|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Kaj ustvarjajo v vrtcu 1letniki....
23.6.2009 23:01:57   
Sončni žarek
Ojla!

Mene pa zanima, kaj vse so v vrtcu počeli vaši 11-15mesečniki......Ker mi je itak jasno, da sta 2 vzgojiteljici premalo (pri nas 2vzgojiteljici na 14 otrok)..... A so veliko hodili ven....... Kaj vse so ustvarjali.....

Zakaj sprašujem? Ker je moja 2letna hči sprejela v skupino 1-2 let, kjer bo 11 otrok v povprečni starosti 1leta in 3-je otroci stari 2 leti.... Pa sem mal skeptična.....

< Sporočilo je popravil Sončni žarek -- 23.6.2009 23:02:30 >
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Kaj ustvarjajo v vrtcu 1letniki....
23.6.2009 23:41:19   
mamamajča
NI te potrebno skrbeti, saj je program vedno prilagojen tako, da je za vsakogar nekaj.
Torej kot prvo, kljub vsem zaposlitvam so otrokom vedno na voljo igralni kotički- knjigice, kuhinja, kocke, avtki.... Sicer se otroka motivira, da pristopi k dejavnosti, ki se izvaja, če pa ne želi, mu ni treba.
Veliko se poje. Sedi na preprogici in si ogleduje knjigice, slikice, se o njih pogovarja. Tudi ven se gre praviloma vsak dan, vendar le toliko, kot otročki zmorejo.
Idealno je, če je vrtec postavljen tako, da ima igralnica ograjeno terasico, potem je to sploh super.
Potem so tu še razgibavanje ob glasbi, rekvizitih, plazenje skozi "tunel", kotaljenje po blazinah in še mnogo tega.
Pa seveda barvice, prstne barve, modelirne mase,.....
Tako prilagojeno je vse, ponavadi si vzgojiteljici kotičke razdelita tako, da ena ustvarja z malimi, kjer se bolj prepoznava, packa, druga je s tistimi, ki so starejši in zmorejo ter želijo več. Ampak to, ko gre za neko določeno zaposlitev, da ne bo kdo narobe razumel, da so malčki razdeljeni znotraj same skupine.
Pa rajanje in neomejena igra,

Skupina teh malčkov je super, mislim, da so skrbi popolnoma odveč.

< Sporočilo je popravil mamamajča -- 23.6.2009 23:44:05 >

(odgovor članu Sončni žarek)
Neposredna povezava do sporočila: 2
30.6.2009 23:41:36   
frutka_
Pa da še odgovorim na tvoje vprašanje. user posted image
Veliko so peli, brali knjigice, uprizarjali lutkovne predstave, hodili v park, slikali s prstnimi barvami, praznovali RD, po FIT programu telovadili, spoznavali sebe, prijatelje, dele telesa, družine,.....pa  še in še bi lahko naštevala. Po 2-eh letih jaslic si je prinesel domov dva debela scrapbooka, ki sta jih za njih urejali vzgojitlejci in še zdaj  (star je 5) se spomni na jaslice in vzgojiteljice ter jih občasno gre pozdravit. Jaz sem bila več kot zadovoljna.
Dejavnosti otrok so prilagojene starostni stopnji, otroci sodeljujeo kolikor želijo in zmorejo.

Neposredna povezava do sporočila: 3
1.7.2009 7:07:50   
blaža
IZVIRNO SPOROČILO: frutka RR

Veliko so peli, brali knjigice, uprizarjali lutkovne predstave, hodili v park, slikali s prstnimi barvami, praznovali RD, po FIT programu telovadili, spoznavali sebe, prijatelje, dele telesa, družine,.....pa  še in še bi lahko naštevala. Po 2-eh letih jaslic si je prinesel domov dva debela scrapbooka, ki sta jih za njih urejali vzgojitlejci in še zdaj  (star je 5) se spomni na jaslice in vzgojiteljice ter jih občasno gre pozdravit. Jaz sem bila več kot zadovoljna.
Dejavnosti otrok so prilagojene starostni stopnji, otroci sodeljujeo kolikor želijo in zmorejo.

se podpišem, tudi v naših jaslih je tako.user posted image user posted image user posted image

varuška, ti pa res "streljaš".user posted image

Tvoj čas je omejen, zato ga ne zapravljaj tako, da živiš življenje nekoga drugega!
Naj hrup drugih mnenj ne utiša tvojega notranjega glasu!

