diamantina
|
Ravno zdaj se bašem s čokoladnim zajčkom. Pa nimam slabe vesti. Glede sladkorne - otroci je ne bodo dobili samo zaradi sladkarij, dobili jo bodo po nesrečni kombinaciji negibanja, stresa in nezdrave prehrane. Moj je še sicer trenutno v joška šestrkrat na dan, ampa če prav pomislimo, je naše mleko zelo sladko in zakaj bi jih za ta okus kasneje prikrajševali - očitno že ima neko funkcijo, ker je navsezadnje tudi plodovnica sladka - torej daje sladkor občutek zadovoljstva, varnosti in veselja. Ne vem zakaj bi jim to potem omejevali. Se razume, da ne smejo preveč tega in da je obvezna malo bolj zdrava prehrana, ampak saj verjetno vaši otroci ne jedo takole: za zajtrk piškoti in čokoladno mleko, malica trije kosi čokolade, za kosilo pomfri in kečap + kos torte navrh, za malico zopet malo smokijev in za večerjo čokoladni puding. Verjetno jim daste kaj bolj normalnega. Tudi vsak dan nekaj sladkega, in to točno določena količina, ni po vsej logiki. Jaz tud včasih ne jem nič sladkega po kak teden ali dva, pol se mi pa zlušta in pohrustam celo malo milko. A tiste otroke, ki jim mamice dajete 80% čokolado, nič ne zapira? Sploh če še kakšno žemljico pojedo al pa banano isti dan ... pa tudi suho sadje, če ni domače, ni ravno najbolj zdravo - če bi vedeli, da to sadje nič kaj ne operejo in da je na njem še ogromno pesticidov, ki jih ne morete odstranit, da ne govorim o SO2, ki je noter. MOj plan je tak (otrok si bo tako svojega naredil, ampak poskusim lahko) - če bomo jedli sladkarije, jih bomo vsi, če bomo jedli zdravo hrano, jo bomo vsi. Ne bom gledala na trgovisnke bio prizvode, ker jih tam dejansko ni, imamo jih pa doma, ker smo na lastni biokmetiji in zase valda dobro skrbimo, ne bom jih posiljevala z neko težko pravo čokolado, če bodo raje pohrustali gorenjko, kinderjajčko ipd. Tud čipsa in smokijev jim ne bom branila, ampak vse bomo lepo pojedli skupaj, tako da bo vsak dobil toliko, da ne bo bolel trebušček. Ker je posestvo veliko, bodo imeli gibanja še pa še in kdor se giblje, lahko tudi je karkoli si poželi.
|