brizit
|
Kar veliko se spotikate ob vsebino predavanj, kaj je prava vzgoja ... nekje više sem že zapisala, da bi po mojem mnenju to bilo zelo fleksibilno, tako v obliki (predavanja, delavnice, konference, debate, ...)kot v vsebini (različni pristopi) in seveda v toku s časom. Nihče ne bi trdil kaj je tista prava vzgoja, vsak od staršev se bi odločal sam glede na njegova prepričanja in glede na osebnost otroka. Zagotovo smo si tukaj oboji različni in to bi bilo potrebno upoštevati. Tudi nič ne omenjam, da bi nekdo hodil zdaj po hišah pa preverjal če prav vzgajate. Gre se samo, da date otroku možnost, da ga "pravilno" vzgajate. KAr spomnite se, kolikokrat si kaj obljubimo, pa ne izpolnimo, kar ne najdemo časa. Če je pa nekaj MUS, je pač treba, in marsikdaj smo za ta mus tudi hvaležni. Tisti, ki se že tako zanimate za podobne vsebine sploh ne vidim problema, tisti pa, ki samo prelagajo stvari, njihov otrok pa odrašča, mu tudi ne bi padla krona z glave ;) Pravite da je danes veliko inf. in kdor jih HOČE pridobiti ... seveda, kaj pa kdor jih noče? A je pravično, da se nekaterim staršem ne zdi primerno pridobiti inf. o vzgoji? Kaj pa če potem otrok od takega starša orng namlati vašega? Je res otrok kriv vsega? Super, dejmo ga v vzgojni zavod pa je. Smo res rešili problem? Nihče mi ne bo trdil, da so starši dovolj izobraženi, ker se oba z možem ukvarjava z otroki in sama na govorilnih poslušam starše, ki imajo otroka šele v 6.razredu, ko mi rečejo: "Jaz ne vem več kaj naj naredim." Verjemite mi, to se dogaja zelo pogosto. Mož se ukvarja bolj kot ne z "zavoženo" mladino (oz. če nič ne spremenijo bojo orng zavozili) in pri cca. 95% primerov je srž problema v družini. Mogoče nekateri nimate takega občutka, ker je pač vaša poklicna usmerjenost odmaknjena od mladine, otrok. Vem tudi, da se veliko staršev izobražuje in si prizadeva, da bi svoje otroke čimbolje vzgojili, še posebej ker je ta svet čedalje poln skušnjav. Ampak, očitno tu nekaj ne štima, ker nekateri otroci kadijo že v 7.razredu, ko so v 9.r je pa to že bolj kot ne normalno, komune so polne, nekatere deklice se že pri 14ih letih spuščajo v spolne odnose, učenci grozijo sošolcem, staršem, učiteljem, ... Kje je torej problem? Ali res želimo živeti v takšni družbi? Je mar naklučje, da je Rdeči križ predčasno pripeljal otroke iz morja? Koliko otrok vas pozdravi, ko greste skozi mesto? Ali bi kdo pri takem zakonu bil kaj na slabšem? Česa se bojite? Predlagajte kaj! To, da spet na šole kaj prelagamo je sama (oprostite izrazu) lenoba staršev. Najlaže je reči, "pa naj oni kaj naredijo". Smo učitelji res bolj odgovorni za otroke kot njihovi starši? Učitelj ima naenkrat cca. 25 učencev v razredu in mora do vseh ravnati enako. Kako naj bo vzgoja potem prilagojena posamezniku? Vzgoja se začne že veliko prej! Izobraževanje pred zanositvijo ... si predstavljate bolečino tistih, ki ne morejo zanositi? Mogoče bi morali reči ob zanositvi, ne izgubimo veliko časa ;) Ker je pa vzgoja dolgotrajen proces, ki traja cca. 20 let, je nujno da ne poteka samo pred zanositvijo. Koliko stvari pa bi si sploh zapomnili po 20 letih?
|