvetovala, in prav tako mi ni odsvetovala rahlo dbignjeno vzflavje v vozičku, vendar s podloženimi nogicami. Lupinico pa prav tako v razvojni priporočajo, ker jih moraš do tretjega meseca itak nosit v položaju lupince.

(odgovor članu blaža)
Neposredna povezava do sporočila: 8
11.9.2009 19:17:03   
manna
Tale pravilen handling se je šele v zadnjem času začelo poudarjati, zato naše mame (torej babice naših otročkov) nimajo pojma o njem in otroke dvigajo in nosijo kot so navajene - torej narobe. Mene mama kar čudno gleda ko ji rečem da drži našo malo čist nepravilno. In pravi; kdo je pa tebe gor spravil... in podobno.

Glede dvigovanja iz ležečega položaja pa so očitno tudi različna navodila - v knjigi Igrajmo se z dojenčkom je opisan "prsni prijem dojenčka"  kot povsem ustrezen (torej da ga primeš pod pazduhama in ga vzdigneš).

Tko da nevem.. mal pazit je že treba, da bi pa kar znorela že če mama enkrat narobe prime mojo malo, pa spet ni OK najbrž.. user posted image

Aja, kengurujčke pa žal proizvajalci označujejo da so primerni kao od starosti 0 naprej... In eni jih zato tudi takoj uporabljajo...

(odgovor članu L1ana)
Neposredna povezava do sporočila: 9
11.9.2009 19:21:45   
ledenaa
al maš cajtuser posted image

(odgovor članu manna)
Neposredna povezava do sporočila: 10
11.9.2009 19:25:39   
benika
Ja, mame, ki nismo izvajale handlinga smo res samo še za zapret. Svoje otroke smo načrtno pohabljale in jim zafučkale pravilen razvoj. Smo nepoučene in malomarne, žal.

4 leta nazaj se o handlingu ni govorilo, v P ga niso kazali, P ga niso omenjali. Smo pač uporabili zdravo pamet in mogoče je pa zaradi tega naš otrok zdrav, razvit, motorično sposoben otrok.

Tudi lani v P handlinga niso učili. Pokazali so nam le, kako se otroček pravilno obrne in dvigne.

Pretiravaš u nulo, res je. In močno upam, da ta tema ni odprta z namenom provociranja.

(odgovor članu manna)
Neposredna povezava do sporočila: 11
11.9.2009 19:33:00   
Anonimen
Obremenjuješ se s stvarmi, ki pri povprečnem otroku ne bo imelo nobenih dolgoročnih posledic.

Ne rečem, če ima otrok razvojne težave.

Sicer pa me vse te debate, članki, priporočila,... okoli handlinga in razvoja, ki so res že povsod, spominjajo na psihiranje okoli dojenja, ki je kao edino in pravilno in zbuja pri mamah, ki ne morejo dojiti ali imajo mleka premalo, obilico nepotrebne slabe vesti.
Pretiravanje v eno ali drugo smer običano škodi.

(odgovor članu ledenaa)
  Neposredna povezava do sporočila: 12
11.9.2009 19:35:45   
luan

IZVIRNO SPOROČILO: manna

Tale pravilen handling se je šele v zadnjem času začelo poudarjati, zato naše mame (torej babice naših otročkov) nimajo pojma o njem in otroke dvigajo in nosijo kot so navajene - torej narobe. Mene mama kar čudno gleda ko ji rečem da drži našo malo čist nepravilno. In pravi; kdo je pa tebe gor spravil... in podobno.

Se strinjm s tvojo mamo. Ali je zaradi njenega "nepravilnega"handlinga kaj narobe s teboj?user posted image

Lp

(odgovor članu manna)
Neposredna povezava do sporočila: 13
11.9.2009 19:38:20   
Detece
IZVIRNO SPOROČILO: trezika

IZVIRNO SPOROČILO: blaža

malo pretiravaš.

se podpišem

saj pa naši starši, babice, prababice,.... sploh niso vedeli, da obstaja kakšen handling pa smo vsi preživeli, smo zdravi, naše noge, hrbtenice so čist ok tako ne s takimi....

Sicer se strinjam, da je preveč hendliga pretiravanja, se pa nikakor ne morem, da imamo mi, ki smo bili v hojicah in podobno, ok noge in hrptenico....partnet in jaz imava velike težave z držo  in posledično s koleni, križem....in sva stara šele 26 let....

Ja je treba malo več pozornosti posvetiti otrokovem razvoju v prvem letu, ne pa pretiravati seveda....

(odgovor članu trezika)
Neposredna povezava do sporočila: 14
11.9.2009 19:43:30   
špelin@
Čisto resno: če bi bilo res toliko odvisno (pretežno) od t.i. "handlinga", bi se človek že zdavnaj moral izroditi v po tleh plazečo se pokveko, ki v odrasli dobi (fizično) ne bi bila sposobna brisati lastne riti...

Uporaba zdrave pameti in zmernost pri vsem sta najpomembnejši.

