Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: Naja31 Moj mlajši sin začne z naslednjim tednom hoditi v vrtec. Od marca, ko sem jaz končala porodniško, ga je čuvala tašča. Mali je star 1 leto in pol. Starejšega sina,ki je bil ravno tako rojen aprila pa je čuvala skupaj eno leto in pol, v vrtec je šel pri 2,5 letu. Danes pa mi tašča reče,da je tastu zelo hudo, ker gre mali v vrtec in da bo umrl ko bo šel mali v vrtec???? Pa to ni bilo mišljeno kot neka metafora, ker že nekaj časa poslušava kako je njima hudo ker gre v vrtec in se obnašata kot daje to tragedija. In zakaj sta njega imela samo polleta, starejšega pa leto in pol. Najprej sem globoko vdihnila, potem sem se v jezik vgriznila, da nisem vprašala ali so vsi normalni, potem pa sem razložila, da gre v vrtec zato ker njo potrebujemo ko bo kateri bolan. Prejšno zimo sta bila ogromno bolana, skupaj 3 mesece, ampak jaz sem bila na porodniški. Če bo to zimo isto, se lahko jaz od službe poslovim. Pa da moramo bitisrečni,ker smo sploh dobili prostor. Poleg tega nama zjutraj valjda vzame več časa, če enega peljeva v vrtec, pa drugega k tašči, pa potem popoldan isto. Ma,prav glupo se mi zdi,da se moram skoraj opravičevat ker gre mali v vrtec. Pa nek občutek krivde nam zbujat zaradi tega. Sori, ampak čudn, da niso to rekli za tvojega dedeca, ko je odšel s teboj. Mislm pa, da ni bila na mestu ravno gesta, da boste taščo potreboval takrat, ko bo kateri bolan. Sama bi si mislila, a sem res samo takrat dobra, ko komu nekaj v rit skače. Po drugi strani se mi zdi, da gre za eno malo izsiljevanje, ker izjava, češ, da ste lahko srečni za prostor, tud ni na mestu. Kaj vem, otrok se mora socializirat. Če le niso učiteljce mal mim, otrok pridobi skozi vrtec za nadaljni prehod, ko prvič stopi v osnovno šolo, kar nekaj podlage, ki jo neki stari starši nimajo v izobilju. Ne vem, razloži jima, da je bila takrat situacija taka in taka in da je bil zato prvi pri njima tolk in tolk, da sedaj je pa situacija drugačna, vendar da nista onedva nič kriva in da bosta otroka še vedno prihajala k njima. Ta situacija me spominja na to, da nekako tvojadva mala nadomeščata tvojega dedeca, ki je odšel s teboj in želita zapolniti luknjo. Kaj pa tvoj dedec pravi na to? Če se ti zdi smotrn in če je tako bolje za vaju in za male, potem popokaj v vrtec. Se mi zdi, da sta se preveč navezala na maledva in tako lahko pride tud do neke vrste "lastninjenja", saj takšne izjave niso ravno značilne za "zdrave" ljudi. Bi mogoče mal bolj razumela to, če bi rekl, da se selte v Ameriko in se bote vidl sam enkrat na leto, ne pa zato, ker bote dal malega v vrtec. Ne vem no, takšno izjavo učas slišiš, ko se dva razideta, ko ni povratka nazaj, ne pa zato, ker gre nekdo v vrtec, pa ga bo še zmer lahko videl vsak dan. Pomeni se z dedecom, pa naj še on mal spregovori s staršema.
|