|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  105 106 [107] 108 109   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Septembrke 2009 - part.II
26.6.2009 13:06:39   
Erdbeere
Kaj pa čisto preprosto "otroci rojeni SEPTEMBRA 2009"?  

(odgovor članu veselka)
Neposredna povezava do sporočila: 2651
26.6.2009 13:09:10   
veselka
no, kej lušnega pa vseen paše za naše bube male?

31.8.09, 9.55 Aurora - 54 cm, 4100 g, og 35 cm.

11.10.11, 15.25 Gabriel - 55 cm, 3930 g, og 36 cm

(odgovor članu Erdbeere)
Neposredna povezava do sporočila: 2652
26.6.2009 13:16:48   
Erdbeere
jah paše, sam meni osebno je tud preveč pocukrano mucek, čebelica, princi in princeske, kaj vem kaj še vse, čeprav imam sama napisano mucek in princeska na tickerju user posted image

V bistvu mi je pa vseeno, itak bom sodelovala pa če bo karkoli napisano, če bom le imela čas pri treh mulčkih še za to user posted image

(odgovor članu veselka)
Neposredna povezava do sporočila: 2653
26.6.2009 13:19:39   
Anonimen
eh zakaj bi kompliciral naj bodo septembrčki k itak kakšne velike povezave ne moreš naredit tko da kej drugega kot princi pa princeski pa to se mi zdi pa da glih ne pašeuser posted image

(odgovor članu Erdbeere)
  Neposredna povezava do sporočila: 2654
26.6.2009 13:29:45   
eltea333
Čav! Ne, na srečanje ne pridem. Zdaj sem dala faks mal na stran (končujem mag) in mam Lj za letos že čisto dovolj user posted image . Bom raje v mislih z vami!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 2655
26.6.2009 13:35:00   
veselka
princi in princeske je pa res čist preveč pocukrano.

jaz sem pa ravno na Zavod RS za transfuzijsko medicino poslala mail, glede doniranja popkovnične krvi in moje ustreznosti, ker ima mama luskavico (avtoimuna bolezen), pa tudi dve zaporedni generaciji raka na prsih (moja babica in mama)... če pač to kej pomeni

(odgovor članu eltea333)
Neposredna povezava do sporočila: 2656
26.6.2009 13:56:04   
sontschica
sej res glede javne banke, nisem še nič prebrala na to temo in se tudi še nič pozanimala, pa me zanima, če katera samo iz glave ve, kdaj je treba to urejat - a moraš to kakšne papirje izpolnit? ker darovala pa bi popokovnično kri.

(odgovor članu veselka)
Neposredna povezava do sporočila: 2657
26.6.2009 13:59:57   
veselka
tole je z drugega foruma

CITIRAM zloženko Zavoda za transfuzijo:

Kaj je popkovnična kri?
Popkovnična kri je kri novorojenčka, ki se nahaja v posteljici (placenti) in popkovnici. Ker popkovnične krvi po rojstvu novorojenček ne potrebuje več, jo praviloma skupaj s posteljico in popkovnico zavržejo.

Zakaj se uporablja?
Popkovnična kri vsebuje poleg zrelih krvnih celic tudi majhno število matičnih celic, ki sodelujejo pri obnavljanju telesa, tako da se delijo in dozorevajo v različne vrste zrelih celic, ki zamenjujejo stare, poškodovane celice tkiv in organov.
Po porodu lahko popkovnično kri odvzamejo in shranijo ter jo uporabijo kot vir krvotvornih in drugih matičnih celic za zdravljenje bolezni s presajanjem celic. Trenutno s tem načinom lahko zdravijo nekatere rakave bolezni krvi in dedne motnje presnove ter imunskega sistema. Zdravljenje drugih bolezni (Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen, bolezni srca in jeter, diabetes, mišično distrofijo, multiplo sklerozo, poškodbo hrbtenjače) še raziskujejo.