Steve Jobs

(odgovor članu frutka_)
Neposredna povezava do sporočila: 4
1.7.2009 7:16:43   
*piškotek*
IZVIRNO SPOROČILO: blaža

varuška, ti pa res "streljaš".user posted image

Seveda "strelja", poglejte njen podpis - nudi varstvo otrok...

------------------------------------
Če sončka ni, sonček bodi ti!
------------------------------------

(odgovor članu blaža)
Neposredna povezava do sporočila: 5
1.7.2009 7:26:30   
Tjašy
Jaz sem imela že tri otročke(od štirih) v jaslih in mislim,da je bilo vedno za ;dogajanje; lepo poskrbljeno.user posted image Res je,da vzgojiteljice-pomočnice delajo po nekem programu,a je seveda prilagojen jasličnim otrokom.user posted image  V jaslih so veliko poslušali pravljice-pesmice,ustvarjali s prstnimi barvami,plastelinom,....telovadili,plesali,se na travnati terasi vozili s poganjalčki,.......še in šeuser posted image ,praznovali rojstne dneve,.......Jokali so le na začetku-novo okolje,polno otrok,drugi ljudje,user posted image .....nato  pa veseli obrazki in veeeeliko igreuser posted image

(odgovor članu blaža)
Neposredna povezava do sporočila: 6
1.7.2009 7:37:44   
Skye
IZVIRNO SPOROČILO: mamamajča

Pri 12. mesecih vsak otrok hodi ob opori, to pomeni, da se za nekaj drži, zato ob "bibi" prav krasno naredijo kak krogec okrog vrtca.

žal to ne bo držalo...imam dvojčici in ena je tik pred tem da shodi, ena pa se je komaj na nogice postavila, tako da...

Vse, kar lahko storiš,
ali o čemer sanjaš,
da lahko narediš,
poskusi narediti.
V drznosti je genialnost,
je moč in čarovnija.
Začni zdaj! (Goethe)

(odgovor članu mamamajča)
Neposredna povezava do sporočila: 7
1.7.2009 7:49:18   
mamamajča
IZVIRNO SPOROČILO: Skye

IZVIRNO SPOROČILO: mamamajča

Pri 12. mesecih vsak otrok hodi ob opori, to pomeni, da se za nekaj drži, zato ob "bibi" prav krasno naredijo kak krogec okrog vrtca.

žal to ne bo držalo...imam dvojčici in ena je tik pred tem da shodi, ena pa se je komaj na nogice postavila, tako da...

ja, se opravičujem, sem govorila o večini. želim samo povedati, da tudi jaslični otroci gredo ven, saj kakega imajo tudi v vozičku, če je treba

(odgovor članu Skye)
Neposredna povezava do sporočila: 8
1.7.2009 8:18:31   
n€na
IZVIRNO SPOROČILO: blaža

IZVIRNO SPOROČILO: frutka RR

Veliko so peli, brali knjigice, uprizarjali lutkovne predstave, hodili v park, slikali s prstnimi barvami, praznovali RD, po FIT programu telovadili, spoznavali sebe, prijatelje, dele telesa, družine,.....pa  še in še bi lahko naštevala. Dejavnosti otrok so prilagojene starostni stopnji, otroci sodeljujeo kolikor želijo in zmorejo.

tudi v našem vrtcu je tako...pri nas so bile še študentke, ki so potem izdelale plakat z otroci in nanje nalepile slike, kaj vse so z otroci počele..user posted image

< Sporočilo je popravil Jerneja RR -- 5.10.2009 20:25:11 >

(odgovor članu blaža)
Neposredna povezava do sporočila: 9
1.7.2009 8:26:10   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Varuška.Ljubljana

bolj malo.....  ker jaslični otroci ne zmorejo kaj dosti. večino dneva je nega, nega, nega. njihova koncentracija je zelo kratka. otroci tudi veliko jokajo, ker se uvajajo. tko, da je nemogoče kakršnokoli dejavnost na začetku sploh vodit, ker ko en začne jokat, drugi potegnejo z njim.