(odgovor članu Detece)
Neposredna povezava do sporočila: 15
11.9.2009 19:45:04   
Anonimen
se opravičujem, a ne morem hkrati misliti, kako pravilno dvigniti otroka iz posteljice in pri tem paziti, da me slučajno ne bi zagrabilo v križu,... otrok pa že ves rdeč od joka in jaz seveda napsihirana, da ga "ne smem" pustiti predolgo jokati, ker priporočajo, da je otrok čim več pri mami, da kasneje v življenju ne bi imel "hudih čustvenih pretresov",...

se mi zdi, da vsaka mama najbolje ve, kako in kaj, če pa slučajno ne, zdravstvena in socialna služba že pove svoje,... (ampak to je spet druga zgodba, ne?)

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
11.9.2009 19:46:46   
benika
icer se strinjam, da je preveč hendliga pretiravanja, se pa nikakor ne morem, da imamo mi, ki smo bili v hojicah in podobno, ok noge in hrptenico....partnet in jaz imava velike težave z držo in posledično s koleni, križem....in sva stara šele 26 let....

A to zato, ker sta bila v hojciuser posted image Dej lepo te prosim, reci da se hecaš. Vajina drža nima nobene veze s tem, a si ti 3 mesece letala naokrog v hojci.

(odgovor članu Detece)
Neposredna povezava do sporočila: 17
11.9.2009 19:47:10   
Detece
Pa vam razložim razliko  na način kot jo je meni pediatrinja v razvojni ambulanti (je user posted image nedonošen, ampak se normalno razvija):

To je tako kot če primerjaš s smučanjem. Ali si samouk ali pa naučen v šoli za smučanje. V obeh primerih boš smučal, ampak razlika je očitna - pri smučanju že na pogled.

V tem je fora drage moje. Vsi otroci bodo hodli, zaradi tega ne bodo imeli bronhitisa....itd...posledice nepravilne hoje, drže se pokažejo kasneje in takrat težav več ne povezujemo z našim razvojem v 1 letu starosti. Tako kot se bo Janezek naučil hoditi, tako bo Janez hodil.....

Jaz se trudim upoštevati navodila iz razvojne. Je pa res, da je večina teh napotkov prikrajšana in to ni prav. Vse mamice bi morale biti o tem poučene in vsi otroci bi morali imeti do tega pravico....

(odgovor članu Detece)
Neposredna povezava do sporočila: 18
11.9.2009 19:47:51   
L1ana
Mah, ja no ... zdej je to izpadlo kot da u nulo pretiravam in da naderem vsakega, ki mojega (ali svojega) otroka ne hendla po "ta novih" pravilih. user posted image   Kot sem tudi napisala, tudi sama se striktno ne držim vsega, ker potem bi bilo moje življenje res zakomplicirano. Tudi nisem rekla, da so otroci na koncu pohabljeni user posted image ...

Morate pa priznati, da je morda čudno naključje, da danes vse večim otrokom telo zavija levo, pa desno, pa nazaj in nevemkamše in da jih vse več hodi v razvojno (no, to je morda bolj trend kot pa nuja - vsaj v nekaterih primerih se mi zdi, da pediatri raje preventivno pošljejo v RA), kar je morda(?!) povezano tudi z vse širšo uporabo raznoraznih pripomočkov za nošenje in odlaganje otroka. In ker se stvari pač prodajajo (ja, seveda proizvajalec napiše, da je primerno od rojstva dalje, ne pove pa, da ne za več ur na dan ampak za krajši čas - marketing, pač user posted image ), so se morda (ugibam) naši stručkoti spomnili tega hendlinga oz. vse večjega poudarjanja le-tega. 

Dopuščam seveda tudi možnost, da vedno vidim take "nešolske primere" ravno v momentu, ko so otroka samo za kratek čas vzdignili pokonci, postavili na nogice ali ga v kenguruju prenašajo ravno kratek čas ali so ga posedli morda le za 2-minutni fotošuting ... user posted image

No, sicer pa sem rekla, da je tole čvek in ne neka življenjsko pomembna tema ... user posted image ... pa še dete mi je končno zaspalo in imam malo preveč časa user posted image . V bistvu že razmišljam še o eni "filozofski debati", pa se bojim, da bo preveč za danes. user posted image

(odgovor članu L1ana)
Neposredna povezava do sporočila: 19
11.9.2009 19:51:20   
špelin@
L1ana, debata je čisto zanimiva user posted image , ampak potem se res vedno bolj intenzivno sprašujem: kako, da je naša generacija (recimo 30 +/-5) sploh še sposobna fizično funkcionirat, ker našim mamam se takrat niti sanjalo ni o kakšne handlingu user posted image Da ne govorim o tem, kako so včasih user posted image povijali noge tesno skupaj, dandanes pa je treba široko povijat. Kako s(m)o sploh preživeli??