Pri zdravlenju bolezni s presajanjem krvotvornih matičnih celic ima popkovnična kri zaradi posebnih bioloških in drugih značilnosti v primerjavi s kostnim mozgom ali krvotvornimi matičnimi celicami iz periferne krvi več prednosti, kot so npr. : ima lažja in večja dostopnost, manjše tveganje za prenos virusnih okužb in manjše tveganje za nastanek bolezni presadska proti gostitelju po presaditvi. Glavni pomanjkljivosti popkovnične krvi sta majhno število krvotvornih matičnih celic, ki trenutno zadostuje za presajanje pri otrocih in osebah lažjih od 40 kg, ter daljši čas potreben za pričetek delovanja presadka.

Kako poteka odvzem?
Odvzem popkovnične krvi je varen in povsem neboleč tako za mater kot za otroka, saj ga opravijo po porodu, ko je popkovnica prerezana, otrok rojen in po prenehanju utripanja popkovničnih žil. Iglo zabodejo v veno popkovnice, ko je posteljica še v maternici. Kri steče po cevki v sterilno vrečko za zbiranje popkovnične krvi. V laboratoriju potem popkovnično kri pregledajo, obdelajo, zamrznejo in shranijo pri nizkih temperaturah v tekočem dušiku za dobo več let.
Komu darovati popkovnično krvi ?
Popkovnično kri lahko darujemo za potrebe javnega zdravstva v t.i. „javni“ banki popkovnične krvi, kjer jo shranijo in vpišejo v seznam (register) shranjenih krvotvornih matičnih celic. Shranjena popkovnična kri je potem na voljo za zdravljenje drugih bolnikov s presaditvijo krvotvornih matičnih celic tako pri nas kot v svetu. To imenujemo nesorodniška ali sorodniška alogenska presaditev.

Popkovnično kri lahko shranimo tudi v t.i. »zasebni« banki, za morebitno zdravljenje svojega otroka z matičnimi celicami iz lastne popkovnične krvi (avtologna presaditev) oziroma za zdravljenje njegovih sorodnikov (sorodniška alogenska presaditev). Glej informacijski material zasebnih bank popkovnične krvi.
Shranjevanje popkovnične krvi v javni banki je prostovoljno in brezplačno, shranjevanje v zasebni pa je potrebno plačati.

Darovanje in shranjevanje popkovnične krvi v javne namene.
Komu koristi darovana popkovnična kri?
Z darovanjem popkovnične krvi v javne namene lahko rešite življenje bolnemu otroku ali odraslemu, ki zdravljenje s presajanjem krvotvornih matičnih celic potrebuje.
Pred zdravljenjem s presaditvijo alogenskih krvotvornih matičnih celic moramo preveriti, če se popkovnična kri in prejemnik ujemata v tkivnih transplantacijskih antigenih (antigeni HLA). Verjetnost, da se dve osebi ujemata v antigenih HLA, je zelo majhna. Z darovanjem popkovnične krvi v javno banko se možnost, da za bolnike najdemo ustrezne tkivno skladne krvotvorne matične celice povečuje. Trenutno je v svetu zbrano več kot 300.000 enot popkovnične krvi za javne namene.

Kdo lahko daruje popkovnično kri v javne namene?
Za darovanje popkovnične krvi v javne namene se pred porodom lahko odloči vsaka zdrava nosečnica, ki ni v več kot 34. tednu nosečnosti, ima negativne izsledke testov na prisotnost nalezljivih bolezni (HIV in hepatitis), ter v svoji družini nima genetskih bolezni (hemofilija, avtoimunske bolezni). Prav tako ne sme imeti v svoji družini genetskih bolezni biološki oče otroka.
Ker s presaditvijo krvotvornih matičnih celic iz popkovnične krvi se lahko prejemniku prenesejo določene bolezni, nosečnica pred darovanjem popkovnične krvi izpolni vprašalnik, iz katerega lahko razberemo tveganje za prenos okužbe z nevarnimi mikroorganizmi in določenih genetskih bolezni. Hkrati pa kri nosečnice testiramo na prisotnost povzročiteljev bolezni, ki se prenašajo s presaditvijo popkovnične krvi (virus hepatitisa B in C, HIV, HTLV, CMV in sifilis). Zaupnost in tajnost vseh pridobljenih podatkov je zajamčena.

Ali je vsaka popkovnična kri primerna za shranjevanje?