na začetku ko pridejo dobijo zajtrk. potem se igrako po kotičkih. to v praksi pomeni, da pač prijemajo igrače, jih vržejo po tleh, drugi otrok pride, jo prime in spet vrže. ko je malica, vzgojitljice vse igrače pospravijo. otroci dobijo malico. potem se gre lahko ven v atrij, ker na sprehod ne morejo, saj ne znajo hodit. če pa je slabo vreme, se gre z otoci na hodnik. tam se jim da žoge in avtučke s katerimi se lahko vozijo. ostali, ki ne hodijo sedijo. eni jokajo in se dijo pri vzgojiteljici. potem vzg. zopet pospravijo vse igrače in gredo v igralnico. v času, ko so otroci vzunaj se igralnice prezračijo. potem je pa kosilo. se previje vse. opere rokice in da sedet. ena gre po voziček z hrano. pripravlja se potem hrana v krožnike, da se ohladi. otroci sedijo. potem se pa vsedeš za mizo in vse nahraniš hkrati. ko pojejo, se jih da spat.

po spanju, dobijo malico. eni starši že pridejo iskat. drugi pa se potem igrajo z določeno igračo, da ni potrebno spet toliko pospravljat. ob določeni uri pa otroci, ki so ostali gredo v eno skupinico.

to se dogaja. se pa skupine do skupine, od vrtca do vrtca spreminja. samo pri teh malih ne moreš ne vem kaj počet, ker je to 14 otrok in samo 2 vzgojiteljice.

če pa imaš ti par otrok, potem pa se lahko posvetiš vsakemu posebej. se vsedeš in bereš knjigico mu. skupaj preglejuješ slikice in poimenuješ.

skupina je skupina, en otrok je pa en otrok

ojej, tole je pa totalna bedarijeuser posted image user posted image

pri nas ogromno stvari počnejo, že od vsega začetka, tud na sprehode so hodili, imajo dva vozička za trojčke, nekaj jih je že od začetka hodilo, ker so pač bili starejši, tisti ki niso, v voziček, nekaj jih je pa itak vedno manjkalo zaradi bolezni itd., tko da skupina nikoli ni bila polna in so komot vsak dan hodili ven.
v garderobi oz. v onem predpostoru sta jim velikorta z ograjicami postavile labirinte in tunele, pa oblepile, otroci so uživali, je prov rekla vzgojiteljica, da kolk ne drži tist o 15minutni koncentraciji, ker oni bi cel dopoldan lazili tam notri...pa tunelčki iz onih penastih kock velikih, k se tko sestavijo, ma ful stvari...pa po stenah so nalepili pole papirja, otroke v palerince in so packali s prstnimi barvami, z rokami, čopiči....še torto so spekli, ti najmljaši, oz. ne spekli pač pa sestavili skupaj in okrasiliuser posted image
miljon stvari.
smo dobili zdej cd s slikami in filmčki,kaj so počeli med letom, tko da varuška - ne bluzi.

je pa verjetno res od vzgojiteljic odvisno, kolk se jim da pa kolk majo idej in seveda smisu za delo s temi malimi. lohk si ti super vzgojitelj, sam mogoč za večje otroke, s tamalimi pa ne veš glih kaj bi.

(odgovor članu Varuška.Ljubljana)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
1.7.2009 8:27:37   
Volga
Varuška, a imaš to plačano oglaševanje?

(odgovor članu n€na)
Neposredna povezava do sporočila: 11
1.7.2009 9:13:24   
Anonimen
Naš pobič je bil lani tudi najprej sprejet v skupino, kjer bi bil skoraj pol leta starejši od ostalih - ostali so bili do 1,5 leta, on pa že več kot 2 leti.

KO sem videla, kako poteka dan s temi malčki, da ne rečem dojenčki, se mi je zdelo, da bo nivo zanj prelahek, dejansko so se največ posvečali negi. Razumem, tak je pač nivo, ne moreš z enoletnikom na izlet. Ampak meni se je pač zdelo premalo zahtevno, prosila sem za premestitev in dobil je mesto v skupini, kjer je bil najmlajši. In meni se je zdelo mnogo bolje, ogromno se je naučil. Dejstvo pa je, da prostih mest ni vedno na razpolago. Ampak jaz res priporočam, če se da, da je otrok raje med starejšimi kot med mlajšimi od sebe.

(odgovor članu Volga)
  Neposredna povezava do sporočila: 12
1.7.2009 11:45:00   
sazi
Kako je z dnevom v jaslih, so ti večinoma povedale druge.
Jaz bi samo dodala, da je zelo od otroka odvisno, kakšna družba mu bolj ustreza (mlajši ali starejši) - je pa res, da si ne moremo zmišljevati - vsaj pri nas ne - sem zelo vesela, da smo sploh dobili mesto.

