Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: krfjolca IZVIRNO SPOROČILO: Miška2006 Pomarančica, škoda da si ga navadila na dodo. Jst ti žal ne znam svetovati kako ga odvaditi. To je za otroka le momentalno zadovoljstvo, ki se prevesi v hude težave. Res ne vem, kakšne hude težave bi poleg morebitnih problemov z zobki duda še lahko povzročila. Psihične motnje "Momentalno zadovoljstvo" je pa pri otroku še veliko stvari. Tudi joška je momentalno zadovoljstvo, pa kasneje bombonček, pa novo kolo, pa objem, ko si potolče koleno itd. itd. Jaz sem recimo bolj zagovornik dude kot ne. Sploh pri tistih dojenčkih, ki so malo bolj zahtevni - in mi imamo že drugega takšnega. Če ne bi bilo dude, bi mala nonstop visela na meni, kar pa že itak počne v veliki meri. In ker pač nimam nikogar, ki bi namesto mene kaj postoril doma, in ker imam še enega majhnega otroka, ki me tudi potrebuje, si neprestanega dojenja ne morem privoščiti. Zato si pač pomagam z dudo. In bi dala Nobelovo nagrado tistemu, ki jo je izumil. Glede zobkov - marsikaj vpliva še slabše na zobe kot duda - npr. sesanje palca (dudo vsaj lahko vzameš, prsta pa ne moreš otroku odsekat), pitje sladkih pijač itd. Anže je imel dudo do nedavnega (sicer samo za spanje, čez dan redkokdaj), pa ima zelo lepe zobke. Jaz sem imela pa flašo in dudo skoraj do šole, pa imam ravno tako OK zobovje. Pa brez zamere ;) Krfjolca duda gotovo ni najhujša stvar, ki škodi otroku, se strinjam s tabo. Je pa najbrž tudi z dudo tako kot z vsemi ostalimi stvarmi: če se z njo pretirava, škodi. In starši so tisti, ki se ponavadi preveč razvadijo in "izkoristijo" tolažilnost dude, da imajo sami mir. Tako kot je lažje otroka posaditi pred tv kot pa se z njim pogovarjati. Kolikor sem jaz brala o argumentih proti dudi, so poleg vpliva na zobovje (ki ga ima, vendar se najbrž pri vseh ne pokaže enako) omenjali predvsem to, da se otrok tolaži z dudo, namesto da bi se takrat cartal s starševsko ljubeznijo. Vendar pa sama mislim, da duda sama po sebi ni problem, če so starši ljubeči in seveda: da jo znajo pravi čas odvzeti. Ker to, da pa ima otrok pri 4 letih še vedno dudo in da jih mora imeti enih 5, ker drugače je panika v bajti, pa se mi res ne zdi ok.
|