Čeprav ste bili izbrani za primerno darovalko, vam na žalost ne moremo zagotoviti, da bo vaša popkovnična kri primerna za shranjevanjein kasnejšo presaditev. V določenih primerih popkovnična kri ni primerna za shranjevane, predvsem če se med postopkom zbiranja kontaminira ali se jo premalo zbere, ali pa ni ustrezno dostavljena v našo banko. Tako kri bomo z vašim dovoljenjem uporabili v raziskovalne namene, ki jih je potrdila Komisija za medicinsko etiko RS, ali pa na neoporečen način uničili.

Kako poteka postopek prijavljanja za darovanje popkovnične krvi?
1.Pred odločitvijo o darovanju popkovnične krvi se posvetujte z vašim ginekologom.
2.V primeru, da ste se odločili darovati popkovnično kri za javne namene, nas pokličite po telefonu (01) 5438314 ali pa obiščite spletno stran (www.ESPOK-ZTM), kjer boste dobili vse potrebne informacije in obrazce.
3.Prijavite se najkasneje do 34. tedna nosečnosti.
Ali se lahko premislite?
Kadarkoli med postopkom se lahko brez posledic za vas in otroka premislite in brez pojasnila odstopite od postopkov darovanja in shranjevanja popkovnične krvi.

Če imate kakršnakoli vprašanja, pokličite na telefonsko številko 01 5438100, 01 5438314 Enota za shranjevanje popkovnične krvi na Zavodu RS za transfuzijsko medicino ali na elektronski naslov ESPOK-ZTM@ztm.si.

eSPOK Enota za shranjevanje popkovnične krvi Zavod RS za transfuzsijko medicino
Oddelek za preskrbo s krvjo
Šlajmerjeva 6, 1000 Ljubljana

(odgovor članu sontschica)
Neposredna povezava do sporočila: 2658
26.6.2009 14:09:35   
sontschica
ej hvala ti veselka - še dobr, da sem vprašala - ker sem vidla, da se lahko najkasneje do 34 tedna odločiš za darovanje. neki časa še imam. jaz sem pa mislila to urejat kakšna 2 tedna pred porodom...ajajajuser posted image user posted image

(odgovor članu veselka)
Neposredna povezava do sporočila: 2659
26.6.2009 14:11:04   
veselka
sm prebrala, da je šla ena nosečka teden pred rokom direkt na Zavod za Tr. in je vse uredila osebno.

Neposredna povezava do sporočila: 2660
26.6.2009 17:13:46   
barika
Danes pa ste čvekeuser posted image

(odgovor članu veselka)
Neposredna povezava do sporočila: 2661
26.6.2009 17:49:04   
Erdbeere
barika, če mamo pa čas...večina nas je na kolektivnem dipustu, sej v ponedeljek bo pa bolj mir, vsaj od mene user posted image

(odgovor članu barika)
Neposredna povezava do sporočila: 2662
26.6.2009 18:40:29   
jullie
IZVIRNO SPOROČILO: larilu

eh zakaj bi kompliciral naj bodo septembrčki k itak kakšne velike povezave ne moreš naredit tko da kej drugega kot princi pa princeski pa to se mi zdi pa da glih ne pašeuser posted image

..js sem tudi za ''septembrčke''..

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 2663
27.6.2009 7:09:23   
Bety11
ime: Meni je "sončki" še najboljši naziv....Storž mi je grob naziv za user posted image .user posted image

Srečanje- Upam, da ste se zmenile in da se boste imele lepo.....user posted image

Jaz sem se pa celo popoldne potepala in potem zvečer nisem nič spala....Zelo čudno sem se počutila...Vroče mi je bilo, grde sanje, nemir......Pri tašči smo bili in je nakladala same neumnosti, da sem je imela poln kufer po eni urici že....user posted image

Rubin....Zelo me skrbi, kaj je z user posted image user posted image ...Krvavitve v možganih verjetno ni nič dobrega....Kolikor sem jaz seznanjena pa to pusti trajne posledice na mentalnem razvoju.....Upam, da se motim...user posted image .