Namreč na sinko je šel v vrtec decembra, ko je skoraj dopolnil 3 leta. Prišel je v skupino svojega lettnika, kjer je najstarejši (januarski) eni so pa decembrski, torej so nekateri šele praznovali 2. RD. Je kar velika razlika, samo zanj, je bila to veliko boljša kombinacija, kot pa če bi bil najmlajši - kot rečeno, za vsakega otroka je dobro nekaj drugega.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 13
1.7.2009 14:47:08   
Tjašy
Sem ti poslala zs.user posted image

Neposredna povezava do sporočila: 14
1.7.2009 15:15:28   
mamamajča
Torej bi napisla, da v enem določenem vrtcu si pač doživljala tako in tako, ne pa, da se z jasličnimi otroci nič ne dela. Oz. bolj malo. Pa da ven ne hodijo......... Ne posploševat

(odgovor članu Tjašy)
Neposredna povezava do sporočila: 15
1.7.2009 15:56:45   
mamamajča
IZVIRNO SPOROČILO: Varuška.Ljubljana

kakršnakoli organizirana dejavnost traja 4 minutke, potem izgubijo pozornost. zato se tudi ne organizira nekih dejavnosti, kot si ve predstavlajte sliko, kako vzg. bere pravljico in otroci sedijo in poslušajo. ja pri 2 letih ali več. ne pa pri 10 in pol mesecih. a veste kaj naredijo ? ali odkobacajo stran in se zamotijo z igračo, ali sedijo in se igrajo po svoje, niso pa skoncentrirani na pravljico, ker je ne razumejo.

seveda mame doma berejo pravljice, ampak to je drugače.

Torej, jaz sem vzgojiteljica. In si ne predstavljam ali zamišljam, ampak vem. Res pa je, da sem trenutno nezaposlena, tako da zdaj tu ne bom preveč glasna, da ne bo potem kakih napadov...

Do tistega odkobacanja stran in da se zamotijo z igračo, pa imajo vso pravico. Vzgojiteljica jih sicer spodbuja, da se pridružijo, če se želijo, vendar se jim ni treba. In vsak se lahko igra po svoje, če tako želi.
Torej nekaj vseeno delajo, ne? Torej ni le nega, nega, nega, sedenje za mizo, itd., kot si čisto na začetku napisala.

Otroci res jokajo prvih nekaj dni, ker je normalno zanje velika sprememba. Ampak ko se privadijo, pa plešejo, brez skrbi.

Neposredna povezava do sporočila: 16
   [Brisano sporočilo]
1.7.2009 19:41:22   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

Neposredna povezava do sporočila: 17
4.7.2009 11:52:33   
mala zirafa
Preberite si ta link pa bosto zelo dobro vedele kaj se dogaja v 1, sta. obdobju.Poiščite to obdobje v datoteki.

http://www.mss.gov.si/fileadmin/mss.gov.si/pageuploads/podrocje/vrtci/pdf/vrtci_kur.pdf

(odgovor članu frutka_)
Neposredna povezava do sporočila: 18
4.7.2009 11:57:28   
Anonimen
[

Otrok pri dobrem letu ima popolonoma enako koncentracijo in popolnoma enale sposobnosti pa ce ga pazi vzgojiteljica v vrctu, privat varsuka ali pa sama mati Terezija.

< Sporočilo je popravil Jerneja RR -- 5.10.2009 20:30:44 >

Neposredna povezava do sporočila: 19
4.7.2009 22:39:10   
zinkazi
Prvi mesec se otroci predvsem uvajajo in imajo več proste igre. enoletni gredo v tem času na sprehod s posebnimi vozički - avtobusi. veliko časa se posveti pestovanju in predvsem na dobrem počutju otrok. v tem času je več glasbe, petja, telovadbe, gibalnih in rajalnih iger in proste igre z raznimi vstavljankami, nizi, knjige, kuhinjski kotički....... potem se poleg teh aktivnosti vključuje vse več likovnih, lutkovnih in ostalih dejavnosti, ki se prilagajajo samim sposobnostim otrok. ob tem je tudi nega, navajanje na samostojno hranjenje, navajanje na pospravljanje, oblačenje in obuvanje.... veliko se dela tudi na ustvarjanju pozitivne podobe vsakega otroka. občasno je tudi jok, res ga je več prvi mesec. potem pa vse manj. je pa normalno, da otroci tudi jočejo, kadar so nerazpoloženi, zaspani, lačni, ne dobijo, kar si želijo. tako se dogaja v vrtcih. veliko seminarjev sem obiskala skupaj z drugimi vzgojiteljicami, ki imajo v skupini otroke od enega do treh let, pa takšne, ki bi nič ne delala nisem srečala, je pa res, da smo ljudje različni.

