lunca14
|
IZVIRNO SPOROČILO: Julija08 IZVIRNO SPOROČILO: lennka Nisem vsega brala, pa še tisto kar sem, je preveč. Res je videti, da vsako malo bolj občutljivo temo kot je veganski vrtec, izkoristi za to, da pove svoje mnenje. Pa čeprav jih nihče ni vprašal za to. In potem se jih na drugi strani najde cel kup takih, ki vneto zagovarjajo ali branijo svoja stališča pa čeprav bi bilo morda bolje da ne bi. Razumem tako ene kot druge. Nekoč, že davno tega, sem bila bliže tistim, ki so zagovarjali meso, ker izhajam iz okolja, kjer ni kosilo kosilo, če ni štikel mesa na krožniku. Doma smo vzgajali prašiče, kravice in perjad, tako da smo imeli dobro meso. Nikoli mi ni bilo lahko, ko so jim rezali vrat in takrat sva z mamo vedno potihem izginili od doma. Potem sem pa malo zrastla, šla v svet, si kaj prebrala, srečala drugače misleče ljudi in počasi spoznavala v kakšnem svetu v resnici živimo. Zrezek v menzi nikoli ni tako dišal kot doma pa še čudnega okusa je bil. Ko sem zvedela kaj vse se skriva v hrenovkah, me je tudi minilo. In tako naprej vse do spoznanja, da vzreja živali povzroča največ onesnaženja po svetu in vse ostalo, za kar ne bom tratila ne svojega ne vašega časa. Danes še vedno jem meso, ker mi tu in tam še vedno zadiši, toda res redko se po njem dobro počutim. Učim se kuhati vegetarjansko, včasih tudi vegansko in spoznavam nov svet in nove navade povezane z drugačnim načinom prehranjevanja. Ni vedno enostavno, moraš imeti čas in kuhati z ljubeznijo. Obstaja ogromno knjig, vse več jih je za slastne jedi, ki te ne priklenejo na kavč temveč ti dajo zagon in energjo. Upam, da nekoč ne bom več potrebovala mesa. Če se imaš dovolj rad potem veš kaj moraš jesti. Potem so pa tu naši otroci, ki so svet zase, samosvoja bitja, naše sonce. Vsak starš bo svojemu otroku dal točno tisto za kar je prišel na svet pa naj bo v očeh drugih še tako nenavadna ali celo napačna izbira. Če bi to vsi razumeli, bi ne bilo toliko besed tukaj napisanih. Sedaj me sinko uči kako in kaj in včasih pojma nimam kaj bi mu dala na krožnik. Moj partner ne je mesa in ga doma redko kuhamo, ker imam odpor do tega. V varstvu ga naš otrok je kolikor želi. Zdrav in vesel otrok je in večinoma pove kaj bi rad jedel. Vse kar bi si želela je, da sam ugotovi kaj mu je všeč, zato mu ne bom ničesar omejevala. Starši ste tisti, ki ste zgled svojim otrokom, dobra izbira vrtca pa je zadetek v polno. Žal nimamo vsi te možnosti, zato se moramo zanesti nase in na svoj maksimalni vložek. Rada bi samo sporočila vsem tistim, ki si date toliko opravka z drugače mislečimi, da se obrnite vase, tam je vse kar potrebujete. Vse to ropotanje izvira samo iz vaše lastne negotovosti. Ko živiš tisto kar misliš, je tako kot dihanje - nikomur ne razlagaš o tem pa vendar dihaš in zato živiš. Pa še tole. Za karkoli se že odločiš - ne dvomi v to, temveč resnično uživaj v tem pa ne bo nobenega raka. Vse je v našem dobrem počutju. Zato tudi tisti, ki ste z jezo zagrizeni v svoje prepričanje, da je vegetarjanstvo ali veganstvo edino pravilno in s tem mučite vse okoli sebe, niste boljši ljudje. Ste samo druga skrajnost. Pa srečno vsem in dober tek! Alenka Bravo Še ena ,ki se strinja v popolnosti,lepo povedano.Kar se pa tiče ostale teme,je pa res eno samo prepucavanje,igranje pink ponga,brezveze.Pa to me zanima ,zakaj mora biti vmes toliko žaljivk in negativnega govorjenja,opažam,da je tega čedalje več,a se res ne znamo več normalno pogovarjat,me je kar malo strah,v kakšenem svetu,bodo odraščali moji otroci.Dejmo malo več strpnosti,pa čeprav imamo različna mnenja in stališča,ampak pogovarjamo se pa lahko še vedno na ravni človeka-odraslega.