Izhodi v družbo.....Moram vam priznati, da mi kakšne zabave in žurke nič ne dišijo.....Glasna muzika, pomešana z govorjenjem pa me spravlja ob živce....Zelo mi pa odgovarja sproščen pogovor na terasi, ki gleda v naravo, gozd, sadovnjak.... Saj to se bo spremenilo po porodu, vem, samo zdaj pa vrvež več ljudi doživljam kot obremenitev.....

Cepljenje....Moram se pozanimati, kako se uredijo ti papirji, da me ne sprašujejo po nepotrebnem v bolnici, zakaj ne cepim in kaj si mislim...podobno....Saj Ustava mi zagotavlja polno pravico vzgoje otroka po mojih prepričanjih....

LP

Neposredna povezava do sporočila: 2664
27.6.2009 8:45:58   
Lubenička
Dobro jutro,

Ime...meni so všeč; septemberčki, sončki...najbolje, da zberemo predloge, od teh izberemo 3 najboljša imena in glasujemo...

No...jaz šibam se zrihtat, ker gremo danes na poroko...

Uživajte...

17.9.09 je nasvet prijokal Arian...naša mala sreča!

(odgovor članu Bety11)
Neposredna povezava do sporočila: 2665
27.6.2009 9:57:25   
veselka

IZVIRNO SPOROČILO: Bety11

ime: Meni je "sončki" še najboljši naziv....Storž mi je grob naziv za user posted image .user posted image

storžki, ne storži user posted image

(odgovor članu Bety11)
Neposredna povezava do sporočila: 2666
27.6.2009 10:10:49   
škorpijončica

jst sm za septembrčke. Kaj pa srčki? Preveč pocukrano?

(odgovor članu veselka)
Neposredna povezava do sporočila: 2667
27.6.2009 10:27:37   
altaja
Men so tud še najbolj všeč kar Septembrčki... al pa recimo Škratki sept.2009...

Še 2 meseca user posted image

Zdaj se mi pa res zdi da se počasi približujemo. Posteljica je pripravljena, čakamo še previjalno omaro, dobila sem tudi že paket za odvzem matičnih celic, bliža se zadnji UZ pregled, imena so končno izbrana user posted image , ta teden bom uredila še potrebne papirje na CSD - vzela bova denar, kmalu bom začela s pranjem vseh oblekic, posteljnine,... Vsak dan se bolj veselim trenutka ko bom postala mami. Poroda me ni strah, ravno nasprotno, veselim se ga.. ker vem da bom končno lahko vidla, kaj se skriva pod srčkom.

Mah, čist sem čustvena.. kar bluzim nekaj user posted image

Grem, drugač bom odjadrala predaleč..pol bom pa spet čist zmedena.. treba sesat pa prah brisat user posted image

you're so funny, you're so fine, you're so perfect, you're so mine...
-------------------------------

(odgovor članu škorpijončica)
Neposredna povezava do sporočila: 2668
27.6.2009 12:40:10   
veselka
altaja veš da je pri meni čist isto... sem vsa raznežena, veselim se poroda,...

učeraj sem kupila večino oblačil za user posted image , mako majčke, bodije, žabice, vse sem vzela iz bambusove tkanine, ker je tko fino mehka user posted image , tetra plenice, vato, krtačo in glavniček, milo, posodo za vodo za umivanje user posted image , škatlico za milo (ker so tele stvari od bebe-jou tko sladke)
tko da zdej manjkajo še malenkosti za nego (iz lekarne), pa previjalna in posteljnina (po to gremo v ikeo, ko nastopim dopust), angelcare, plenice za 1x uporabo, in termometer za merjenje telesne temperature... no pa kup igrač, sam to bom tud ikeo spraznila user posted image

sej ne vem, ali mi je že katera odgovorila, s čim boste obložile dno košare vozička, v primeru, da se user posted image pobruha, pa da se ga ne da direknto na tisto podlago košare? a je potrebno kej nepremoćljivega kot je zaščita za vzmetnico?