Otroško srce je zaklad

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 20
4.7.2009 22:43:37   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: zinkazi

Prvi mesec se otroci predvsem uvajajo in imajo več proste igre. enoletni gredo v tem času na sprehod s posebnimi vozički - avtobusi. veliko časa se posveti pestovanju in predvsem na dobrem počutju otrok. v tem času je več glasbe, petja, telovadbe, gibalnih in rajalnih iger in proste igre z raznimi vstavljankami, nizi, knjige, kuhinjski kotički....... potem se poleg teh aktivnosti vključuje vse več likovnih, lutkovnih in ostalih dejavnosti, ki se prilagajajo samim sposobnostim otrok. ob tem je tudi nega, navajanje na samostojno hranjenje, navajanje na pospravljanje, oblačenje in obuvanje.... veliko se dela tudi na ustvarjanju pozitivne podobe vsakega otroka. občasno je tudi jok, res ga je več prvi mesec. potem pa vse manj. je pa normalno, da otroci tudi jočejo, kadar so nerazpoloženi, zaspani, lačni, ne dobijo, kar si želijo. tako se dogaja v vrtcih. veliko seminarjev sem obiskala skupaj z drugimi vzgojiteljicami, ki imajo v skupini otroke od enega do treh let, pa takšne, ki bi nič ne delala nisem srečala, je pa res, da smo ljudje različni.

Bi rekla samo to, da srecni otroci, ki vas imajo za vzgojiteljico.

(odgovor članu zinkazi)
  Neposredna povezava do sporočila: 21
4.7.2009 22:53:26   
rija
Zinkazi: itak kapo dol....

Ampak tole, kar je napisala Varuška.Ljubljana...nekaj takega je bilo v skupini mojega malčkauser posted image  ko je bil prvič vpisan v vrtec. In njemu se je dobesedno mešalo tam...user posted image
Tak da mislim, da jo nekatere res čisto preveč obsojate....user posted image

...vox populi...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 22
4.7.2009 23:15:01   
mala zirafa
Mimogrede največ del. dobe imam ravno iz 1. star.  obdobja.Tu gre predvsem za cartanje, božanje, petje, glasba.Otroci se nate zelo navežejo in najbolj pomembno je da se čutijo sprejeti, ljubljeni in varni.Tak otrok se igra še sam s sabo,kasneje z vrstniki.Do  3. leta izoblikuje svojo saopodobo, zato igra veliko vlogo otrokovo  vzdušje.
Glede sprehodov z vrvjo, smo mi hodili najprej po celem vrtcu potem na igrišče, kasneje pa že kakih 300m stran od vrtca.Imeli smo se super.Ne smete ji podcenjevat.
Seveda je zelo odvisno katero vzg. dobijo.Res so take ki sam še odštevajo mesece do penzije ali čimprej končajo urnik.So pa druge ki delajo na vso paro in uživajo v tem in jim je mar do otrok.Jaz sem med njimi.
Se strinjam tudi da je ravnatelj ogledalo vrtca.

Neposredna povezava do sporočila: 23
4.7.2009 23:22:25   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: mala zirafa

Se strinjam tudi da je ravnatelj ogledalo vrtca.

To pa res.V našem kraju HB niso več podprli iste ravnateljice, ki je vse zavirala. Tudi nabavo materiala, ki ga seveda vzgojitelji potrebujejo za delo z otroki.

Sam ko zdej tole berem kao zasebno varuško...raje mam otroka doma. Ker mam par kolegic, ki so vzgojiteljice ali pomočnice in vse imajo tak način dela, ki ga pišete ostale tukaj.user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu mala zirafa)
  Neposredna povezava do sporočila: 24
5.7.2009 9:31:00   
zinkazi
to, kar sem opisala zgoraj je način dela v našem vrtcu, kajti zadnja leta iz zdravstvenih razlogov ne delam več v skupini. sem se pa letos veliko vključevala v delo z vsemi vzgojiteljicami in mi je delo z otroci in način dela še vedno poznan. mogoče, kot opazovalka vidim še več, kot sem prej, ko sem bila v skupini. takrat sem poznala le svoje delo in nekoliko delo sodelavk s katerimi smo več sodelovale.

Otroško srce je zaklad

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...
7 idej za izvirne božično-novoletne voščil...
Za te voščilnice ne boste potrebovali ne veliko ročnih spretnosti, ne veliko pripomočkov. Pa vendar boste nad rezultatom...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?