pelin
|
Zanimivo user posted image user posted image user posted image , da ga. Pirc Musar ne poskrbi v šoli njenega otroka, kjer so na risbicah in vratih garderobnih omar imena in priimki, kjer so ob zobnih ščetkah prav tako imena in priimki, kjer na spletu in v šolskem glasilu prav tako pogosto napisana polna imena, itd.. Skratka želim reči, da sama objava imena in priimka brez dodatkov, iz katerih bi lahko nekaj rangirali, določali starost... še ne pomeni kršitve zakona. Pomeben je kontekst in namen! Obstatjo pa še dodatni mehanizmi, s katerimi starši poskrbimo za to, da se zadeve lahko in na kakšen način objavijo, ali ne. IZVIRNO SPOROČILO: MILLEENA IZVIRNO SPOROČILO: pelin Kako je pri otroku gospe Pirc nimam pojma (očitno pa si ti v zvezi s tem dobro seznanjena) in me po pravici povedano niti ne zanima , je pa gotovo te zadeve, ki jih je omenila videla tudi tam...se pravi, da ne govori v prazno, ampak se je o tem v praksi prepričala...In nas med drugimi zadevami na enem izmed predavanjev na to pač opozorila...Ni odkrila Amerike, nas je pa fino spomnila na stvari, ki jih pač pozabljamo oz. ki se nam zdijo manj pomembne kot so v resnici. Zagotovo ne bo nekdo od staršev , ki bo imena in priimke otrokovih sovrtičkarjev objavil na fejsu, šel zaradi tega v zapor ali plačal kazen...Verjetno bo le opozorjen s strani vrtca.Če pa bom to naredila jaz, kot strokovni delavec, bom kršila etični kodeks in me bodo poklicali pred disciplinsko...Prav zato pravim, da so nas večkrat opozorili, da smo si s tem, ko imamo dostop do določenih osebnih podatkov otrok in staršev, naložili tudi velik del odgovornosti, ki se je žal nekateri ne zavedaj(m)o vedno. Veliko škode se da narediti tudi le z objavo imena in priimka in ne rabiš navajati še ostalih osebnih podatkov. Seveda obstajajo razni mehanizmi kot so npr. soglasja za objavo podatkov in fotografij s katerimi starši potrdijo, da se strinjajo s tem...Prav te v začetku leta vsakič veselo delimo med starše...In prav ti obrazci so nekako dokaz, kako se miselnost staršev spreminja . Vsako leto imam namreč v skupini več takšnih staršev, ki ne dovoljujejo objave fotografij ali podatkov njihovega otroka v javnosti Ne bi znala presoditi ali gre tu le za večjo osveščenost o ravnanju z osebnimi podatki ali za večji strah pred zlorabo le teh. V vrtcu smo imeli izobraževanje, ki ga je vodila Nataša Pirc Musar, iz direkcije za varovanje osebnih podatkov ( ali nekaj podobnega)...skratka...povedala nam je kar dosti primerov, ko v vrtcih in šolah prav neodgovorno ravnamo z osebnimi podatki otrok... Zanimivo , da ga. Pirc Musar ne poskrbi v šoli njenega otroka, kjer so na risbicah in vratih garderobnih omar imena in priimki, kjer so ob zobnih ščetkah prav tako imena in priimki, kjer na spletu in v šolskem glasilu prav tako pogosto napisana polna imena, itd.. Skratka želim reči, da sama objava imena in priimka brez dodatkov, iz katerih bi lahko nekaj rangirali, določali starost... še ne pomeni kršitve zakona. Pomeben je kontekst in namen! Obstatjo pa še dodatni mehanizmi, s katerimi starši poskrbimo za to, da se zadeve lahko in na kakšen način objavijo, ali ne. Sploh se ne zavedamo, da tudi pri nas živijo razni psihopati, nasilni očki ( mamice),pedofili in podobni izmečki, ki imajo mogoče prepoved približevanja kakemu otroku, ali pa pred katerim mamica in otrok bežita, se skrivata in podobno...Na tak in podoben način, da nepremišljeno obešamo te imenske sezname otrok kamor se nam ljubi, smo lahko krivec za marsikatero tragedijo in kriminalno dejanje... Če razmišljam v tej smeri me prav nič ne moti, če so mojemu kdaj rekli, da spada k gobicam ali kaj podobnega...V bistvu pa so tudi otroci nekako zadovoljni in ponosni, da so združeni v eno skupino...po svoje sestavljajo eno združeno celoto v kateri pa so vseeno vsak zase individuum...pa ne ravno zaradi imena ampak zaradi osebnosti...pri nas je že videti tako... Dajte no, Slovenija je tako majhna, da lahko vsak vsakega izsledi s seznamom ali brez... Želim reči, da s(m)o neketeri preveč obsedeni s tem in ne znamo več ravnati po zdravi pameti. Meni se je zadnjič zgodilo, da so k hiši pripeljali nek material, vmes smo prišli domov z vsemi našimi , in mi eden izmed mladih fantov v prvih 5-ih minutah reče "O gospa, kako imate lepe otroke". In na kaj sem kokoš prvo pomislila? Verjetno ne rabim razlagat, in me je na nek način prav sram. Ja drugače pa v našem vrtcu poimenujejo skupine v vrtcih in že zadnjih 30 let so ista poimenovanja v istih sobah, ki so rangirane glede na starost. Tako da otroci vedo, kaj pomeni, če gredo v sobo Medvedov v najvišje nadstropje - tam so pač šefi.
< Sporočilo je popravil pelin -- 9.6.2011 14:03:40 >
|