Gina
|
Pri teh posledicah sem jaz prišla do sklepa, da raje prej 5x premislim, kaj mu obljubljam, kot da potem konec koncev sebe kaznujem. Če je tolk sitnaril, bi jaz najbrž rekla, da mora popoldan spat, preden gre na miting in bi vztrajala pri tem, četudi zamudimo pol predstave. Najbrž ne bi bil potem tolk utrujen. Če je cvilil in tulil, bi jaz zahtevala, da neha in ga v skrajnem primeru tudi odnesla iz prostora ven - ne zato, da bi ga pustila da sam ure dolgo tuli, ker to je brez smisla, ampak da ga ostalim ne bi bilo treba poslušat, pa tudi zato, da bi vedel, da nima družinskega poslušalstva, da sva samo jaz in on, pa da spremeniš okolje, ker okolje tudi vpliva na odločitve. Včasih potem kdo napiše, kako dosežeš, da neha tulit. To se da doseči tudi z besedo - če zgledaš v tistem hipu kot starš tolk hud in trdno odločen, da bo otrok nehal, da s celotno pojavo to sporočaš, z vsakim gibom in pogledom in besedo in da je jasno že iz tvoje pojave, da je boljše za otroka, da neha, potem mi verjemi, da bo nehal. Smiselno za vse je, da neha, iz tega razloga, ker izpadi ali tuljenje ure dolgo ali užaljenost, ali trma ali jeza ali karkoli že, samo jemljejo energijo vsem družinskim članom in navajajo otroka, da se s tem daleč pride, koristijo pa nikomur. Če gre za nekaj, kar kot starš lahko ustrežeš, je to ok in super, če ustrežeš, če pa gre za ihto ali brezvezno tečnarjenje, pa to ni glih ok za nikogar. Jaz vedno probam najprej mirno rešit zadevo, v bistvu večkrat tako probam, pa s crkljanjem, pa z raznimi takimi zadevami, pa z obrnitvijo zadeve na hec, če pa ne gre, pa pridem na tisto točko, kjer zahtevam, da neha z izpadi in pika. Brezpogojno. Če pa kdo pljuva, pa jaz dobim en ornk izpad, ker tega pa ne prenesem. Še noben ni probal dvakrat. Ne šolski, ne domač, ne sosedov otrok. Vse je odvisno od tvoje odločenost, a bo otrok nehal al ne. Če ti samo rečeš, če ne boš nehal, pa ne gremo na miting, je to mal tako, vprašljivo delujoče. Otroku to v končni fazi toliko ne pomeni najbrž, da bi si za naslednjič zapomnil, kaj pa vem.
|