(odgovor članu L1ana)
Neposredna povezava do sporočila: 20
11.9.2009 19:51:36   
Anonimen
L1ana, ti kar z debatami na dan!user posted image

(odgovor članu L1ana)
  Neposredna povezava do sporočila: 21
11.9.2009 19:52:19   
benika
Skratka, sprašujem se, kaj je krivo temu nepravilnemu hendlingu: nepoučenost (nekateri ne obiskujejo šole za starše, morda v kakem kraju pediatri in patronažna ne kažejo hendlinga, starši ne berejo forumov ...) ali enostavno le malomarnost staršev, ki se jim fučka za (pravilen) razvoj otroka?

Glej, ni panike glede debate. Večino izmed nas je pa najbrž zmotilo tvoje odebeljeno pisanje. Ne moreš ti človeka enostavno obtožit, da načrtno zavira pravilen razvoj otroka, če ne izvaja handlinga. Včasih je pametno pisanje prebrat, malce razmislit o učinku napisanih besed, potem pa šele pritisnit tipko za pošiljanje.

Pa to je čisto dobronameren nasvet...si namreč na RRuser posted image

Ti kar odpri še tisto drugo filozofsko debato. Je bolj kot ne zatišje tule gor  in nekaj se mora dogajat.

(odgovor članu L1ana)
Neposredna povezava do sporočila: 22
11.9.2009 19:55:08   
L1ana
@Lenika, moje dete je junijka, tako kot tvoja. user posted image Ja, saj je normalno, da otroka začneš nositi pokonci (a še vedno naslonjenega na svoje telo), ko vsaj približno drži glavico pokonci. Vendar primeri, o katerih govorim, so bolj ekstremni: sem videla mamo, kako vzdiguje in v takem položaju nosi še ne 1-mesečnega otroka, ki pa še ni tako močan, da bi lahko držal glavo takole pokonci - se mi je revež kar smilil, ko mu je glava opletala sem in tja (to pa po moje res ne more biti ravno OK user posted image ).

(odgovor članu lenika)
Neposredna povezava do sporočila: 23
11.9.2009 19:58:43   
zvesta
No, jaz moram najprej reči, da se o pravilnem handlingu vse premalo govori. Sem bila v MŠ, pa izvedela o tem nič, pa sme bila pri pediatrinji, pa nič, v porodnišnici nič.

Kolikor sem zvedela, sem zvedela s foruma. In potem v razvojni oz. niti ne v razvojni ampak na fizioterapiji.

In kolikor koli se sprenevedate ali pravite da pretiravamo, je zadeva dejansko pomembna.

In ne, tudi jaz nikoli nisme znala pravilno handlat otroka, kljub temu, da mi je bilo neštetokrat pokazano. Zadeva je kompleksna, zelo.

Sem se pa maksimalno potrudila, da sem vsaj tam, kjer sem lahko in kjer sme znala, dala maksimalno od sebe. Da nismo imeli ležalnika, ampak puzle in malega že pri mesecu dni na tleh. Da nismo imeli kengurujčka, nismo imeli hojice, nismo ga posedali, ga vodili za ročice. Res je, nismo imeli razvad, ki bi mi olajšale delo. Sem pač več ležala na tleh, se več pogovarjala, animirala drugače...

Mogoče boste reke, da sem neumna.

žal sem imela doma slab vzgled, ki mi je dal vedeti, da je pomembno in prav to kar sme počela.

Sin ima 4 leta starejšo sestrično. Ki so jo hendlali kot so znali. Veliko ležalnika, otrok pr 4. mesecih MORA sam stabilno sedet, hojica, nošenje pokonci... Posledice... Nečakinja še sedaj pri štirih letih glavico nosi nagnjeno na desno stran (pa je ni tako imela od rojstva), ko pade, pade zmeraj z glavo naprej, nikoli se ne zaščiti ali poskuša ujeti z rokicami. Ko teka, si gleda pod noge, velikokrat pade...

Pri našem dveletniku tega ni... Na srečo. Sicer je res, kot je napisala ena, da hodijo vsi, ampak kako hodijo? Kaj bo na stara leta?

Tudi jaz sme mnenja, da tudi v skrajnosti ni treba, ampak vsaj malo se potrudimo. Vsaj malo energije, malo dobre volje, pa veliko zdravja vašim malčkom želim.

(odgovor članu L1ana)
Neposredna povezava do sporočila: 24
11.9.2009 19:59:34   
Volga
Jaz dam pa tej Leni Ani večinoma prav. Vse premalo se daje poudarka na pravilnem rokovanju z otroci.

(odgovor članu benika)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2 3 4   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2 3 4   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kako je v resnici imeti dva otroka, mlajša...
Pripnite ta dvojni voziček in se pripravite na divjo vožnjo. Dobra je.
Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...

So vaše menstruacije boleče?
пеперутка16

Zadnje čase imam tako boleče menstruacije, da se celo onesvestim..nujno je, da mi da injekcijo in to je to..In zdaj, ko se staram, ko se staram. Stara sem 29 let, še nisem rodila itd.