(odgovor članu altaja)
Neposredna povezava do sporočila: 2669
27.6.2009 13:05:21   
altaja
Veselka: Na dno košare bom jst dala dekico, pod glavo pa tetra pleničko v primeru da jo pobruha. Mislim da ni potrebe da se da kaj nepremočljivega, ker tud če bruha tega ni ne vem kako velik...predvidevam user posted image

you're so funny, you're so fine, you're so perfect, you're so mine...
-------------------------------

(odgovor članu veselka)
Neposredna povezava do sporočila: 2670
27.6.2009 13:10:56   
jullie
IZVIRNO SPOROČILO: altaja

Veselka: Na dno košare bom jst dala dekico, pod glavo pa tetra pleničko v primeru da jo pobruha. Mislim da ni potrebe da se da kaj nepremočljivega, ker tud če bruha tega ni ne vem kako velik...predvidevam user posted image

..js tudi pleničko zloženo, samo pod glavo... enako sem imela na začetku tudi v posteljici..

(odgovor članu altaja)
Neposredna povezava do sporočila: 2671
27.6.2009 15:08:32   
barika
IZVIRNO SPOROČILO: Erdbeere

Kaj pa čisto preprosto "otroci rojeni SEPTEMBRA 2009"?  

za nekaj takega sem tudi jaz .. "septembrčki 2009"

Včeraj sem bila cel dan off-line, ker mi je predragi sinek razbil tipkovnico, v sekundi 20 naredi bedarijouser posted image user posted image , pa pri mojih doma sma bila in je šel moj ati ven na dvorišče, pustil vrata odprta, mali pa za njim in v zoknih direkt čofotat v lužouser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image (pa taaaak lep nasmeh, da niti jezen ne moreš bituser posted image user posted image ), jah to vse nas/ vas še čaka ..dogodivščine.

(odgovor članu Erdbeere)
Neposredna povezava do sporočila: 2672
27.6.2009 15:10:29   
barika
IZVIRNO SPOROČILO: veselka

sej ne vem, ali mi je že katera odgovorila, s čim boste obložile dno košare vozička, v primeru, da se user posted image pobruha, pa da se ga ne da direknto na tisto podlago košare? a je potrebno kej nepremoćljivega kot je zaščita za vzmetnico?

lahko daš kakšno brisačo ali tetra plenico prek, je pa dobra ideja o tej neprmočjivi podlogi (se jih da take obične dobit za zelo malo €, malo boljše - za jogi so pa okoli 20€)

(odgovor članu veselka)
Neposredna povezava do sporočila: 2673
27.6.2009 16:38:52   
jullie
IZVIRNO SPOROČILO: barika

lahko daš kakšno brisačo ali tetra plenico prek, je pa dobra ideja o tej neprmočjivi podlogi (se jih da take obične dobit za zelo malo €, malo boljše - za jogi so pa okoli 20€)

..za jogi se itak splača (jaz sem jo kar z jogijem od Dormea kupila), samo je pa vseeno še fajn kakšna tetra plenička čez, da za vsako ne greš postle preoblečt..pleničko je pa  najmanjši problem zamenjat user posted image

(odgovor članu barika)
Neposredna povezava do sporočila: 2674
27.6.2009 18:23:20   
barika
IZVIRNO SPOROČILO: jullie

IZVIRNO SPOROČILO: barika

..za jogi se itak splača (jaz sem jo kar z jogijem od Dormea kupila), samo je pa vseeno še fajn kakšna tetra plenička čez, da za vsako ne greš postle preoblečt..pleničko je pa  najmanjši problem zamenjat user posted image

uf ja, tamali ima ono prevleko, pa prek brisačo in še rjuhouser posted image , si pa lump vedno vse ven scufa, tak da potem zaspi na golem jogijuuser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu jullie)
Neposredna povezava do sporočila: 2675
Stran:   <<   < Prejšnja stran  105 106 [107] 108 109   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  105 106 [107] 108 109   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
11 dih jemajočih fotografij PORODA DOMA!
Porod doma pomeni absolutno prevzemanje odgovornosti, vračanje k naravi in ??izkazovanje ženske moči – te fotografije to...

Razpoloženje v času nosečnosti.
Admin

Ste med nosečnostjo imeli nenadne spremembe razpoloženja?